14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSaint-Gobain : inovaţii care depăşesc graniţele Pământului

Saint-Gobain : inovaţii care depăşesc graniţele Pământului

Începând cu anul 1969, când Apollo 11 a aterizat pe Lună cu primii oameni, americanii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, şi până la recentele descoperiri despre craterul Gale de pe Marte, un fost mare lac, experţii au încercat să depăşească noi limite şi să descopere ceea ce era necunoscut până atunci. Pentru ca acest lucru să fie posibil şi echipamentele să funcţioneze corespunzător într-un mediu diferit de cel terestru, a fost nevoie de un număr impresionant de studii şi cercetări pentru realizarea unor materiale capabile să asigure rezistenţa necesară la radiații.

Carbura de siliciu produsă de Saint-Gobain Ceramic Materials a fost folosită pentru a produce oglinzi și rame speciale ale caror caracteristici să le permită să reziste în spațiu. Foarte rigid și rezistent la șocuri termice, acest produs previne oboseala mecanică și deteriorarea cauzată de radiațiile din spațiu. De asemenea, Saint-Gobain Crystals a produs şi senzori de scintilație, utilizați pentru detectarea radiațiilor în spațiu (neutroni și raze gamma).

Dispozitivele de etanșare de înaltă performanță OmniSeal, produse de Saint-Gobain Performance Plastics, sunt fabricate cu Fluoroloy și componente de poliamidă din seria Meldin 7000, putând rezista la temperaturi extreme. Acestea se regăsesc în sistemele de conectare fluid-gaz, în sistemele de presurizare și în combustibil sau în interiorul altor pompe de fluid din interiorul motoarelor de rachete. De asemenea, acestea sunt renumite pentru auto-lubrifiere, frecare redusă și rezistență la uzură.

Saint-Gobain are o contribuție extraordinară în această industrie, iar în semn de recunoaștere pentru serviciile sale remarcabile în calitate de furnizor-cheie, numele Grupului a fost prezent pe ecusonul misiunii SpaceX.

„Industria aerospațială ne-a făcut mereu curioși în ceea ce privește viitorul, iar recentele descoperiri au dovedit că pot fi atinse granițele imposibilului. Această industrie este extrem de inovatoare, deschisă la nou și întotdeauna nerăbdătoare să extindă limitele tehnologiei. Lucrăm din greu pentru a oferi produsele potrivite pentru aplicațiile potrivite și suntem echipa potrivită de ingineri care asistă industria aerospațială cu viziunea sa și care îndeplineşte așteptări ridicate.”, a declarat Constantin Hariton, Delegat General Adjunct al Grupului Saint-Gobain din România.

Cele mai importante contribuții ale companiei Saint-Gobain care au ajutat la descoperiri incredibile despre spațiu:

Oglinzile și cadrul principal pentru telescopul spațial al satelitului european Gaia. Misiunea are ca scop construirea unui catalog 3D al spațiului, cu un conținut de aproximativ 1 miliard de corpuri astronomice, în principal stele (aproximativ 1% din corpurile cerești ale Căii Lactee). Nava spațială va monitoriza stelele targetate de  aproximativ 70 de ori într-o perioadă de cinci ani. În plus, se așteaptă ca satelitul Gaia să detecteze mii, chiar zeci de mii de planete de mărimea lui Jupiter, dincolo de sistemul solar.

Spectrometrul de raze gamma, care a descoperit apă sub formă de gheață pe suprafaţa Lunii în timpul misiunii Lunar Prospector. Obiectivul spectrometrului de raze gamma a fost să cartografieze abundența de elemente aflate pe suprafața Lunii. Acesta a fost conceput pentru a înregistra spectrul de raze gamma și neutronii emiși în urma dezintegrării radioactive a elementelor cuprinse în scoarța Lunii.

Saint-Gobain a furnizat sigilii pentru cele mai multe rachete lansate în ultimii 60 de ani, inclusiv cele mai recente rachete SpaceX.

Robotul NASA Curiosity dispune de şine echipate cu rulmenți Rulo în brațele sale robotice, precum și instrumente de ștergere de foraj și de suprafață. Detectorul de radiații al robotului utilizează un scintilator de plastic produs de Saint-Gobain Crystals, care detectează și identifică neutronii. Acest material emite lumină atunci când este expus la radiații. Apoi, un senzor transformă acest lucru într-un semnal electric, care oferă către NASA date despre nivelul radiațiilor de pe suprafața planetei.

Grupul este implicat în construcția unora dintre cele mai uimitoare dispozitive spațiale capabile să se întoarcă pe Pământ cu cantități semnificative de mărfuri, dar și în realizarea unora dintre cele mai fiabile rachete din lume, cu un istoric de mai multe lansări de succes.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Probleme pentru IT-iștii din Cluj. Gameloft, concedieri masive

Gameloft va închide studioul său din Cluj-Napoca, a transmis compania. Peste 100 de angajați vor fi concediați. „La nivel de companie trebuie să reevaluăm în...

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă