24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialSerbia se păzește de migranți cu BLINDATE și cu elicoptere. Ruta balcanică...

Serbia se păzește de migranți cu BLINDATE și cu elicoptere. Ruta balcanică NU a fost închisă

Ministerul de Interne al Serbiei a anunţat joi că în ultimele cinci zile au fost interceptaţi circa o mie de refugiaţi care au încercat să intre ilegal în Serbia traversând pe jos zonele muntoase greu accesibile, transmite agenţia EFE citată de Agerpres.

Un comunicat semnat de ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic, menţionează că ‘numărul persoanelor care încearcă să treacă graniţa ilegal a scăzut’, mulţi migranţi fiind descurajaţi de sporirea controalelor şi patrulelor la frontiere. 

Ministerul de Interne sârb nu menţionează ţările de provenienţă ale migranţilor interceptaţi, dar un ONG local afirmă că aceştia sunt, în ordine, afgani, pakistanezi, sirieni şi irakieni. 

Ministrul Stefanovic a mai precizat că, pe lângă controalele consolidate la graniţele cu Bulgaria şi Macedonia, poliţia şi armata vor spori monitorizarea zonelor din apropierea Kosovo şi a graniţei cu Muntenegru, pentru a bloca rutele alternative. 

În urma sporirii controalelor, migranţii nu mai recurg foarte mult la serviciile traficanţilor de persoane, în schimb caută căi de acces în Serbia prin zonele muntoase greu accesibile. Prin urmare, patrulele sârbe ce monitorizează aceste zone au primit în dotare elicoptere și dispozitive pentru vedere nocturnă, iar blindatele au fost dotate cu camere de supraveghere. 

Între timp, circa o sută de migranţi aflaţi la frontiera sârbo-ungară au intrat joi în a patra zi de grevă a foamei, ei încercând astfel să exercite presiuni asupra autorităţilor ungare pentru a deschide graniţa, care este de anul trecut securizată cu un gard de sârmă ghimpată. 

Totodată, autorităţile de la Belgrad au avertizat că aşa-numita rută a Balcanilor folosită de migranţi pentru a ajunge în ţările bogate din vestul Europei de fapt nu este închisă şi au cerut ajutor Uniunii Europene pentru ca refugiaţii să poată călători legal. În Serbia sunt blocaţi în prezent circa 3.000 de migranţi, majoritatea din Afganistan şi Pakistan. Aceştia sunt consideraţi ‘imigranţi economici’ şi prin urmare au şanse reduse de a primi azil.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia, în scop turistic, cu buletinul

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat...

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...
Ultima oră
Pe aceeași temă