30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialȘeful executiv al Apa Nova Bucureşti, audiat la DNA

Șeful executiv al Apa Nova Bucureşti, audiat la DNA

Directorul executiv al Apa Nova Bucureşti, Mihai Savin, a fost citat ca martor şi s-a prezentat, marţi dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în această calitate, în dosarul de trafic şi cumpărare de influenţă, relatează Mediafax.

Mihai Savina venit la sediul DNA Ploieşti însoţit de un avocat, iar la ora transmiterii acestei ştiri se află în sediul instituţiei.

Savin nu a făcut nicio declaraţie la intrarea la DNA, însă surse judiciare au afirmat că acesta a fost citat ca martor în dosarul de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă în care apare numele companiei Apa Nova.

Potrivit documentelor încheiate de către procurorii DNA în acest dosar, Mihai Savin este directorul executiv al Apa Nova Bucureşti şi îndeplineşte atribuţii pe linia achiziţiilor publice în cadrul Apa Nova.

Conform anchetatorilor, Savin a fost angajat la Compartimentul Achiziţii al Apa Nova cu sprijinul lui Costin Berevoianu, fostul consilier personal al primarului suspendat Sorin Oprescu.

“Berevoianu Costin a determinat angajarea în cadrul S.C. Apa Nova S.A. a numiţilor Chiru Epsică la Compartimentul Producţie, respectiv Mihai Savin la Compartimentul Achiziţii. Prin intermediul acestor două persoane, Berevoianu Costin a avut tot timpul controlul asupra relaţiei dintre Apa Nova şi o parte din furnizori de produse şi servicii. Partea de consumabile gen substanţe pentru tratarea apei este gestionată la nivelul Compartimentului Producţie în beneficiul firmelor unde Berevoianu Costin are interese financiare”, se arată în documentele DNA.

Conform unor surse judiciare, la sediul DNA Ploieşti au fost citate şi sunt aşteptate să se prezinte, în cursul zilei de marţi, şi alte persoane din conducerea companiei Apa Nova Bucureşti, pentru a fi audiate ca martori.

Costin Berevoianu, fostul consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și omul de afaceri Ovidiu Semenescu, au fost reținuți, joi seară, de DNA Ploiești în dosarul de corupţie în care este vizată compania Apa Nova, ulterior fiind puși sub control judiciar de Tribunalul Prahova.

Joi, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii și la cinci locuințe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate.

Și vineri, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

Potrivit DNA Ploieşti, Semenescu, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost reţinut pentru două infracţiuni de trafic de influență şi două infracţiuni de cumpărare de influență.

Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar în altă cauză, și Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008-2015, au fost reţinuţi pentru trafic de influență.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu și Berevoianu și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.

Plata banilor a fost ascunsă sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de persoanele menționate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, Ovidiu Semenescu, folosindu-se de relația preferențială pe care o avea cu Vlad Moisescu, şi anume “ascendentul relațional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei și Consilului Local al Sectorului 1 București”, a facilitat derularea activității specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1, cum ar fi încheierea unor contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Urmare a acestei înțelegeri, Moisescu a facilitat, în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București etc.

Apa Nova Ploieşti şi Apa Nova Bucureşti fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele operează pe piaţa românească din anul 2000.

Apa Nova Ploieşti are ca acţionari grupul Veolia, cu 73%, şi municipiul Ploieşti, cu 27% din totalul acţiunilor.

Apa Nova are încheiat la Ploieşti un contract de concesiune pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare pe o durată de 25 de ani.

Cele mai citite

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

CEDO obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro unei femei transgen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat o decizie care obligă statul român să plătească despăgubiri de 7500 de euro, plus cheltuieli de...

Cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă

Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) va efectua în acest cu 42% mai multe probe de laborator la legumele şi fructele din producţia autohtonă, comparativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă