12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialŞeful diplomaţiei române, îngrijorat de situaţia din Siria

Şeful diplomaţiei române, îngrijorat de situaţia din Siria

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a exprimat, luni, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe, desfăşurată la Bruxelles, îngrijorare faţă de situaţia umanitară din Siria şi a pledat pentru o “cooperare stabilă” în direcţia găsirii unor soluţii viabile la situaţiile de criză din Orientul Mijlociu, informează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat remis Agerpres

“În cadrul discuţiilor privind Siria şi recentele evoluţii din regiune, Comănescu a reiterat sprijinul pentru soluţia politică agreată la reuniunile în format Geneva şi Viena şi a subliniat că partenerii regionali şi internaţionali trebuie să-şi unească eforturile pentru identificarea unei soluţii, astfel încât să fie evitat un vid de putere în perioada de tranziţie din Siria. (…) În urma recentelor evoluţii în relaţia dintre Iran şi Arabia Saudită, şeful diplomaţiei române a arătat că este necesară restabilirea dialogului şi a colaborării dintre cele două state, atât în sprijinul intereselor proprii, cât şi ale regiunii, inclusiv pentru a evita afectarea procesului de pace sirian”, precizează MAE. 

În ceea ce priveşte situaţia din Irak, şeful diplomaţiei române a salutat eforturile guvernului Al-Abadi de a continua reformele şi dialogul aprofundat la nivel naţional, în vederea asigurării păcii şi stabilităţii pe termen lung. Comănescu a subliniat şi nevoia de reconciliere naţională în Irak, exprimând sprijinul pentru continuarea procesului de reconstrucţie din acest stat. 

Pe agenda reuniunii CAE s-a aflat, potrivit MAE, şi situaţia din Ucraina. În timpul reuniunii “Grupului de prieteni ai Ucrainei”, găzduit de Danemarca şi cu participarea ministrului ucrainean Pavlo Klimkin, a fost subliniată “necesitatea unui efort suplimentar din partea autorităţilor ucrainene în aplicarea noilor prevederi legale, în special în domeniul reformei constituţionale şi a sistemului judiciar”. Miniştrii de externe ai statelor UE au accentuat şi faptul că este nevoie ca asistenţa oferită de Uniune Ucrainei să fie suplimentată şi canalizată sectorial, inclusiv în plan economic. 

“Un sprijin important este necesar şi pentru implementarea legislaţiei care vizează combaterea corupţiei şi operaţionalizarea instituţiilor cu atribute în acest domeniu. Statele membre UE au manifestat disponibilitate pentru un sprijin politic şi financiar consolidat pentru Ucraina în procesul de aplicare provizorie a Acordului de Asociere, inclusiv în contextul aplicării, de la 1 ianuarie 2016, a prevederilor Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb”, adaugă sursa citată. 

După cum se precizează în comunicatul MAE, ministrul Lazăr Comănescu a avut şi o întrevedere cu omologul său ucrainean, ocazie cu care au discutat perspectivele intensificării dialogului politic bilateral. De asemenea, conform sursei citate, în marja CAE, ministrul afacerilor externe a discutat, într-un cadru informal, cu omologi din state membre UE despre necesitatea susţinerii, în continuare, a parcursului european al Republicii Moldova. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă