20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialRusia a declarat „război comercial total“ Statelor Unite, după sancțiunile semnate de...

Rusia a declarat „război comercial total“ Statelor Unite, după sancțiunile semnate de Donald Trump

Noile sancțiuni impuse Rusiei, Iranului și Coreii de Nord, semnate de Donald Trump, i-au înfuriat pe oficialii de la Moscova. Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că acțiunea SUA atrage după sine un „război comercial total”.

Trump e impotent politic, iar speranța că relațiile ruso-americane se vor îmbunătăți nu mai există, a specificat Medvedev, imediat ce s-a anunțat că președintele american a semnat proiectul de sancțiuni, care se constituie acum într-o lege, asupra căruia primul om în stat nu mai are putere.

Faptul că Trump a semnat forțat de majoritatea republicană și nu a făcut un eveniment din această acțiune nu a contat pentru Moscova. Administrația consideră legea ca o imixtiune a Congresului în atribuțiile executivului. Atât de criticatele decrete ale fostului președinte Barack Obama, ce sancționau persoane și companii legate de spionajul cibernetic rusesc, precum și implicarea Moscovei în Ucraina, sunt de acum consolidate prin textul noii legi. În lege este cuprins și un decret prezidențial din decembrie, care vizează Serviciul de informații al Armatei rusești (GRU) și Serviciul de Informații Externe (SVR), acuzate de ingerință în alegerile prezidențiale câștigate de Donald Trump.

Putin a băgat „privați” în Siria

Legea cere Executivului să adopte noi sancțiuni împotriva cetățenilor ruși identificați de Administrația americană ca fiind implicați în atacuri informatice, activități subversive în Europa, acte de corupție, încălcări ale dreptului omului sau livrări de arme Siriei, la pachet cu investițiile în domeniul petrolier. Rusia nu a stat degeaba în timpul cât proiectul de lege aștepta semnătura președintelui.

Ca să iasă de sub incidența sancțiunilor americane, Putin „a modificat” prezența militară , în ultimele zile fiind parașutați în Siria 2.000 de mercenari contractați prin firma privată Wagner Group, ridicând numărul de mercenari la 5.000. Același grup privat a fost implicat și în contractarea luptătorilor pentru Crimeea și estul Ucrainei. Toți luptătorii provin din armata rusă, militari cu ștate, retrași sub diverse motive. În ultimele trei zile, în Siria au fost desfășurate și trupe musulmane, provenind din Ingușetia, cu misiunea oficială de monitorizare a încetării focului în „zonele de siguranță” de la granița cu Israelul, Iordania și Irak, în realitate trupe de comando. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are militari în Siria, acolo operând doar firme private. Ceea ce nu înseamnă că Moscova și-a retras sprijinul pentru dictatorul de la Damasc, Bashar al-Assad.

Noi surse de energie pentru Ucraina

Legea permite Executivul american să determine țintele sancțiunilor, dar se cere Administrației Trump un raport, în 180 de zile, care să identifice personalitățile politice și oligarhii ruși apropiați regimului de la Moscova”, implicați în acțiuni antiamericane. Această listă ar putea servi drept bază pentru viitoarele sancțiuni. Un alt raport cerut de Congres urmează să permită identificarea și anihilarea fluxurilor financiare ilicite legate de Federația Rusă, dacă acestea au impact negativ asupra sistemului financiar al SUA și al principalilor aliați.

Această „precizare” a alarmat unele țări din Uniunea Europeană, partenere ale proiectului rusesc de gazoduct Nord Stream-2, ce urmează să „suplimenteze” transportul de gaze rusești spre Germania, ocolind Ucraina. Departamentul de Stat american urmează să studieze măsuri pentru a ajuta Ucraina să găsească noi surse de energie cu scopul de a reduce dependența acesteia de gazul rusesc!

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă