25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialSalvați Copiii: „Există riscul unei crize umanitare în rândul copiilor”

Salvați Copiii: „Există riscul unei crize umanitare în rândul copiilor”

Există riscul producerii în România a unei crize umanitare în rândul copiilor”. „Și nu din cauze naturale, ci, concret, prin acțiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru îngrijirea acestor copii, cât și prin întârzierea nepermisă a rectificării bugetare pentru anul 2014, care blochează astfel finanțarea corespunzătoare”, susține fundația într-un comunicat.

Maternitățile care se confruntă cu probleme financiare sunt Spitalul Județean Piatra Neamț, Maternitatea Cantacuzino din București, Spitalul Județean Cluj, Maternitatea Finantropia din București și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Spitalul Județean Piatra Neamț nu a primit resurse financiare pentru Secția de terapie intensivă neonatală încă de la începutul anului. „Nu am mai primit nimic și este greu să supraviețuim fără buget. Aș propune ca terapia intensivă neonatală să fie măcar un apendice al terapiei intensive de adulți, să nu mai fim lasați pe dinafară.” a declarat pentru fundație dr. Sorana Iftimia.

Spitalul Județean Cluj, din cauza lipsei banilor, nu-și mai poate permite să achiziționeze sulfactant, o substanță necesară în tratamentul detresei respiratorii și vital pentru supraviețuirea bebelușilor prematuri. ”O altă problemă pe care o avem este lipsa vaccinului împotriva hepatitei B, suntem nevoiți să-i trimitem pe părinți să cumpere din afara spitalului, însă, în majoritate, populația este defavorizată”, susține dr. Ligia Blaga.

Maternitatea Cantacuzino din București traversează și ea o perioadă dificilă. „Banii din Programul național de sănătate a mamei și copilului au fost integral cheltuiți, astfel încât, pentru menținerea funcționalității echipamentelor medicale, pentru consumabile și urgențe, se înaintează referate către spital, însă și aici bugetele sunt insuficiente sau pe terminate”, precizează Salvați Copiii.

Comparativ cu numărul de nou-născuți prematur, bugetul alocat pentru 2013 a fost total insuficient, iar bugetul din 2014 este suficient doar pentru tratarea unei fracțiuni din totalul nou-născuților prematuri internați aici. Bani din programul național nu mai sunt deloc, așteptăm rectificarea bugetară.”, a declarat dr. Adrian Crăciun.

August, luna rectificărilor bugetare

 

Primele ore din viaţa unui bebeluş prematur sunt pline de riscuri, iar fără un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are șanse minime de supraviețuire. Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieți de copil înregistrate anual ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca naşterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiţii de siguranţă şi cu toate instrumentele și materialele la îndemână”, declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Ministerul Sănătăţii a precizat, încă din luna aprilie, că având în vedere că Programul Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului urma să fie finanţat integral din bugetul CNAS din luna august a acestui an, iar planificarea bugetară a fost făcută pentru şase luni, sumele alocate pentru 2014 au fost mai mici comparativ cu 2013. Tot atunci, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a dat asigurări că secţiile de neonatologie vor primi la rectificare fonduri suplimentare pentru îngrijirea nou-născuţilor, pe lângă sumele alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cele mai citite

Daniel Niculae se desparte de Rapid. “Contractul lui nu va mai fi prelungit”

Contractul lui Daniel Niculae la Rapid nu va fi prelungit, anunță Victor Angelescu, acționar minoritar al clubului din Giulești. "Daniel Niculae este preşedintele clubului până...

Alertă. Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești

Unul dintre procurorii vedetă din era de glorie a DNA-ului condus de tandemul Laura Codruța Kovesi-Florian Coldea va reveni la „unitatea de elită”...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă