22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSinucideri in serie la un liceu din Roman

Sinucideri in serie la un liceu din Roman

Doua sinucideri izbutite si o tentativa de suicid in mai putin de cinci saptamani. Pe 7 si 25 februarie si 13 martie 2005, trei fete de liceu, eleve la Colegiul National Roman Voda din Roman, judetul Neamt, s-au hotarat sa-si puna capat zilelor. Doua au reusit. Cea de-a treia e in prezent sub control psihiatric. Toate erau in clasa a XI-a si aveau 18 ani. In nici unul dintre cazuri nu a fost gasit vreun bilet explicativ. Faptul este fara precedent in istoria de peste 130 de ani a celui mai prestigios liceu din Roman. Aparent nici unul dintre cazuri nu are legatura cu celelalte. Motivatiile sunt diferite. Si totusi…
Prima dintre tentativele de suicid ale fetelor de la Roman a fost cea nereusita. S-a petrecut pe 7 februarie a.c. Bizar, despre ea s-a aflat abia dupa ce alte doua adolescente au trebuit sa moara. Intr-o zi de marti, Niculina Dorina S. s-a hotarat sa-si taie venele. Din fericire, a fost descoperita la timp. A ajuns apoi pe paturile sectiei de psihiatrie a spitalului din Roman. Fata se comporta de mai multa vreme ciudat. Isi speria colegii cu tricourile extravagante, de rocker-“metalist”, pe care erau inscriptionate imaginile unor monstri inspaimantatori. Depistata cu o afectiune psihica destul de grava, copila a fost recuperata si merge din nou la scoala. In prezent se afla sub tratament si supraveghere psihiatrica.

A vrut sa moara de trei ori

Crina P. s-a sinucis acasa. S-a spanzurat cu o esarfa de usa unui dulap. Inainte, spune Dana Suman, tanara directoare a Liceului Roman Voda, mai avusese doua tentative de suicid, de care s-a aflat dupa ce a murit. Ea se transferase anul trecut de la un alt liceu din localitate. Crina avea mari probleme in familie. Nici cu banii nu o ducea prea bine. S-a aflat ulterior ca nu isi gasea locul langa nici unul dintre parinti ei, care erau despartiti de mai multa vreme. La scoala nimeni nu banuia ce drama ascundea copila. Avea media generala 9.30 si era in relatii excelente cu colegii. De remarcat, Crina si cu Niculina se cunosteau, fiind chiar prietene.

Criza familiala

Primele ganduri negre i-au trecut fetei prin cap vara trecuta, atunci cand, certandu-se cu mama ei, a plecat sa locuiasca impreuna cu tatal si bunica ei. Inainte de Craciun, in urma unei certe cu tatal sau, care ii reprosase ca nu-si facuse ordine in dulap, pleaca de acasa la un motel, insotita de prietenul ei, Andrei Zaharia S., de 19 ani, si el elev, dar la alt liceu din Roman. Mama o recupereaza ulterior in urma informatiilor date de Dorina S. Crina revine la scoala si se cearta cu prietena ei pe motiv ca a turnat-o. Apoi urmeaza tentativa nereusita de suicid a Dorinei, care isi cresteaza venele in X.

Indemnuri sataniste langa trupul Crinei

Certurile dintre mama si fiica se succed zilnic. Prietenia cu Andrei nu-i convenea deloc mamei. Baiatul avea un comportament si un anturaj destul de dubioase. Sambata, pe 25 februarie, Crina se cearta din nou cu maica-sa. Motivul, acelasi: refuzul mamei de a-i da voie sa iasa in oras cu Andrei. Fata se retrage in camera ei, da muzica tare si cu o esarfa prinsa de usile unui dulap isi pune capat zilelor. Dupa o ora, mama se duce dupa ea in camera si o gaseste pe Crina fara viata, ghemuita langa sifonier. In camera ei sunt descoperite mai multe extrase de pe un site satanist in limba romana. Mai mult, chiar langa trupul neinsufletit este gasit un indemn satanist, scris de mana. Autorul este identificat in persoana prietenului sau Andrei.

Satanist sau inconstient

“Sunt un vampir. Imi venerez orgoliul si imi venerez viata, pentru ca sunt singurul meu Dumnezeu. Sunt mandru ca sunt un animal de prada si imi onorez instinctele animalice. (…) Recunosc ca puterile intunericului sunt ascunse de legile naturale prin care imi fac magia. (…) De aceea imi voi fructifica viata aici si acum. Eu sunt un vampir. Pleaca-te in fata mea! Bend down to me!” Acestea sunt extrase din biletul scris de Andrei si gasit la capataiul Crinei. “Nu sunt vampir si nici satanist, ne-a marturisit fostul prieten al Crinei, este vorba de un site de pe internet, www.bisericasatanista.org, pe care l-am vazut interesant. Eu am copiat de acolo…”

Canabis Fan Club

Tanarul “vampir” a venit la intalnire cu un cercel in urechea stanga si imbracat cu un hanorac pe care era imprimata urmatoarea inscriptie: “CANABIS FAN CLUB”. Zice ca a iubit-o mult pe Crina. De aia, ca sa-i treaca mai usor durerea, are acum o alta prietena. Mai spune ca, pentru ca o respecta enorm, nu a avut cu fosta iubita relatii sexuale complete. Doar asa, se mai satisfaceau reciproc. Ii place rockul, mai exact “metalele grele”, si spune dezinvolt ca “viata e cam de cacat. Sistemul o face…”. La inmormantarea Crinei zice ca n-a plans pentru ca de durere ii secasera lacrimile. Apoi isi aprinde o tigara.

Admiratie pentru “curajul” Crinei

Cea de-a treia sinucigasa de la Liceul Roman Voda, Luiza Maria V., si-a pus streangul de gat acum doua saptamani, pe 13 martie. Era luni dimineata si doar ce sosise la scoala. S-a sinucis intr-o magazie improvizata chiar langa sala de curs. Colegii ei erau in clasa. A gasit-o fochistul liceului. Luiza se spanzurase cu propriul fular de o teava. Straniu a fost locul ales de ea sa-si puna capat vietii. Intr-un loc foarte luminos, deasupra unor ghivece cu flori. Cu cateva zile mai inainte le marturisise unor prietene ca o admira pe Crina pentru “curajul” pe care l-a avut cand s-a sinucis.

Cauze posibile: teama de esec si alegerea unui traseu prost in viata

Luiza – sau Lizzie, cum o alintau colegii – a fost o eleva silitoare, spune directoarea Dana Suman. “Avea media generala 8.80 si era implicata in mai multe proiecte. Participase la programul "People to people", organizat de Consiliul Britanic si fusese chiar si in Italia la niste cursuri de cinematografie. Din pacate, poate ca isi fixase niste standarde prea inalte pentru cat putea ea sa duca. Recent participase la Olimpiada si nu se calificase la faza pe judet.” De vina pentru tragica decizie a Luizei sunt, crede directoarea Suman, “teama de esec si alegerea unui traseu nepotrivit in viata, fixat atat de ea, cat si de cei apropiati”.

Carpusor, primarul de Roman: “Scoala nu tine locul familiei!”

In paralel cu directoarea Suman s-a pronuntat si Dan Ioan Carpusor, primarul de Roman: “Scoala nu poate suplini lipsa familiei sau lipsa de implicare. In plus, saracia, familiile monoparentale sau faptul ca multi copii sunt lasati de izbeliste de parintii care pleaca la munca in Spania sau Italia sunt alte aspecte care duc la astfel de tragice evenimente”. Cei doi sunt de acord ca legatura reala intre cele doua sinucideri finalizate, in conditiile in care cele doua (n.r. – Crina si Luiza) nu s-au cunoscut si n-au avut o relatie, este ca gestul primei a impresionat-o pe cea de-a doua, mai ales ca ea trecea printr-un impas existential. Cei doi resping categoric variantele vehiculate atat de presa locala, cat si de gura targului cum ca la mijloc ar fi ori droguri, ori o miscare satanista.

Vocea psihiatrului: “Este o coincidenta”

Doctorita Cleopatra Andries, unul dintre cei doi psihiatri din oras, medic cu peste 40 de ani de experienta, spune ca de cand e ea la Roman cazuri de drogati nu a tratat decat intamplator: “Nici vorba de droguri la Roman. Au fost cateva cazuri izolate in care am tratat niste narcomani aflati in tranzit. Si aia cetateni straini. Cu ai nostri n-am avut necazuri”. In ceea ce priveste cele trei cazuri recente de suicid, medicul psihiatru Cleopatra Andries crede ca nu exista o legatura directa: “Nu pot sa fac nici o conexiune intre cele trei. Este vorba de o simpla coincidenta ca s-au inregistrat trei tentative de sinucidere la Liceul Roman Voda intr-un timp atat de scurt. Exista o lege a "seriilor"”. In ceea ce priveste un eventual curent satanist, dna dr. Andries este la fel de categorica: “In Roman or fi scrantiti, dar satanisti nu prea cred”.

PS Ioachim Bacauanul: “Instigarile sataniste, periculoase pentru tineri”

Arhiereul vicar al Episcopiei Romanului, PS Ioachim Bacauanul, ne-a declarat ca urmareste cu profunda ingrijorare si mare atentie orice miscare deviationista de tip satanist. “La Bacau in urma cu trei ani au murit trei copii, cel mai mic avand 11 ani. Despre ce s-a intamplat la Roman nu ma pot pronunta cu certitudine. Exista insa similitudini. Este sigur insa ca fenomenul la noi in tara a luat proportii ingrijoratoare. Acest asa-zis cult, interzis de lege, actioneaza foarte periculos. Instigarile acestea la violenta si suicid sunt extrem de insistente, convingatoare si periculoase pentru adolescentii cu un psihic labil”, ne-a declarat arhiereul vicar.

Elevii acuza autoritatile de ignoranta si nepasare

Elevii Liceului Roman Voda sunt socati. Cred ca de vina este lipsa de interes a autoritatilor fata de problemele lor. In semn de protest si-au creat chiar o pagina de internet (www.romaniaclubbers.com) si un forum unde isi posteaza parerile. Ei cred ca “ignoranta autoritatilor, profesorilor, institutiilor, societatii, parintilor si chiar a elevilor trebuie sa inceteze inainte de a crea noi victime! Doua eleve s-au sinucis, la 18 ani, pentru ca nici o institutie competenta nu le-a ascultat strigatul de ajutor! (…) Nu trebuie sa mai avem alte cazuri de tip "Crina" sau "Lizzie"! (…) Cerem un sistem de invatamant in care elevul sa nu fie tratat ca un robot si un sclav!”.

“Educatia se face si acasa, nu numai la scoala”

Directoarea Dana Suman e intrucatva de acord cu ideile elevilor. “Sistemul de invatamant din Romania se ocupa cu precadere de pregatirea varfurilor, a elitei. Aceasta in dauna elevilor cu posibilitati mai modeste. Poate ca acest sistem era bun inainte, pe vremea comunismului. Atunci toti absolventii de liceu stiau ca daca nu iau la facultate au un loc de munca asigurat, prin repartitie. Acum dupa terminarea liceului se trezesc direct in strada, fara sa stie sa faca mai nimic. Normal, aceste lucruri ii framanta inca din timpul scolii si unii mai sensibili clacheaza. E greu sa acorzi, cu un singur psiholog, asistenta de specialitate unui numar de 1.418 elevi, cati are Roman Voda. Parintii ar trebui sa fie mai atenti. Educatia se face si acasa, nu numai la scoala”, ne-a declarat Dana Suman.

Liceu cu pedigree

Colegiul National Roman Voda din orasul Roman, judetul Neamt, este de departe cel mai renumit liceu din zona. A fost infiintat in urma cu 134 de ani si, de-a lungul timpului, au studiat acolo elevi care au ajuns ulterior importante personalitati publice. Printre persoanele publice contemporane noua care au invatat la Roman Voda se numara: Radu Timofte, actualul director al Serviciului Roman de Informatii, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, vedeta de televiziune Andreea Marin, fostul presedinte al FPS Sorin Dimitriu si fratele sau, Andrei Dimitriu, ex-sef la Radioul public.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă