20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialScandalul răpirii unui imam egiptean

Scandalul răpirii unui imam egiptean

La aproape şase ani de la deschiderea primului proces organizat în Europa asupra „zborurilor secrete ale CIA”, fostul şef al agenţiei americane de informaţii în Italia, Jeff Castelli, a fost condamnat în recurs şi în contumacie la şapte ani de închisoare pentru răpirea unui imam egiptean la Milano, în 2003.

Media italiană precizează că în afara lui Castelli, alţi doi agenţi CIA au fost condamnaţi la şase ani de detenţie. Tot în contumacie. În primă instanţă, cei trei agenţi americani au fost achitaţi dar Parchetul a făcut recurs. În septembrie trecut, Curtea de Casaţie italiană a confirmat condamnarea la pedepse între şapte şi nouă ani pentru 23 spioni ai CIA, între care şi fostul lor şef din Milano, Bob Seldon Lady. Toţi sunt fugiţi din ţară şi s-a ordonat un nou proces contra a cinci ex-agenţi de spionaj italieni, acuzaţi că au participat la răpire. Tot în septembrie justiţia a cerut 30 de ani de închisoare pentru foştii şefi ai CIA, Jeff Castelli şi cel al SISMI, ge­neralul Nicolo Pollari, în cadrul procesului privind transferuri secrete de persoane suspectate de terorism. Doi alţi agenţi ita­lieni ai SISMI, acuzaţi de complicitate, au fost condamnaţi la câte trei ani de închioare iar trei agenţi consulari americani au fost acoperiţi de imunitate diplomatică. Generalul Pollari şi adjunctul său, Marco Mancini au fost achitaţi, pentru apărarea lor cei doi ofiţeri superiori evocând secretul de stat.

Comandoul din Milano

Imamul egiptean, Abou Omar, pe adevăratul său nume Osama Hassan Nasr, era membru al opoziţiei islamiste radicale şi beneficia de azil politic în Italia. Imamul era suspectat că întreţine relaţii cu reţele fundamentaliste şi că recrutează voluntari pentru a lupta în Irak şi în Afganistan. Pe 17 fe­bruarie 2003, el a fost răpit pe o stradă din Milano, în cursul unei operaţiuni de comando coordonată între SISMI (serviciile militare secrete italiene) şi CIA. În cursul unei călătorii rocamboleşti, imamul a fost adus cu forţa la bazele americane de la Vincenza, în Italia, apoi la Ramstein, în Germania înainte de a fi predat poliţiei egiptene, care l-a torturat timp de câteva luni într-o închisoare din Alexandria. De atunci, el a putut reveni în Italia. Avocaţii săi confirmă că a fost torturat în închisoarea de maximă securitate unde era deţinut în Egipt şi cer 10 milioane euro daune şi interese.

Litigiu fatal

Litigiul din jurul unei companii private de transport aerian a dezvăluit dovezi privind zborurile clandestine ale agenţiei americane de informaţii, CIA, pentru a transporta suspecţii arestaţi în cadrul „războiului contra terorismului“, lansat după atentatele din 11 septembrie 2001. Potrivit Washington Post, zeci de astfel de zboruri, în special cu destinaţia Bucureşti, Baku, Cairo, Djibouti, Islamabad sau Tripoli, au fost organizate de mica societate Sportsflight, cu sediul în Long Island, statul New York, care închiria  avioane de la Richmor Aviation. Planurile de zbor şi listele de apeluri, în special către responsabili ai CIA sau la sediul agenţiei de informaţii, au fost depuse ca piese de acuzare cu ocazia procesului din New York. Richmor factura folosirea unui avion Gulfstream IV, disponibil timp de 12 ore, cu 4.000 de dolari ora şi a câştigat cel puţin 6 milioane de dolari în trei ani din contractul cu Sportsflight, potrivit documentelor depuse în justiţie. În proces, preşedintele Richmor, Mahlon Richards a explicat că „transportam personal guvernamental şi invitaţii lor”. Washington Post descrie unul din aceste zboruri, început la 12 august 2003 de un Golfstream IV, care a decolat de pe aeroportul Dulles din Washington cu şase pasageri la bord în direcţia Bangkok. Înainte de a reveni patru zile mai târziu,  aparatul a făcut escale în Afganistan, Sri Lanka, în Emiratele Arabe şi în Irlanda. Zborul, facturat cu 339.228,05 dolari, pare să corespundă cronologic cu arestarea indonezianului Riduan Isammudin, zis Hambali, presupusul creier al atentatelor din Bali, soldate cu 202 morţi în 2002. El fusese arestat în august 2003 în Thailanda şi deţinut trei ani în închisori secrete ale CIA, înainte de a fi transferat la Guantanamo, în 2006.

1.245 de zboruri

În 2007, Parlamentul European evoca într-un text adoptat că „cel puţin 1.245 zboruri închiriate de CIA au survolat spaţiul aerian european sau au făcut escală pe aeroporturi europene, între finele anului 2001 şi finele anului 2005”.

Implicarea autorităţilor ita­liene era una dintre cheile afacerii. Fostul şef al guvernului de la Roma, Silvio Berlusconi, a negat întotdeauna că a fost pus la curent cu intenţiile americane. Dar mai mulţi martori au afirmat că CIA sondase Roma, imediat după atentatele din 11 septembrie, asupra eventualităţii  răpirii de suspecţi în Italia. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă