16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialŞah Deniz va prelua 50% din acţiunile gazoductului TAP

Şah Deniz va prelua 50% din acţiunile gazoductului TAP

Trei companii din consorţiul care dezvoltă câmpul gazerifer Şah Deniz din Azerbaidjan, BP, SOCAR şi Total, vor prelua în total 50% din gazoductul TAP, care a fost selectat în lunie iunie, în detrimentul Nabucco, pentru transportul de gaze azere către Europa, relatează Mediafax.

BP (Marea Britanie) va prelua 20% din TAP, SOCAR (companie de stat din Azerbaidjan) de asemena 20%, iar Total (Franţa) 10%, a declarat reporterilor preşedintele SOCAR, Rovnaq Abdullaiev, citat de Trend.az.

Consorţiul Şah Deniz este format din BP (operator) – 25,5%, Statoil (Norvegia) – 25,5%, NIOC (Iran) 10%, Total – 10%, Lukoil (Rusia) -10%, SOCAR -10% şi TPAO (Turcia) – 9%.

Citeşte şi Decizia consorţiului Shah Deniz: Mai mult gaz pentru Europa

TAP a fost ales pentru a transporta anual de la graniţa Turciei către Grecia şi Italia 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, provenind din faza a doua a exploatării Şah Deniz.

Până la graniţa Turciei cu Grecia gazele vor fi transportate prin intermediul Trans-Anatolia Pipeline (TANAP), care porneşte de la un terminal de pe ţărmul Mării Caspice, în apropierea exploatării off-shore Şah Deniz, şi străbate Turcia.

Partenerii Şah Deniz vor semna până la sfârşitul anului toate contractele pentru exportul gazelor naturale către Europa, a spus Abdullaiev. Cumpărătorii au confirmat deja preţul de achiziţie, a menţionat şeful SOCAR.

Citeşte şi KazMunaiGaz vrea să se extindă agresiv în Europa

Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia) – 42,5%, Statoil (Norvegia) – 42,% şi E.ON (Germania) – 15%.

Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu gaze naturale printr-o conductă care ar fi trebuit să transporte gaze de la graniţa Turciei până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria. Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Citeşte şi Eşecul Nabucco, anunţat oficial de consorţiul Shah Deniz II

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...
Ultima oră
Pe aceeași temă