20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial"Sapientia" autonomiei universitare

“Sapientia” autonomiei universitare

Statul maghiar s-a implicat pe toate fronturile pentru "autonomizarea" invatamantului superior maghiar din Transilvania. In ultima perioada, diplomatii maghiari si politicienii la cel mai inalt nivel si-au dat cu parerea despre cum ar trebui sa functioneze Universitatea "Babes-Bolyai", fara a tine cont de principiul autonomiei universitare.
Chiar daca maghiarii ar fi oprimati in interiorul UBB, conform principiului autonomiei, solutia ar fi sa-si rezolve problemele in cadrul liniei maghiare din universitate si sa aiba o pozitie publica unitara. Este adevarat ca unificarea universitatilor "Babes" si "Bolyai" de catre comunisti a fost un act abuziv, mosit de insusi Ceausescu, dar acesta nu ar trebui rezolvat de Justitie?
Imixtiunile oficialilor statului ungar in problemele UBB sunt mai amenintatoare decat par la o prima vedere si pot fi calificate ca amestec grosolan in problemele interne ale Statului Roman, chiar daca cele doua tari fac mai nou parte din Uniunea Europeana.
In paralel cu presiunile la adresa UBB, Guvernul maghiar a decis sa investeasca peste trei milioane de euro in constructia unei noi cladiri pentru Universitatea "Sapientia", care sa adaposteasca Facultatea de Stiinte si Arte.
Conducerea facultatii a inceput deja demersurile pentru constructia unei cladiri noi pe Calea Turzii, care sa adaposteasca specializarile studii europene, stiinta mediului si foto-cinematografie.  Investitia guvernului vecin in "Sapientia" este, fara doar si poate, una… inteleapta. Desi nu banii sau lipsa de dotari ar fi problema principala a invatamantului in limba maghiara din Romania.
Granitele intre cele doua state au fost sterse si nu altceva decat intentii electorale malitioase stau la baza unor probleme atat de furibund ridicate de reprezentantii statului ungar sau ai etniei maghiare din Romania. Galceava creata in jurul UBB sau a consultarilor populare privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc nu demonstreaza decat faptul ca liderii din Transilvania si Ungaria ai maghiarimii au o conceptie mai mult decat difuza asupra autonomiei, fie ea universitara sau teritoriala.
Universitatea "Sapientia" constituie o alternativa pentru studentii maghiari. Cei mai multi dintre ei aleg, insa, UBB. Dotarile universitatilor sunt importante si investitia guvernamentala maghiara este binevenita, dar la fel de importante sunt rezultatele cercetarii si calitatea actului didactic.
Emulatia stiintifica ar trebui sa faca diferenta. Un invatamant de calitate trebuie facut asezat, cu investitii, in primul rand, in relatiile interumane.

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...
Ultima oră
Pe aceeași temă