16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialScandalul gazelor de şist se mută în Arad

Scandalul gazelor de şist se mută în Arad

Agricultura arădeană este pusă în pericol de prospecţiunile gazelor de şist, spun ecologiştii. Mii de sonde, ţevi de toate dimensiunile  vor apărea pe terenurile fertile, iar pământul va fi practic imposibil de lucrat, mai afirmă ei. Mai multe persoane au tras un semnal de alarmă în acest domeniu. Prefectul judeţului Arad a avut o întâlnire cu reprezentanţii a două firme care vor efectua prospecţiuni. Deşi în autorizaţiile lor nu scrie cu exactitate despre gaze de şist, dacă vor fi găsite rezerve, ele vor fi exploatate.

 

România, pionierul Europei

 

Europa nu exploatează gazele de şist. Franţa s-a opus încă de anul trecut exploatării, iar Germania nici nu se gândeşte să accepte vreodată. La fel au procedat şi bulgarii, care au spus că nu vor independenţă energetice prin acest procedeu. În România, urmează să înceapă testele, pentru ca specialiştii să stabilească cu exactitate natura zăcămintelor. Dacă va fi găsit un important zăcământ de gaze, companiile care explorează terenurilor vor trece la exploatarea acestuia, însă proprietarii terenurilor vor fi despăgubiţi la preţurile stabilite de lege, care sunt mult mai mici decât cele ale pieţei. Dar existenţa acestor gaze de şist în vestul ţării nu înseamnă scăderea preţului la gaze în România, pentru că, spun specialiştii, preţul gazelor a fost stabilit de către Uniunea Europeană.

În Câmpia de Vest, pare a exista un zăcământ care ar ajunge, spun unii, trei ani de zile, iar optimiştii, o sută de ani. Însă nimeni nu ştie cu exactitate acest lucru până nu vor începe prospecţiunile. „La gaz, dacă au fost accidente cu o ţeavă spartă, fisurată, să nu uităm, gazul metan a ieşit nu numai prin pământ, şi a trecut şi prin betoane. Aţi văzut în filmele care s-au prezentat că se dă drumul la apa de la chiuvetă şi iese flacăra cât casa. Nu se poate! Se folosesc foarte multe substanţe chimice. Sunt în jur de 390 de substanţe chimice, la unele nu se ştie nimic despre ele. Dar în filmuleţele care s-au arătat, am văzut că sunt cancerigene, am văzut că acolo unde se utilizează cade şi părul de pe animale, că produc diferite malfomaţii, impurifică apa”, a declarat Dimitrie Muscă, directorul Combinatului agroindustrial Curtici, un reputat specialist în agricultură.

 

Deocamdată, este căutat zăcământul

 

La Prefectura judeţului Arad, prefectul Cosmin Pribac a avut o întâlnire la care au participat câte un  reprezentant ai societăţilor Panfora Oil&Gas SRL, Tibor Benkő, şi Acoustic Geophysical Services Ltd., József Erdei. Subiectul discuţiilor a fost reprezentat de lucrările pentru care cele două societăţi comerciale au primit autorizare din partea instituţiilor statului să le efectueze în perimetrul EX-6 Curtici. A fost prezentată o adeverinţă semnată de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale care arată că în baza Acordului de concesiune încheiat cu ANRM şi aprobat prin Hotărârea de Guvern 1185 din 4 decembrie 2012, pentru perimetrul în cauză nu sunt făcute nici un fel de specificaţii referitoare la potenţialul său în privinţa gazelor de şist şi nu au fost incluse în programul de explorare lucrări care să aibă natura şi scopul explorării şi exploatării gazelor de şist. Dar în teren se vor efectua măsurători în vederea descoperirii unor posibile rezerve de hidrocarburi convenţionale, petrol şi gaze naturale.

 

Ce spune prefectul Pribac

 

„Instituţiile statului vor analiza atent realizarea acestor lucrări astfel încât ele să fie făcute în baza Acordului de concesiune şi cu respectarea tuturor normelor privind protecţia mediului înconjurător, sănătăţii populaţiei şi justei despăgubiri a proprietarilor în cazul afectării unor culturi agricole. Voi mai convoca întâlniri pe această temă chiar săptămâna viitoare,  deoarece este important să ne asigurăm că activităţile din teren vor respecta legea şi autorizaţiile primite de la instituţiile statului”, a declarat Cosmin Pribac, prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac. 

Cele mai citite

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă