15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialȘeful RAJDP, la un pas de a-și pierde scaunul

Șeful RAJDP, la un pas de a-și pierde scaunul

Consilierii locali vor discuta, mâine, înlocuirea sa din funcție, la propunerea vicepreședintelui cu atribuții de președinte al CJC.

Unul dintre oamenii apropiați pre­ședintelui suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, riscă să își piardă mâine funcția de conducere. Este vorba despre Adrian Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.

La propunerea vicepreședintelui CJC, Cristinel Dragomir, care a preluat atribuțiile lui Constantinescu, consilierii vor vota un proiect de hotărâre care prevede eliberarea din funcție a acestuia, și un altul cu privire la numirea în funcția de director general al RAJDP a lui Daniel Cristu. Adrian Gâmbuțeanu este perceput ca un colaborator apropiat al lui Nicușor Constantinescu. De altfel, acesta este cercetat penal pentru complicitate la trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, Gâmbuţeanu a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 și 2013.

Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate nu a mai fost posibilă.

„În această modalitate a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice.Totodată, pe perioada 2009-2012 (perioadă avută în vedere de controalele programate a se desfăşura în anii 2011, 2012, 2013) a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale“, a precizat DNA.

De asemenea, în cursul anului 2011, prezentarea documentelor solicitate Regiei a fost condiționată de comunicarea, de către Curtea de Conturi, a unei dovezi că respectiva acțiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi. Această condiţionare este contrară dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992, potrivit cărora Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii.

„Controalele programate în anii 2012 şi 2013 nu s-au putut efectua din cauza atitudinii inculpatului Gâmbuţeanu Adrian George, precum şi a dispoziţiilor exprese ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu, prin rezoluţii cu textul «nu sunt de acord», aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie“, au mai spus procurorii DNA.

Cele mai citite

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...
Ultima oră
Pe aceeași temă