12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialŞi 2013 va fi un an dificil pentru siderurgişti

Şi 2013 va fi un an dificil pentru siderurgişti

Combinatul din Galaţi va încheia cu pierderi anul 2012, iar perspectivele pentru 2013 nu sunt pozitive.

Administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi a prezentat investiţiile în programele de mediu pe componenta de epurare a apelor uzate şi cu acest prilej directorul general al combinatului, Bruno Ribo, a prezentat şi evoluţiile economice recente şi estimările pentru prima parte a anului 2013. O concluzie ar fi că din cauza efectelor crizei, resimţite şi pe piaţa oţelului, anul 2012 va fi încheiat cu pierderi iar anul 2013 va fi unul la fel de dificil. Şi în 2013 este previzibil ca ArcelorMittal Galaţi să aibă o producţie de 1,6-1,7 milioane tone, la fel ca în 2012.

„Situaţia de pe piaţa oţelului continuă să fie foarte dificilă. Ceea ce se întâmplă acum în piaţă, cantităţile care sunt contractate, sunt cu peste 25% mai mici decât în perioada 2008-2009. În jumătatea a doua a anului 2008 şi în 2009 am avut o scădere similară a volumului de comenzi, iar acum vom avea o scădere de preţuri foarte abruptă, de 70 de dolari la tonă. Mai mult de atât, volumele care se contractează sunt foarte mici, iar această situaţie va continua, cu siguranţă şi în trimestrul 1 din 2013. Vedem anul 2013 ca fiind la fel de dificil cum a fost şi 2012. Una din pieţele noastre principale este Turcia. Turcia produce în general pentru Europa şi criza din Europa se resimte acum şi în Turcia. Este posibil ca anul viitor să avem o  creştere de 2-3%, faţă de o creştere de 4-5% ce era prevăzută”, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.

Semnale pozitive de pe piaţa internă

În acest an, au fost înregistrate şi unele evoluţii pozitive, care însă nu pot schimba contextul şi evoluţiile generale. Pe baza măsurilor de creştere a calităţii produselor şi serviciilor este sesizabilă o uşoară creştere a producţiei. Important este şi faptul că a crescut volumul de laminate desfăcut pe piaţa internă şi a apărut şi o nouă piaţă de desfacere pentru tabla groasă, în nordul Europei. „Cota noastră de piaţă în România creşte şi am început să exportăm mai mult, în special tablă groasă, către Europa Centrală şi de Nord, ceea ce este o noutate. O treime din producţia de tablă groasă produsă în octombrie a mers către pieţele din nordul Europei”, a adăugat directorul general al ArcelorMittal.

Măsuri de creştere a eficienţei

Managementul companiei a adoptat o serie de măsuri care au crescut eficienţa şi rezultatele sunt sesizabile, trimestrul 3 din 2012 fiind cel mai eficient din cei 10 ani trecuţi de la privatizarea Sidex. „Operaţiunile din trimestrul al treilea al lui 2012 au fost stabile şi bune. Furnalul 5 produce la un nivel de aproximativ 4.600 de tone pe zi, care este nivelul pe care l-am şi avut în vedere pentru aceste condiţii de piaţă. Am oprit activitatea Laminorului de Tablă Groasă nr 1, pentru a răspunde mutaţiilor de pe piaţă şi compensăm printr-un volum ceva mai mare la rulouri. În termeni de eficienţă, trimestrul al 3-lea din 2012 a fost cel mai bun trimestru din ultimii 10 ani de existenţă a combinatului”, ne-a declarat directorul Bruno Ribo. Pentru reducerea costurilor, a fost iniţată o nouă schemă de plecări voluntare iar în ultimul trimestru a fost redus programul de lucru al angajaţilor combinatului cu două zile în fiecare lună. Simultan, a fost demarată preluarea unora dintre lucrările de reparaţii de la firmele contractoare, aceste lucrări urmând să fie făcute de echipe de angajaţi ai combinatului. Concluzia directorului general al ArcelorMittal este că „din punct de vedere financiar, costurile s-au redus mult dar în pofida acestei evoluţii vor fi înregistrate pierderi şi pe trimestrul 4″.

Provocările de pe piaţa oţelului

Având în vedere problemele cu care se confruntă ArcelorMittal, scăderea preţurilor la produsele siderurgice, pe fondul unor scăderi care nu au fost la fel de severe şi la materii prime, precum şi preţul impredictibil la energia electrică, 2013 va fi un an dificil. „Acest lucru se explică prin realitatea pieţei. Preţurile au scăzut abrupt, mult mai abrupt decât preţurile la materii prime, coroborat şi cu problemele pe care le avem în legătură cu tarifurile la energia electrică pentru că, după cum ştiţi, noi cumpărăm energie de pe <piaţa de pe ziua următoare>. În privinţa problemelor cu care ne confruntăm, prima este legată de piaţă. Răspundem la aceste provocări cu o mai bună calitate a produselor şi serviciilor pentru clienţi şi flexibilitate şi reducerea costurilor. O altă provocare este dorinţa noastră de a avea energie electrică la tarife predictibile şi corecte. Ştim că din punctul de vedere al pieţei, 2013 va arăta la fel ca 2012. De aceea vom accelera programul nostru de transformare <ARC 2012>, la care am realizat 80% din obiective. Acesta va continua şi se va numi <ARC 2015+>. În aceste condiţii dificile, dacă nu te adaptezi nu poţi avea speranţe să continui activitatea”, a mai precizat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă