20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSenatorul Victor Mocanu (PSD), trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Reacţia...

Senatorul Victor Mocanu (PSD), trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Reacţia parlamentarului

Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu. Dosarul va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Deputatul PSD este acuzat că a prejudiciat statul cu aproximativ 566.000 de lei, după ce, în perioada în care era preşedinte al CJ Buzău, a încheiat opt contracte ilegale de furnizare a  unor echipamente medicale.

Senatorul PSD Victor Mocanu a declarat că nu este surprins de decizia DNA şi că are încredere că instanţa va judeca echidistant.

“Dosarul instrumentat de DNA cu privire la noua maternitate din Buzău este un subiect pe care mi-am spus opinia în nenumărate rânduri. Acest obiectiv absolut necesar pentru buzoieni, care stă şi în acest moment cu uşile închise, a fost realizat cu respectarea tuturor condiţiilor legale. Se pare ca a fost supărător faptul că lucrările s-au terminat la timp, că la recepţia lucrării, organizată pe 1 iunie 2012, cetăţenii au putut vedea un nivel tehnic şi material nemaîntâlnit în Buzău”, afirmă Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.

Totodată, el spune că nu este surprins de decizia DNA de a-l trimite în judecată şi că are încredere că instanţa îl va găsi nevinovat.

“Într-un fel, sunt satisfăcut că dosarul a fost trimis în instanţă, acolo unde judecătorii vor aprecia în baza legii acţiunile administrative care au dus la ridicarea celei mai moderne maternităţi din Romania. Am toate argumentele să cred în nevinovăţia mea şi în capacitatea instanţei de a judeca echidistant speţa. În toata activitatea mea de la nivel de vârf în administraţia publică am avut doua principii: rigoare în respectarea prevederilor legale şi performanţă în actul administrativ. Mi-am exercitat atribuţiile în conformitate cu legile in vigoare, nici mai mult nici mai puţin”, adaugă senatorul Victor Mocanu.

În acelaşi dosar, au mai fost trimise în judecată alte trei persoane: fostul director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, Constantin Lungu, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual, administratorul unei societăţi comerciale, Mihail Daniel Bădic, şi reprezentanta unui societăţi cu capital privat, Eugenia Husea, pentru complicitate la abuz.

Pentru recuperarea prejudiciului, DNA a pus sechestru pe mai multe bunuri ale celor patru inculpaţi.

Citeşte şi: UPDATE. Stenograme: Coman. Fără politică nu poţi să trăieşti; la orice partid “se cere nişte bani”

“În perioada 06 aprilie 2012 – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, inculpatul Mocanu Victor, urmare unei înţelegeri cu inculpatul Bădic Daniel-Mihail – asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii – Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în condiţii de nelegalitate, cu societatea menţionată, 8 contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care 7 de achiziţie directă şi unul de închiriere) şi a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziţie directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic”, precizează procurorii anticorupţie.

“Achiziţiile descrise s-au desfăşurat cu sprijinul inculpatului Lungu Constantin, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, care a întocmit, în fals, mai multe documente, respectiv al inculpatei Husea Eugenia care, în calitate de reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. Bucureşti, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către Consiliul Judeţean Buzău.

Citeşte şi: Mercurialul şpăgii în Parlament: 3.140 lei pentru un deputat PC. Cum se apără Coman Gheorghe prins în flagrant

Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale , a creat premiza efectuării de plaţi în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău in favoarea S.C. MEDICAL FINANCE PROJECTS S.R.L. Bucureşti, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate.

Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de 565.445,05 lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate”, conform DNA.

Cele mai citite

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă