15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSemenicul are opt pârtii de schi omologate

Semenicul are opt pârtii de schi omologate

Semenicul devine tot mai atractiv pentru amatorii de schi. Opt pârtii din această zonă a Banatului Montan au fost omologate oficial. “Ultimele demersuri s-au intreprins în luna decembrie a anului trecut, când specialişti din Caraş Severin au fost la Bucureşti, unde au prezentat documentaţia, iar o comisie a fost prezentă în judeţ unde a verificat în teren cum stau lucrurile”, spune Valentin Balaban, şeful serviciului local de Salvamont.

,,Practic, până la această dată, schiorii care s-au aventurat pe pârtiile cărăşene, patru pe Muntele Mic şi patru pe Semenic, au făcut-o pe propria răspundere, deoarece pârtiile neomologate nu garantează securitatea lor” spune şi Cornel Podeanu, om de afaceri care a realizat o serie de investiţii pe Semenic.

Uriaş de 1.200 de metri

Cea mai lungă pârtie de pe Semenic este Uriaşul cu aproape 1.200 de metri lungime. Teleschiul de aici poate transporta 800 de persoane pe oră. Pârtia este aşezată la o altitudine de 1.435 de metri, iar diferenţa de nivel este de 266 de metri.

Ea este urmată de pârtia Nordica de pe Muntele Mic, cu vreo 900 de metri lungime. Teleschiul Nordica are o lungime de un km şi o capacitate de 700 de persoane pe oră, la o altitudine de 1.780 de metri, cu o diferenţă de nivel de 260 de metri.

Tot pe Muntele Mic este şi pârtia de la Valea Soarelui. Aceasta are o lungime de 2.300 de metri, în schimb capacitatea de transport scade la 500 persoane pe oră, tocmai din cauza lungimii. Diferenţa de nivel şi altitudinea sunt similare cu pârtia Nordica.

Tot în zona Muntelui Semenic mai există teleschiul Casa Baraj, pe o lungime de 480 de metri, (500 persoane pe oră), la o altitudine de 1.400 de metri şi cu o diferenţă de nivel de 150 de metri. Alte două pârtii sunt Crucea de Brazi 1 şi 2, de 700, respectiv 550 de metri (500 de persoane pe oră), la 1.400 metri altitudine, pe o diferenţă de nivel de 130 de metri. Pe Semenic mai este şi pârtia Prietenii Munţilor, de 500 metri lungime, (capacitate de 400 persoane pe oră), aflată la o altitudine de 1.400 de metri, cu o diferenţă de nivel de 150 de metri.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă