16.1 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialŞeful Comandamentului Aliat de la Napoli: Cele două PROVOCĂRI la adresa NATO...

Şeful Comandamentului Aliat de la Napoli: Cele două PROVOCĂRI la adresa NATO sunt Rusia şi Daesh

Alianţa Atlantică se confruntă, în acest moment, cu două mari provocări: Rusia şi terorismul din Orientul Mijlociu, a declarat amiralul Mark Ferguson, şeful Comandamentului Aliat de la Napoli.

“Avem două mari provocări: Rusia în est, Daesh în sud”, a subliniat amiralul american.

Şeful Comandamentului sudic al NATO, care este şi comandantul Forţelor Navale ale SUA din Europa şi Africa, a făcut această precizare miercuri, cu prilejul vizitei sale la bordul portavionului USS Harry Truman, aflat la acel moment în Marea Adriatică.

Citeşte şi: Care sunt țările cele mai ACTIVE, alături de FRANȚA, împotriva grupării Stat Islamic. Unde ar putea lovi TERORIȘTII

Portavionul Truman, cu propulsie nucleară, a plecat de la Norfolk  (SUA)  la mijlocul lunii noiembrie şi se îndreaptă spre estul Mării Mediterane.

Surse neoficiale declarau, în ultima perioadă, că avioanele de luptă de la bordul USS Truman ar putea începe misiuni împotriva grupării  ISIS (Daesh) din Siria.  

Deşi amiralul Ferguson  a subliniat pericolul reprezentat de ISIS, el a precizat că portavionul nu rămâne în estul Mediteranei, ci îşi continuă drumul spre Golful Persic.

Pe de altă parte, chiar ofiţeri din echipajul portavionului Truman ne-au spus că ei au fost informaţi, încă de la 16 noiembrie, când au părăsit coasta de est a SUA, că destinaţia navei este Golful Persic. Singurul element necunoscut este momentul în care USS Truman va ajunge în Golf.

Misiunea portavionului durează circa şapte luni.  USS Truman are la bord şapte escadrile de avioane şi două escadrile de elicoptere, care însumează 72 de aeronave. Acestea pot executa misiuni aer – aer, atacuri împotriva navelor cât şi atacuri la sol. Pe toată durata deplasării spre Golf, portavionul este escortat de un grup de nave americane  care include crucişătorul Anzio şi trei distrugătoare.

Citeşte şi: SUA au luat decizia finală în privinţa avionului RUSESC doborât de Turcia. Vezi poziţia SUA

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Finalul erei Nadal la Roland Garros! Regele zgurii pariziene, eliminat în primul tur

Tenismenul spaniol Rafael Nadal, regele zgurii pariziene, cu 14 trofee câștigate la Roland Garros, a fost eliminat în runda inaugurală a turneului din capitala...

România a aderat la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice

România este parte a Proiectului European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), o etapă importantă în consolidarea capacităților țării noastre în cercetarea genomică și...

AmCham promovează România ca destinație pentru investiții americane în cadrul Forumului Economic SUA- România, organizat în premieră în SUA

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) anunță organizarea celei de-a 3-a ediții a Forumului Economic SUA – Romania, în premieră la Washington,...
Ultima oră
Pe aceeași temă