13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialServiciile pentru companii au crescut cu 5,2%

Serviciile pentru companii au crescut cu 5,2%

Serviciile prestate în principal întreprinderilor a crescut cu 5,2% ca serie brută în primele opt luni ale anului şi cu 5,4% ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Printre cele mai mari creșteri ale cifrelor de afaceri au fost înregistrate în cazul serviciilor informatice, producţia cinematografică şi programele TV, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Ca serie brută, s-a înregistrat un avans de 25,8% la activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei, 12,8% la cele de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe, de 5% la comunicaţii, de 3,2% la serviciile furnizate în principal întreprinderilor şi de 2,8% la transporturi.

În funcţie de seria ajustată, s-au consemnat creşteri mai mari la transporturi (4%) şi la serviciile pentru companii (3,4%), în timp ce la restul categoriilor avansul a fost mai redus decât în cazul seriei ajustate. Astfel, activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei au avut afaceri mai mari cu 22,6%, cele de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe cu 11,6% şi comunicaţiile cu 4,7%.

În august, afacerile s-au redus în termeni nominali faţă de iulie cu 4,8% ca serie brută, pe fondul scăderilor înregistrate la activitǎţile de transport (-8,1%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-6,5%) şi la activităţile de comunicaţii (-0,7%). Creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+8,3%) şi cele de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+6,9%).

Ca serie ajustată, afacerile au fost mai mici cu 0,7%, ca urmare a scăderii transporturilor (-2,8%) şi altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (-1,2%). Activitǎţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe au avut afaceri cu 8,7% mai mari, cele de servicii informatice şi tehnologia informaţiei cu 6,6%, iar comunicaţiile cu 1,4%.

Faţă de august 2013, cifra de afaceri din servicii a crescut cu 3,1% ca serie brută şi cu 4% ca serie ajustată.

Cele mai citite

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă