0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialŞeful diplomaţiei britanice a făcut referire la dictatorul român Ceaușescu pentru a...

Şeful diplomaţiei britanice a făcut referire la dictatorul român Ceaușescu pentru a justifica vizita lui preşedintelui SUA la Londra

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a amintit de fostul dictator român Nicolae Ceauşescu, în contextul menţinerii invitației adresate președintelui american Donald Trump de a efectua o vizită de stat în Marea Britanie, notează The Independent. În schimb, ministrul de externe a respins categoric comparația pe care unul dintre parlamentari a făcut-o între Trump și Hitler.

 

Johnson a afirmat luni că Trump este “un prieten și un partener” al Regatului Unit și că nu trebuie “demonizat” pentru că a restricționat accesul pe teritoriul american al cetățenilor din șapte state predominant musulmane.

“Din câte știu, și Nicolae Ceaușescu sau (președintele Zimbabwe) Robert Mugabe au fost primiți de Majestatea Sa. Cred că cei mai mulți dintre membrii Camerei vor recunoaște că este datoria noastră să facem pregătirile necesare pentru a-l întâmpina pe prietenul și partenerul nostru, liderul celei mai vechi și importante democrații și cel mai bun aliat al nostru.

Mi se pare de prost gust să-l comparăm pe liderul ales al unei mari democrații cu tiranii anilor 30. Nu fac comentarii despre discuțiile confidențiale dintre premier și președintele american. Imediat ce am avut imaginea completă asupra acestor măsuri, am decis să intervenim pentru a obține protecția necesară”, le-a spus Boris Johnson membrilor Camerei Comunelor.

 

Șeful diplomației britanice a spus despre președintele statului american că “latră, dar nu mușcă” și a insistat că nu există motive ca vizita de stat, care presupune și primirea de către regina Elisabeta a II-a și un dineu oficial, să nu aibă loc.

Parlamentarii britanici au adus în discuție și o serie de acuzații la adresa premierului Theresa May, despre care postul Channel 4 News a relatat că ar fi primit informații în avans de la Donald Trump cu privire la ordinul executiv prin care se interzice accesul în SUA al cetățenilor din Irak, Iran, Sudan, Libia, Siria, Somalia și Yemen.

Cele mai citite

Parlamentul din Ucraina a cerut UE să deschidă negocieri cu ea în vederea aderării

Parlamentul ucrainean a cerut Uniunii Europene(UE) să deschidă negocieri cu această ţară în vederea aderării la blocul comunitar, relatează DPA sâmbătă, potrivit agerpres.ro. Parlamentarii ucraineni...
00:00:27

Ministrul de externe turc: SUA sunt „singure” în vetoul de încetare a focului în Gaza

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat vineri (8 decembrie) că reprezentanții Ligii Arabe și ai Organizației Cooperării Islamice i-au spus secretarului de...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă