15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialScufundări în Marea Neagră: „E ca şi cum ai zbura"

Scufundări în Marea Neagră: „E ca şi cum ai zbura”

Pasionaţii de flora şi fauna marină pot explora, în fiecare vară, şi pe litoralul românesc lumea subacvatică a Mării Negre. În prezent există în staţiunile noastre câteva baze specializate care organizează cursuri de scufundare.

Cosmin Brînzeanu este unul dintre instructorii care formează an de an scafandri, mulţi dintre aceştia turişti nerăbdători să coboare în adâncul mării şi să descopere mediul marin specific unei mări capricioase, când liniştită. când agitată. Însă tocmai acest lucru le oferă un avantaj celor care vor să facă performanţă în scufundarea sportivă.

„Descoperim în apă multă tăcere, linişte. Nu auzi decât bulele de aer. Nu sunt aşa bogate fauna şi flora precum în mările tropicale ori chiar în Marea Mediterană sau Egee. Nu este atât de ofertantă. În schimb, în Marea Neagră scufundările sunt mult mai tehnice. Când înveţi aici să te scufunzi, este mult mai uşor să practici acest sport în alte mări”, spune scafandrul profesionist.

Câteva reguli de bază

Pentru a practica acest sport nautic este, aşadar, nevoie de un instructaj de specialitate. În plus, este obligatorie adeverinţa cu “clinic sănătos” semnată de medicul de familie prin care se certifică faptul că cel care se înscrie la curs este apt de efort fizic moderat. În afară de acest lucru, se completează o fişă unde persoana în cauză declară pe proprie răspundere că nu suferă de boli majore. Cursul începe cu câteva şedinţe în piscină pentru a învăţa cum se foloseşte echi­pamentul. După ce cursantul se deprinde cu tehnicile de scufundare, urmează ieşirea la mare.

„Primul nivel este cel mai complex. Aici se învaţă şi despre fiziologia scufundării. Se explică cum reacţionează aerul la presiune, cum reacţionează organismul uman când respirăm aer sub presiune, ce efecte are aerul sub presiune asupra organismului”, completează Cosmin Brînzeanu. Primul nivel certifică dreptul de a face scufundări până în 20 m. Scufundările sportive sunt până în 40 m, iar după 40 m sunt considerate scufundări tehnice. Pentru multe persoane cursul reprezintă un prilej de a scăpa de fobia de apă.

O lume magică

La câţiva metri adâncime scafandrii descoperă o altă lume. Cei care coboară până la fundul mării fac cunoştinţă cu crabi, meduze, căluţi de mare, garizi, guvizi, alge brune lemnoase în care căluţii de mare îşi fac cuib, iar la adâncimi mai mari scafandrii au şanse mari să întâlnească pisici de mare, calcani, anumite specii de delfini şi chiar rechini. Pe platourile de piatră şi acolo unde apa este mai limpede sunt felurite tipuri de scoici, în număr mare pot fi zărite alge verzi şi brune şi pe ici-colo specii de bureţi şi anemone. Pentru fiecare cursant impresiile de la faţa locului rămân nemuritoare. „Prima oară am început să fac scufundări în apnee de la 12 ani împreună cu tata şi de acolo mi s-a dezvoltat curiozitatea pentru lumea subacvatică. Şi am zis să încerc şi scufundările cu butelia-scuba diving. La început mi-a fost puţin teamă de lumea asta nouă. Însă am făcut practică mai întâi în bazin, am căpătat încredere şi acum în mare e frumos. În apă e cu totul altă lume. E ca şi cum ai zbura când îţi găseşti poziţia de flotabilitate. Eu am ajuns până la 8 metri adâncime. Am văzut meduze mari, guvizi, nu am văzut încă pisici de mare şi calcani”, ne-a spus Adriana ­Comăniţă, o adolescentă de 18 ani pasionată de scufundări. 

Dacă în alte ţări acest sport are deja o tradiţie, la noi nu este foarte căutat. „În România nu se practică de foarte mult timp. În afară s-a implementat foarte bine acest sport. Există federaţii, cluburi, e foarte răspândit. La noi este încă un pionierat. Sunt ­câteva şcoli, nu foarte multe, ­10-12 . Între noi colaborăm.

Trebuie promovat în primul rând. Lumea are impresia că este un sport foarte scump. Însă nu e mai scump decât tenisul sau skiul”, precizează Cosmin ­Brînzeanu. Un echipament bun de scufundare, complet, costă ­între 1.000 şi 1.500 de euro. O scufundare în mare costă 150 de lei, iar o şedinţă ţine maximum o oră şi jumătate, incluzând ­pregătirea.

Scufundarea sportivă este ­admisă începând cu 10 ani. Între 8 şi 10 ani se face un curs special pentru copii care le dă voie să se scufunde până în 8 m. După 10 ani se intră efectiv la cursuri şi se învaţă tehnici de scufundare.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Accident grav pe DN 1, între un autoturism și un camion

Două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier produs în această dimineaţă pe DN 1, în localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă