16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialŞeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor Argeş, amendat pentru supravegherea angajaţilor fără acord

Şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor Argeş, amendat pentru supravegherea angajaţilor fără acord

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor Argeş a fost amendat cu 4.000 de lei după ce a dispus instalarea de camere video în toate birourile serviciului fără să aibă acordul angajaţilor şi al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal, potrivit Mediafax.

 

Şeful Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanelor (DJEP) Argeş, Viorel Badea, a declarat că a luat decizia să instaleze camere de supraveghere în fiecare birou, în urmă cu un an, “pentru a evita ca persoane străine să mai poată intra în birouri”, accesul făcându-se pe baza amprentei digitale.

“În urmă cu un an, am luat decizia să instalez în fiecare birou din instituţie camere de supraveghere pentru a evita ca persoane străine să mai poată intra în birouri, iar accesul în spaţiile de lucru să se realizeze pe baza amprentei digitale. Măsura a fost luată în vederea protejării datelor cu caracter personal cu care lucrează salariaţii, este un domeniu sensibil, este o prevenţie pentru a preîntâmpina scurgerile de informaţii şi pentru a preîntâmpina fapte antisociale în instituţie. Sunt camere de luat vederi şi în biroul meu, dar nu sunt la vestiare şi nici la grupurile sanitare”, a spus Viorel Badea.

El a precizat că nu a primit nicio sesizare de la vreun angajat, considerând că “intimitatea la locul de muncă există în condiţii rezonabile”.

“Nu vii la locul de muncă să dormi sau să faci streaptease, ci să lucrezi conform fişei postului. Nu se încalcă legislaţia în vigoare, sunt anunţuri în spaţiile instituţiei, la vedere în care se arată că există supraveghere video. Nu este necesară o autorizaţie specială, suntem notificaţi la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal cu toate activităţile noastre şi cu faptul că avem supraveghere video şi nu există un text de lege care să interzică instalarea acestor camere. Opinia mea este că amenda nu se justifică, este o măsură exagerată”, a declarat Viorel Badea.

Şeful Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanelor Argeş a precizat că nu a fost înştiinţat în scris cu privire la faptul că a fost amendat de către instituţia care a făcut controlul, iar camerele funcţionează în continuare.

Controlul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal din Argeş la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor Argeş a fost făcut în luna aprilie, după ce la această instituţie au sosit mai multe sesizări venite din partea unor lucrători deranjaţi de camerele video.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal l-a amendat pe Viorel Badea întrucât acesta nu a avut acordul Autorităţii şi nici al angajaţilor pentru instalarea camerelor de supraveghere în birourile Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor Argeş. De asemenea, Autoritatea a cerut desfiinţarea sistemului de supraveghere.

Supravegherea permanentă a angajaţilor şi amprentarea acestora pentru a avea acces în birouri sunt considerate abuzuri de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal.

Celelalte instituţii care funcţionează pe acelaşi palier cu Serviciul de Evidenţa Persoanelor Argeş au hotărât să scoată camerele de supraveghere din birourile lor şi au găsit alte sisteme de acces al angajaţilor.

“În acest moment noi nu deţinem un sistem de supraveghere video, considerăm că nu este necesar. Au fost nişte camere în momentul în care am venit eu la conducerea acestei instituţii, dar l-am dezafectat până la obţinerea tuturor avizelor necesare funcţionării legale a acestora. Trebuie obţinut un cod de operator de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal, trebuie respectate procedurile specifice, iar cetăţtenii trebuie şi ei informaţi. Noi nu foloseam camerele de supraveghere pe timpul programului de lucru, ci strict pentru paza serviciului, nu pentru supravegherea salariaţilor”, a declarat cms. şef. Eduard Uscatu, şef Serviciu Paşapoarte Argeş.

Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă