20.3 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialSchimbă stilul de viaţă!

Schimbă stilul de viaţă!

Deşi vremea s-a încălzit, anunţul guvernamental cu posibila liberalizare a preţurilor la gazele natuale şi renunţarea la subvenţiile pentru încălzire ne-a pus pe jar. Este clar, trebuie să fim extrem de grijulii cu căldura (şi în general cu energia) pe care trebuie să o drămuim foarte responsabil atât faţă de resursele limitate ale mediului, cât şi faţă de propriile buzunare. Există soluţii în acest scop? Evident că da, unele referindu-se chiar la momentul luării unor decizii (echipamentul şi sursa de încălzire, debranşarea de la sistemul centralizat, termoizolarea, schimbarea tâmplăriei etc.), pentru acestea fiind indicat apelul la consilierea din partea unui specialist. Sunt însă o sumedenie de idei, trucuri şi ponturi, unele provenite de la specialişti, altele din observaţiile de zi cu zi ale locatarilor, şi care pot fi folosite aducând beneficii importante. În acest număr vă punem la dispoziţie nu mai puţin de 50 de idei, trucuri şi ponturi pentru economisirea căldurii, dintre care aproape jumătate sunt ¬egate de obiceiurile din viaţa de zi cu zi.

Vorbim de scăderea drastică a confortului, ţinând seama de faptul că termenul economisire sugerează acest lucru? Ei bine, important este că trebuie să ne revizuim stilul de viaţă şi să fim mai responsabili. Sub nicio formă nu se mai poate concepe folosirea arzătorului de la cuptor sau aragaz pentru încălzirea apartamentelor de la bloc şi nici a şemineelor deschise, oricât de romantici am fi. Oricât de mult iubiţi natura, nu plantaţi copaci în faţa ferestrelor!

În ţările occidentale, unde se presupune că nivelul confortului în locuinţe este mai ridicat, deseori se întâlneşte cazul în care dormitoarele de la etajul casei nu sunt dotate cu calorifere, lucru care la noi nu prea este de conceput. Este adevărat că nici temperaturile nu sunt aşa de scăzute şi nici vânturile aşa reci. Oricum, temperatura din dormitoare poate ajunge câteodată doar la câteva grade. Chestiune de obişnuinţă. Noi nu vă recomandăm să treceţi dintr-o dată la astfel de performanţe, ci doar să ascultaţi sfatul medicilor care susţin că în dormitor este mai sănătos ca temperatura să fie mai scăzută.

Puteţi obţine răspunsuri experte la întrebările şi problemele dvs.: ion.diamandi@romanialibera.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă