6 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialSmurduire-aş şi n-am cui

Smurduire-aş şi n-am cui

1 Îl schimbăm pe Băsescu, dar… cu cine? Toţi protestatarii strigă „Jos Băsescu!”, dar nici unul nu spune cu cine ar vrea ei să îl înlocuiască pe actualul preşedinte. Protestul stagnează la nivelul de „Jos!” pentru că toţi se pricep să nege, dar nimeni nu ştie ce vrea. Pe cine susţine mulţimea din stradă? De ce nu scandează boborul numele liderului dorit?

Articolul meu „Păcatele puterii sau de ce va pierde opoziţia alegerile” punea problema capacităţii USL de a gestiona profitabil nemulţumirea populară, convertind-o în voturi. Prieteni dragi s-au supărat pe mine din pricina acelui articol, unii pentru faptul că aş fi „băsesciană”, alţii, dimpotrivă, pentru că aş fi oferit gratis opoziţiei o consiliere care „costă bani grei”.

Iată, marele moment a sosit! Lumea e în stradă, lumea protestează, lumea îşi strigă nemulţumirea. Petrolul a erupt, trebuie cineva care să-l capteze şi să-l utilizeze cât mai profitabil. Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu opoziţia, atunci cine? Opoziţia are marea ocazie de a arăta ce poate, nu?

Dar domnul Victor Ponta a şters-o la Strasbourg, probleme urgente. Deşi fără cravată, domnul Crin Antonescu a părut oarecum timorat. De fapt, până în prezent, maximum obţinut de actuala opoziţie a fost schimbarea guvernului Boc cu… guvernul Boc. Să reuşească de astă dată mai mult?

2„Golani”, „huligani”, „huligani puri”, „domni cu glugă slăbănogi”, „pitecantropi”, „animale”, „hiene” – oh, dar ce a mai fost la gura distinşilor analişti poli-tici! De fapt, protestatarii violenţi din Bucureşti – pentru că despre ei e vorba – sunt minori, mulţi neavând nici măcar vârsta buletinului de identitate (14 ani). Aşa că, din 278 de arestaţi în urma protestelor de duminică, 15 ianuarie, doar 3 au putut fi reţinuţi, dar se pare că doar unul singur rămâne la arest pentru 29 de zile. Aşa cum se vede bine din imagini, „domnii cu glugă slăbănogi” erau, de fapt, copii, deci sunt de competenţa acelora care se ocupă de protecţia copiilor.

Domnul ministru de Externe, Teodor Baconschi, îi consideră produsul „mahalalei violente şi inepte” (The Guardian), ceea ce este o inepţie – exceptând cazul în care prin „mahala violentă şi ineptă” domnul ministru Baconschi desemnează România, pentru că ei sunt copiii României. Părinţii care nu sunt la înălţimea îndatoririlor lor părinteşti sunt decăzuţi din drepturile parentale. Tot aşa, ar trebui să existe o lege care să decadă din drepturi şi ţările care nu se arată a fi la înălţimea îndatoririlor faţă de copiii lor.

Protestatarii violenţi sunt copii născuţi, crescuţi şi educaţi în România de după 1989. La vârsta lor, altele ar trebui să le fie preocupările, nu să lupte cu mâinile goale împotriva jandarmilor superechipaţi. În mod normal, la vârsta lor, ei ar trebui protejaţi de jandarmi şi poliţişti, nu alergaţi, bătuţi, ameninţaţi, agresaţi, arestaţi, umiliţi, traumatizaţi. „Românie, mamă bună,/ Pentru unii mumă,/Pentru alţii ciumă…”

Să vă mai întreb ce viitor le este rezervat acestor copii neiubiţi ai României?

3. Se vorbeşte de protestul „civilizat”  şi  „paşnic” în termeni elogioşi, deşi nici acela nu este autorizat. În antiteză apare protestul violent al „huliganilor puri”. De fapt, e un singur protest căci, fără accentele de violenţă, cine i-ar fi băgat în seamă pe cetăţeni cu nemulţumirile lor? Grotescul menuet între drăguţii protestatari „civilizaţi şi paşnici” şi drăgălaşii jandarmi „civilizaţi şi paşnici”, simplă variaţiune pe tema eternilor fraieri ai democraţiei originale, a fost spulberat de protestatarii violenţi care au reuşit să impună tuturor şi fiecăruia, măcar pentru câteva ore, minute sau secunde, o viziune pe bune a unui grav conflict social.

4. „Marele Masturbator” este un tablou, pictat de Salvador Dali în 1929. Dacă domnul C.T. Popescu nu precizează acest lucru, fapta se numeşte plagiat, iar domnia sa este Marele Plagiator.  Text Box:  

 

Ruxandra Paul este doctorand şi bursieră a Departamentului de Ştiinţe Politice la Universitatea  Harvard

 

Cele mai citite

România, risc crescut de întreruperi în alimentarea cu energie electrică

Ministerul Energiei avertizează că sistemul energetic național poate deveni suprasolicitat România se confruntă cu riscuri majore, în ceea ce privește siguranța aprovizionării cu energie electrică,...

Simona Halep reacționează dur. „Oamenii slabi sunt răzbunători!”

Simona Halep a avut o reacție fermă pe rețelele sociale, după ce a aflat numele jucătoarelor care s-au opus ca ea să-și recupereze clasamentul...

Creștere semnificativă a radierilor de firme în România: peste 67.000 de cazuri în primele 10 luni din 2024

În perioada ianuarie-octombrie 2024, numărul firmelor radiate la nivel național a ajuns la 67.116, marcând o creștere de 25,47% față de aceeași perioadă din...
Ultima oră
Pe aceeași temă