14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialScoli "falimentare" in judetul Alba

Scoli “falimentare” in judetul Alba

Conducerea Inspectoratului Scolar al Judetului Alba propune pentru desfiintare un numar de 24 de scoli, incepand cu anul de invatamant 2006/2007. Tot din aceeasi perioada, pe lista neagra mai sunt incluse 10 unitati cu clasele I-VIII, care se vor transforma in scoli cu clasele I-IV.
Potrivit sefului ISJ, profesorul Dorin Sandu, un rol important il vor avea microbuzele scolare (nu celebrele utilitare Aro) care vor prelua elevii spre scolile “de centru” ramase. Masura, luata in principal din cauza reducerii numarului de copii, va reduce si costurile intretinerii cladirilor in care functioneaza unitatile de invatamant si va permite redirectionarea fondurilor spre cele ramase, pentru modernizarea lor intr-un ritm mai rapid.
Pe de alta parte, ramane problema cadrelor didactice ale caror catedre raman “in aer”, deoarece nu toti profesorii vor putea fi “absorbiti” la scolile unde vor fi preluati elevii.

Desfiintare si nimic altceva

Unitatile de invatamant cu clasele I-IV propuse pentru desfiintare se regasesc atat in mediul urban, cat si in cel rural din judet. Din prima categorie fac parte scolile din Oarda de Sus (suburbie a municipiului Alba Iulia), Gura Cornii (Abrud) si Feteni (Cugir), iar in a doua sunt incluse scolile din Limba, Drambar, Teleac (comuna Ciugud), Valeni, Poiana Ampoiului (comuna Metes), Galtiu (comuna Santimbru), Inuri, Stanini (comuna Vintu de Jos), Geoagiu nr. 2 (comuna Stremt), Galati (comuna Fenes), Cicau (comuna Miraslau), Gabud, Stana de Mures (comuna Noslac), Ciugudu de Sus (comuna Unirea), Lodroman (comuna Valea Lunga), Cetatea de Balta nr. 2 (comuna Cetatea de Balta), Goseni (comuna Sasciori), Arsi II (comuna Sugag), Cojocani (comuna Mogos), Floresti (comuna Scarisoara) si Tecsesti (comuna Intregalde).

Microbuzele – solutia salvatoare

Alte 10 scoli cu clasele I-VIII din judet vor fi transformate, conform planurilor ISJ, in scoli cu clasele I- IV, urmand ca elevii de clasele V-VIII sa fie transportati cu microbuze la alte scoli “de centru”, apropiate, unde isi vor desfasura in continuare cursurile. Se pare ca si pentru unii dintre profesori aceasta este solutia salvatoare a carierei, in timp ce pe altii ii asteapta perioade mai dificile.
Astfel, planul este ca elevii scolii de la Izvorul Ampoiului vor face naveta la Zlatna, cei din Garbova de Jos la Aiud, copiii din Beta vor merge la Lopadea, in timp ce cei din Feisa si Capalna vor invata la Jidvei. Elevii din Buninginea vor fi “transbordati” la Ciuruleasa, cei din Certege, Mihoesti si Varsi la Campeni, iar cei din Vingard la Spring.

Cele mai citite

Vladimir Putin, reacție după atentatul asupra premierului slovac Robert Fico

Președintele Vladimir Putin a vorbit despre atentatul asupra premierului slovac Robert Fico. Liderul de la Kremlin consideră atacul drept o "crimă odioasă". ''Am aflat cu...

Un bebeluș de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat cu un avion SMURD de la Timișoara la București

Un bebeluş în vârstă de doar o zi, în stare gravă, a fost transportat, marţi seară, de la Timişoara la Bucureşti cu un avion...

Probleme pentru IT-iștii din Cluj. Gameloft, concedieri masive

Gameloft va închide studioul său din Cluj-Napoca, a transmis compania. Peste 100 de angajați vor fi concediați. „La nivel de companie trebuie să reevaluăm în...
Ultima oră
Pe aceeași temă