13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialRusia supraveghează spaţiul aerian al României

Rusia supraveghează spaţiul aerian al României

Avioanele ruseşti zboaræ, de ieri, în spaţiul aerian al României şi Ungariei, în cadrul Tratatului internaţional Open Sky. Zborurile de supraveghere vor dura pânæ pe 13 aprilie. 

Experţi ruşi vor efectua aceste misiuni de inspectare la bordul unui avion de tip Antonov-30B (Clank), a precizat Ministerul rus al Apærærii, citat de Realitatea TV. 

Avionul va decola de pe Aeroportul Otopeni din Bucureşti, iar în Ungaria de la baza aerianæ Kecskemet. În cursul zborurilor, specialişti ruşi şi stræini vor monitoriza operaţiunea de supraveghere cu echipament de la bordul avionul, conform tratatului. În paralel, un avion al României va efectua la rândul sæu zboruri de supraveghere în Ucraina.

Tratatul Open Sky, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002, stabileşte un regim neînarmat al unor zboruri de observare a teritoriilor celor 34 de state membre, cu scopul promoværii deschiderii şi transparenţei forţelor şi activitæţilor lor militare. Astfel, inspectori americani efectueazæ zboruri de ins­pecţie în spaţiul aerian al Rusiei, în aceeaşi perioadæ, în baza aceluiaşi tratat. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă