18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialScriitorul Vargas Llosa neagă vreo legătură cu Panama Papers

Scriitorul Vargas Llosa neagă vreo legătură cu Panama Papers

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, apare în aşa-numitele ''Panama Papers'' alături de fosta lui soţie, Patricia Llosa, potrivit cotidianului online ''El Confidencial'', citat pe larg de presa din Spania, ţara în care locuieşte în prezent romancierul de 80 de ani. 

Ziarul a difuzat miercuri unele dintre cele 11,5 milioane de documente de la cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama referitoare la firme offshore deţinute de personalităţi din lumea întreagă, informaţii scoase la iveală de ziarul german ''Sueddeutsche Zeitung'' împreună cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ) şi mai multe publicaţii. 

Celebrul autor ''s-a aflat foarte aproape de a controla'' compania off-shore Talome Services Corp, din Insulele Virgine Britanice, ''într-o scurtă perioadă din 2010''. Familia Mario Vargas şi Patricia Llosa a cumpărat firma de la Mossak Fonseca la 1 septembrie 2010, printr-un intermediar, Dave Marriner, de la compania Pan-Invest Management, cu sedii în Cipru şi Luxemburg. În 6 octombrie 2010, cu o zi înainte ca scriitorul să primească Nobelul, intermediarul a cerut schimbarea acţionariatului firmei respective, iar la 12 octombrie 2010 acţiunile familiei Llosa au trecut în mâinile unor cetăţeni ruşi, a relatat ''El Confidencial'', citat de Agerpres. 

Aceste date au fost dezminţite imediat de agenţia literară Carmen Balcells a romancierului, care a asigurat că nici el, nici fosta lui soţie nu au deţinut ''vreodată'' conturi bancare în Panama şi că ambii ''şi-au îndeplinit întotdeauna obligaţiile fiscale faţă de Spania'', menţionează ''El Mundo''. ''Domnul şi doamna Llosa nu au avut niciodată (..) vreo relaţie cu avocaţii de la Mossack Fonseca şi nici nu au deţinut fonduri sau bunuri prin intermediul unei societăţi cu acest nume'', a afirmat agenţia într-un comunicat de presă. 

''Aceste informaţii de miră foarte tare'', adaugă textul, susţinând că singura explicaţie ar fi că vreun consultant de investiţii sau intermediar ar fi acţionat fără consimţământul soţilor Llosa şi a rezervat societatea offshore în vederea unei posibile investiţii.

Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă