16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSayonara Tokyo! Bienvenue Paris! Surpriza francezilor

Sayonara Tokyo! Bienvenue Paris! Surpriza francezilor

Urmează Jocurile Paralimpice de Vară de la Tokyo 2020 şi Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022.

Pandemia a marcat Jocurile care au fost transformate și de drame politice, momente sportive impresionante și profunde tulburări personale. Pentru națiunea gazdă, olimpiada nu a fost un triumf global și nici succesul financiar pe care și l-ar fi dorit.

JO de la Tokyo au fost o adevărată provocare pentru organizatori. După ce evenimentul a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, cu câteva săptămâni înainte de începerea evenimentului, organizatorii au anunțat că ediția de la Tokyo se va desfășura fără spectatori în tribune. La începutul anului 2022, în luna februarie, Beijing-ul va organiza Jocurile Olimpice de iarnă, iar pentru moment se pare că scenariul din Japonia se va repeta și în China.

“Putem spune acum cu încredere că am trăit o ediție de succes a Jocurilor Olimpice, foarte reușită, având în vedere toate incertitudinile pe care le-am avut în ultimii doi ani”, a declarat președintele CIO Thomas Bach cu câteva ore înainte de ceremonia de închidere.

Peste trei ani, Jocurile Olimpice de vară vor avea loc la Paris pentru a treia oară, după ce capitala Franței a mai organizat aceste Jocuri de două ori, în 1900 și în 1904.

Organizatorii francezi pregătesc câteva schimbări majore pentru a face Jocurile cât mai accesibile pentru public, dar și să unească oamenii din oraș, turiștii și sportivii într-un mod unic.

Astfel, se va schimba modul în care se va desfășura Ceremonia de Deschidere de la Paris. Planul francezilor este să înlocuiască spectacolul clasic de pe stadion, spectacol care este făcut în mod special pentru TV, cu un spectacol ce va avea loc pe străzile din Paris, dar și pe apă.

Francezii vor să facă viitoarea ediție a JO memorabilă

La Paris, organizatorii își doresc ca defilarea clasică a sportivilor să aibă loc pe fluviul Sena, aceștia trecând cu bărcile prin centrul Parisului, inclusiv pe lângă repere importante precum Turnul Eiffel, Catedrala Notre Dame, Muzeul Luvru și multe altele. În acest fel, organizatorii de la Paris estimează că pot participa în jur de 300.000 de spectatori de-a lungul fluviului. CIO le permite țărilor organizatoare să adauge sporturi în edițiile pe care le organizează. La Paris, din 2024, breakdancing-ul va debuta ca sport olimpic. Se vor organiza întreceri atât la feminin, cât și la masculin.

În ultima zi a întrecerilor Serbia a cucerit al doilea titlu olimpic consecutiv la polo masculin. După victoria din finala de la Rio 2016, sârbii s-au impus acum în fața reprezentativei Greciei, scor 13-10, și au cucerit medaliile de aur. Bronzul a fost câștigat de Ungaria.

Franța este noua campioană olimpică a competiției de handbal feminin. Echipa medaliată cu argint la ediția din 2016 a JO a trecut acum în finală de reprezentativa Comitetului Olimpic Rus, scor 30-25, adjudecându-și medalia de aur.

Eliud Kipchoge a câştigat maratonul masculin, cu timpul 2h08’38”. În acest moment, kenyanul este cel mai mare maratonist din istorie. El a repetat succesul olimpic de la Rio de Janeiro 2016.

Pentru prima dată în istoria JO, în timpul festivității de închidere a avut loc ceremonia de premiere a sportivilor care s-au impus în probele de maraton.

Statele Unite ale Americii au reușit să termine pe prima poziție această ediție de JO, după ce au obținut 113 medalii , dintre care 39 de medalii de aur, 41 de argint și 33 de bronz. Diferența s-a făcut chiar în ultima zi, naționala feminină de baschet a Statelor Unite reușind să cucerească medalia de aur după ce au câștigat finala în fața Japoniei, scor 90-75.

Pe locul al doilea se clasează China, cea care a obținut 88 de medalii la Tokyo, câștigând doar cu o medalie de aur mai puțin decât Statele Unite, 38 la număr. De asemenea, delegația Chinei a mai obținut 32 de medalii de argint și 18 de bronz.

Podiumul este încheiat de Japonia, cea care a obținut în total 58 de medalii, dintre care 27 au fost de aur, 14 de argint și 17 de bronz.

Peste 11000 de sportivi au concurat în 339 de probe în 33 de sporturi.

La JO de la Tokyo, 93 de țări au câștigat cel puțin o medalie, iar 65 dintre ele au obținut cel puțin o medalie de aur.

Delegația României la Tokyo a încheiat această ediție de JO pe locul 46, cu 4 medalii obținute. Singura medalie de aur a României de la Tokyo a fost cea obținută de Ancuța Bodnar și Simona Radiș, după ce au terminat pe primul loc în finala probei de dublu vâsle feminin.

De-a lungul participărilor la JO, România a mai revenit o singură dată cu 4 medalii, la JO de la Hesinki din 1952.

Plus Ultra!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă