20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSe închid magazinele cu produse etnobotanice din Braşov

Se închid magazinele cu produse etnobotanice din Braşov

Comercializarea de produse etnobotanice va fi interzisă pe tot teritoriul municipiului Braşov, începând cu 15 noiembrie, a anunţat, duminică, primarul George Scripcaru. Potrivit Mediafax, acesta a precizat că autorizaţiile de funcţionare ale magazinelor care vând astfel de substanţe vor fi anulate.

„Am discutat acest lucru şi voi emite o dispoziţie de primar sau un alt act administrativ pentru ca pe raza municipiului Braşov să se interzică eliberarea de autorizaţie pentru orice magazin de acest tip. Analizăm în prezent o soluţie juridică pentru acest lucru. Cert este că din data de 15 noiembrie în municipiul Braşov va fi interzis ca în orice magazin să existe astfel de produse“, a declarat Scripcaru.

El a precizat că a luat această decizie deoarece problema cu tinerii care consumă produse etnobotanice a început să scape de sub control.

„Voi lua legătura cu celelalte instituţii, să ne corelăm eforturile în aşa fel încât să punem în ordine acest lucru. Am discutat deja cu Poliţia şi cu Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului despre acest lucru, am discutat şi cu direcţia din Primărie“, a mai spus Scripcaru.

Primarul a precizat că va anula toate autorizaţiile de funcţionare pentru aceste magazine şi nu va mai elibera altele.

Medicii de la Spitalul de Pediarie Braşov au primit la urgenţe, în ultima săptămână, şase copii care consumaseră produse etnobotanice. Trei dintre aceştia, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, sunt elevi ai Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“ din Braşov, aceştia fiind luaţi de ambulanţe de la „Balul bobocilor“ organizat la un club din Braşov, vineri seară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanţei Braşov, dr. Emilian Măţău, cei trei adolescenţi au fost internaţi la secţia de terapie intensivă a Spitalului de Copii, ei recunoscând în faţa medicilor că au consumat plante entobotanice.

Proprietarul clubului în care a fost organizat „Balul bobocilor” susţine că tinerii nu au fost lăsaţi să intre în local deoarece păreau în stare avansată de ebrietate, iar agenţii de pază nu le-au permis accesul. În schimb, a fost chemată ambulanţa deoarece tinerii nu se puteau ţine pe picioare, a spus patronul clubului.

În cursul acestei săptămâni, la Spitalul de Copii din Braşov au ajuns alţi trei minori care consumaseră produse etnobotanice, unul dintre ei având şapte ani.

Numărul tinerilor care consumă produse etnobotanice a crescut îngrijorător la Braşov, specialiştii afirmând că fenomenul este din ce în ce mai greu de controlat.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Braşov, numărul celor care apelează la ajutor din partea centrului creşte de la lună la lună, fiind vorba în special despre tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani.

„Numărul persoanelor care se adresează centrului este în continuă creştere. Avem sute de persoane consiliate în fiecare lună. Şi există persoane care încep să solicite ajutor strict pe etnobotanice, deoarece multe dintre ele nu ştiu ce au luat şi nu ştiu cum să scape de dependenţă“, a declarat psihologul Anda Samson de la Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Braşov.

În plus, cele mai multe „magazine de vise” din Braşov sunt amplasate în apropierea şcolilor.

„Nu există nicio reglementare privind amplasarea acestora, mai ales pentru că ele folosesc diverse denumiri şi îşi ascund produsele sub tot felul de nume care sunt legale, cum ar fi săruri de baie, îngrăşăminte, care induc ideea că sunt, cât de cât, legale. Sunt convins că Primăria nu ar fi dat autorizaţie dacă ar fi ştiut clar destinaţia magazinelor”, a spus, la rândul său, Gabriel Florescu, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Braşov.

În Braşov există opt magazine care vând produse etnobotanice, după ce, recent, au fost închise două astfel de unităţi.

Cele mai citite

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

La 17 ani de la aderare, UE ne substrage patrihoții

Ilustrație: Marian Avramescu România este parte a marii familii a Uniunii Europene (UE) de 17 ani, iar de Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită...
Ultima oră
Pe aceeași temă