1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialSărbătoarea Sf. Andrei: mai mulți preoți, mai puțini politicieni

Sărbătoarea Sf. Andrei: mai mulți preoți, mai puțini politicieni

Duminică, 30 noiembrie, este ziua în care ortodocșii din România îl cinstesc pe Sf. Andrei, ocrotitorul României și primul Apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Anul acesta, la eveniment vor participa mai mulți preoți și mai puțini politicieni ca anul trecut. În 2013, reamintim, la slujbă a venit premierul Victor Ponta, care a fost însoțit de vicepremierul Gabriel Oprea și de președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Primii doi nu și-au anunțat încă programul, dar șeful CJC nu va ajunge cu siguranță la eveniment, fiind arestat preventiv.

Vor fi însă cu siguranță mai mulți preoți.

Astfel, de la ora 9.00, la Mănăstirea Peștera Sf. Ap. Andrei (localitatea Ion Corvin), IPS Teodosie, împreună cu un sobor de episcopi, va oficia Sf. Liturghie. La invitația ierarhului tomitan au răspuns 12 ierarhi din cinci țări. Începând cu ora 17.00, pe scena Casei de cultură din Constanța va avea loc concertul tradițional de colinde. Vor participa corala „Armonia“, grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare“, corala „Teodoxa“, corala „Mihail Vulpescu“ a protoieriei Călărași, corul de copii „Bell canto“ al școlii gimnaziale nr. 39 (Constanța), corul de copii al centrului cultural „Theodor Burada“ (Constanța), corul școlii generale nr. 1, Eforie Nord. Intrarea este liberă.

Apostolul românilor

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru și Andrei au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni“. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor“. La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioși spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.

Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei“.

În anii 30

În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanţei, a sfinţit acest aşezământ în 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări. Anual, pelerini din întreaga ţară vin la această mănăstire pentru a se închina în faţa relicvariului ce conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefa-loniei din Grecia.

Zeci de mii de persoane vin în fiecare an, de 30 noiembrie, la peștera Sf. Andrei

Cele mai citite

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Grefierii protestează în fața ICCJ, cerând plata salariilor restante

Grefieri din toate județele participă la un protest în fața sediului din București al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Mitingul de protest este...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă