Societatea comerciala Oil Terminal din Constanta este tinta unui atac concentrat initiat de mai multe institutii ale statului care doresc falimentarea ei. Oil Terminal este obligata, printr-o decizie a Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, sa plateasca 850 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea TVA plus penalitati pentru o cantitate de 1.300.000 tone de titei pompate pentru RAFO Onesti, companie ce apartine controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov. Acum Oil Terminal, societate de interes strategic, este de pe 13 iulie la cheremul unui executor judecatoresc care poate sa vanda oricand societatea.
Societatea Rafo Onesti a rulat 1.300.000 tone de titei intre lunile februarie si octombrie 2003 prin Oil Terminal. Tranzactia s-a facut in baza unui certificat de atestare a suspendarii platii TVA, emis de Ministerul Finantelor Publice inca din 7 august 2002, cu valabilitate timp de un an de zile. Directorul general al Oil Terminal, Mihai Lupu, precizeaza ca autoritatile au tratat Oil Terminal ca pe un antrepozit fiscal, cu toate ca societatea nu face nici un fel de vanzari, doar depoziteaza si transporta produsele petroliere. Mihai Lupu intreaba, retoric, cum e posibil ca Oil Terminal, care are o capacitate de 460 tone de titei, sa stocheze 1.300.000 tone de titei? Actele constatatoare au fost contestate la Ministerul Finantelor, care nu a dat dreptate societatii constantene. Curtea de Apel, care a admis cererile Oil Terminal de suspendare a executarii si de anulare a actelor constatatoare si a dispus judecarea pe fond pe data de 29 septembrie. Directia Vamala Constanta nu a fost de acord cu aceasta hotarare si a facut recurs la Inalta Curte de Casatie.
Desi RAFO a fost titularul de marfa, Oil Terminal trebuie sa plateasca in solidar cu o companie privata. Se urmareste de fapt vanzarea acestei societati de interes national pentru ca societatea nu are bani sa plateasca in solidar, adauga Mihai Lupu.
Importanta strategica
Oil Terminal este o societate pe care multi ar vrea sa puna mana. 75% din exportul si importul cu produse petroliere al Romaniei se face prin Oil Terminal. Din anul 2000 pana in 2004 Oil Terminal a virat la diferitele bugete ale statului suma de 1.100 miliarde de lei. Astazi societatea nu are nici un leu datorie. „Ma voi bate pentru ca aceasta societate sa nu ramana la cheremul unuia si altuia”, afirma Mihai Lupu. Acesta precizeaza ca va face plangere penala in nume propriu si in numele institutiei impotriva persoanelor responsabile de deciziile impotriva Oil Terminal, atat din cadrul ANAF, cat si de la vama.
Guvernul trebuie sa intervina
Exista doua posibilitati ca Oil Terminal sa scape de executare silita. Prima ar fi emiterea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, prin care sa se considere ca suma in discutie este ajutor de stat acordat Oil Terminal cu acceptul Oficiului Concurentei. Cea de-a doua este calea instantei. Practic statul a facut doua acte constatatoare prin Vama Constanta si prin Vama Iasi. Instanta trebuie sa anuleze actul constatator de la Oil Terminal si sa-l mentina pe cel de la Rafo Onesti, care a recunoscut aceasta suma. Directorul Oil Terminal spune ca exista precedente juridice in astfel de cazuri, iar directiile vamale au inteles nedreptatile si nu au mai facut recurs, spre deosebire de Vama Constanta, care nu tine cont de importanta strategica a Oil Terminal. Dar, dupa cum s-au derulat lucrurile, pe 29 septembrie sunt mari sanse ca societatea sa fie scoasa la vanzare pe nimic. Mihai Lupu a primit asigurari de la ministrul de Finante si presedintele ANAF ca nu se va trece la executarea silita pana pe 29 septembie, cand se judeca speta la Curtea de Apel.
Mihai Lupu nu ii numeste pe vinovati, pentru ca sunt oameni cercetati de PNA si dosarul e pe rol. Exista insa o declaratie-soc a directorului general: „A existat complicitate din partea fostului PSD, a Vamii, a Ministerului de Finante si a Rafo. A fost vorba de o actiune concentrata a acestor institutii”.