12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSeara de "miracole" in Singapore

Seara de “miracole” in Singapore

Cea de-a doua etapa a turneului initiat de Catedra UNESCO-ITI si finantat de Ministerul Afacerilor Externe ne-a adus la Singapore, orasul-stat din sudul peninsulei Malay, cu mai putin de 5 milioane de locuitori, dar figurand ca a doua tara din lume ce priveste densitatea.
In inima orasului se afla deja celebrul complex cultural "Esplanade-Theatres on the Bay", ridicat in 2002 sub forma unor imense sfere acoperite de tepi, constructie masiva si totodata eleganta, inspirata de un fruct, "durin", nu prea placut mirositor.
In acest oras aproape miraculos, care la orele noptii te fascineaza pur si simplu prin imbietoarele cafenele si piscine ori terase de o neasemuita intimitate, singura noastra zi de turneu a programat un atelier condus de profesorul Mircea Gheorghiu, unde s-au infatisat cateva modalitati concrete de improvizatie pe teme cehoviene, dupa care au urmat spectacolele cu "Lectia", de Eugène Ionesco, si "Mascariciul", dupa Cehov.
Cand gazda noastra, Silviu Ionescu, insarcinat cu afaceri la Ambasada romana din Singapore, ne-a spus ca la spectacole vor veni nu numai oameni de teatru, ci si ambasadori, reprezentanti ai diplomatiei din Asia si Europa, tinerii interpreti Monica Tarnacop, Adrian Nour si Oana Dicu, dar si regizoarea Anca Maria Colteanu au crezut ca este o gluma. Dar "miracolul" s-a produs! Mai intai, gratie actorilor si tehnicienilor nostri, o imensa incapere destinata dansului, de la Academia de Arte din Singapore, a devenit un sugestiv si modern decor, in care piesa lui Eugène Ionesco a cunoscut o putere de seductie iesita din comun, ce a captivat intreaga asistenta. "Este aproape un miracol ce au realizat acesti tineri intr-o sala poate nedeprinsa cu o lectie autentica de teatru", "o lectie despre actualitatea unui mare dramaturg", dar si "o dovada a vocatiei romanilor pentru arta spectacolului", ne-au spus Tamas Magda, ambasadorul Ungariei la Singapore, Chris Mooney-Singh, director de programe al Asociatiei Nationale de Arta si Educatie, si Milenko Pravcki, decan la Facultatea de Arte Frumoase. Dar ceea ce se profila ca un miracol pentru specialisti si pentru romanii din sala, printre care sculptorita Delia Pravcki si profesoara Lucia Constantinescu, avea sa capete o confirmare vecina cu extazul la "recitalul" celor doi actori, Horatiu Malaele si Niculae Urs, datorita carora furtuna de aplauze si ovatii a rasunat ca o veritabila sarbatoare in moderna cladire a Academiei de Arte din Singapore, unde nu au lipsit reprezentanti ai agentiilor de presa si ai televiziunii nationale. "M-au impresionat mult talentul exceptional, inteligenta artistica si mobilitatea jocului acestor doi maestri", ne-a spus dr. Yu Weijie, decanul Facultatii de Artele Spectacolului, in timp ce Venka Purushothaman, decan la Colegiul Lasalle-Sia, considera ca "am fost martorii unui miracol emotional pe care numai un teatru de foarte buna calitate il poate produce".
Cuvinte de inalta apreciere si felicitari fierbinti au fost adresate si de ambasadorii Belgiei si Ucrainei, in timp ce A. Bulent MeriI, ambasadorul Turciei la Singapore, ne spunea ca "pentru bucuria publicului singaporez, romanii ar fi putut juca aici chiar si o saptamana, aducand insemnul emblematic pentru o tara recunoscuta prin valoarea deosebita a teatrului pe care il promoveaza".
Tarziu, la ceas de noapte si de vis cu ochii deschisi in decorul acestui oras fascinant, ca din "O mie si una de nopti", Horatiu Malaele se intreba, cu surasul sau plin de fermecatoare subintelesuri: "Chiar, de ce n-am juca noi aici o saptamana?".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă