11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialSistemul de apărare antiaeriană Patriot, desfășurat în Lituania, pentru prima dată

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot, desfășurat în Lituania, pentru prima dată

Armata americană și-a desfășurat, pentru prima dată, sistemul de apărare antiaeriană și antibalistică Patriot în Lituania, în cadrul exercițiilor militare „Tobruq Legacy" care au loc începând de marți și până pe 22 iulie, informează DPA și agenția macedoneană de presă MIA, potrivit Agerpres.

Este pentru prima dată când acest sistem american avansat de apărare este instalat în republicile baltice, într-un efort de reducere a superiorității aeriene ruse, scrie MIA. Potrivit MIA, exercițiile sunt menite să arate Rusiei că SUA sunt serioase în legătură cu apărarea celor trei state, Estonia, Letonia și Lituania, în fața oricărei agresiuni.

„Desfășurarea demonstrează angajamentul ferm al SUA față de securitatea Lituaniei și faptul că sunt gata să trimită în regiune capabilități strategice", a precizat Ministerul Apărării de la Vilnius, într-un comunicat.

Lituania, fostă republică sovietică învecinată cu enclava rusă Kaliningrad, a cerut în mod repetat asistență în materie de apărare aeriană, pe fondul anexării Crimeii de către Moscova și a preocupărilor legate de propria securitate.

În cursul vizitei sale de săptămâna trecută din Polonia, președintele american Donald Trump a anunțat că armata poloneză urmează să achiziționeze sisteme Patriot pentru a-și apăra spațiul aerian.

Cele mai citite

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă