23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialScandaluri "made in China"

Scandaluri “made in China”

Autoritatile chineze au pus sub acuzare 27 de persoane si fac cercetari la 22 de companii de produse lactate in cazul contaminarii laptelui praf cu melamina, in incercarea de a limita efectele scandalului produselor "made in China", ce par sa se inmulteasca in fiecare saptamana.
Incidentele care au pus sub semnul intrebarii responsabilitatea fata de consumatori a "uzinei lumii" au eclipsat puternic evenimentele din ultimele doua luni prin care Beijingul spera sa promoveze imaginea tarii – Jocurile Olimpice si prima iesire in spatiu a unui astronaut chinez. Atmosfera grandioasa a Olimpiadei din august a fost spulberata de scandalul laptelui chinezesc – 53.000 de bebelusi s-au imbolnavit si patru au murit din cauza contaminarii cu melamina a laptelui praf. Substanta, folosita in industria materialelor plastice, fusese adaugata in lapte pentru ca, la analizele de calitate, genera o falsa crestere a nivelului de proteine, mascand astfel diluarea produsului cu apa.
La scurt timp, un nou incident a subminat si mai mult prestigiul produselor chinezesti. Conforama, o companie de mobila din Franta, anunta ca unele dintre canapelele si fotoliile pe care le producea in China pot genera alergii, pentru ca la transport fusese folosit prea mult agent toxic antimucegai.
Saptamana trecuta, o data cu prima iesire in afara navei cosmice a unui taikonaut – asa cum sunt numiti astronautii chinezi –, un alt scandal izbucnea in Italia. 1,7 milioane de perechi de pantofi au fost retrase de pe piata dupa ce autoritatile de control au descoperit ca pielea din care erau fabricati fusese tratata cu crom hexavalent – un produs extrem de toxic, potential cancerigen.
Sub presiunea criticilor, guvernul chinez a initiat sute de anchete in intreaga tara pentru a descoperi si sanctiona neregulile. Lucrurile nu sunt insa usor de indreptat, pentru ca, asa cum aprecia Sébastien Breteau, expert francez in controlul calitatii produselor chinezesti, insisi consumatorii fac indirect presiuni asupra sistemului de mentinere a calitatii, nefiind dispusi sa plateasca pretul acesteia. "Nu le putem cere chinezilor sa mentina costuri de productie foarte scazute si in acelasi timp sa produca mai multa calitate si sa-si imbunatateasca conditiile sociale", a explicat Breteau, citat de AFP.

Cele mai citite

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă