20 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialRuina si rugina (IV)

Ruina si rugina (IV)


Motto: “Din anul 1953 familia Median a fost deportata in zona Brasovului. Deci nu admitem ca necesara prezenta unui membru al familiei in comisia locala pentru aplicarea Legii 18/1991”.
(Adresa a Primariei Pecineaga catre Prefectura judetului Constanta, care si-a insusit-o si a expediat-o familiei Median)

Saceleanul Gheorghe I. Median, fiu de oier, a plecat la 12 ani de acasa si s-a angajat cioban, cu plata in oi. La 27 de ani avea 2.500 de oi.
In 1922 activitatea de oier s-a intersectat mirabil cu oportunitatea de a deveni fermier: a cumparat 288 ha de teren la Pecineaga (Constanta). Nu s-a lasat de pastorie. S-a apucat si de plug.
Pana in 1938 Gheorghe I. Median, un mocan in stare sa infrumuseteze ideile, a reusit sa intemeieze o ferma model chiar si pentru anul 2005, nu numai pentru acea perioada. Un miracol intr-o zona arida, secetoasa.
In martie 1949, in toiul noptii, 12 zdrahoni ai Securitatii, inarmati cu mitraliere, au evacuat familia Median in numai 5 minute, intregul avut fiind confiscat pur si simplu. A urmat deportarea in zona Brasovului. Pe trupul fermei Median s-a “infiintat” un IAS. Dupa 1990 clica baronului local Vasile Olan si alti gheseftari au pus umarul la falimentare si lichidare.
Familia Median incerca de 16 ani sa reintre in posesia bunurilor confiscate. In acest timp se ruineaza si se fura ferma bucata cu bucata.

Imputernicire pentru Median Ghe. Gheorghe si Median Dan

In vara anului 2004 membrii familiei Median care aveau Titluri de Proprietate (in baza Legii 18/1991 si Legii 1/2000) i-au delegat pe Median Ghe. Gheorghe (persoana cea mai in varsta a familiei) si pe fiul lui, Median Dan, sa-i reprezinte in fata autoritatilor si instantelor judecatoresti pentru restituirea integrala a Fermei Median si a bunurilor care le-au fost confiscate abuziv. Cei doi au participat la procese sustinandu-si cauza. Din pacate, n-au rezolvat mare lucru cu toate eforturile depuse, dupa zeci de deplasari la procese (de la Brasov la Mangalia, 840 km dus-intors). Acest calvar l-a indurat Median Ghe. Gheorghe, la varsta de 82 de ani. Cei de la Pecineaga, de la 12 km distanta, nu s-au prezentat la majoritatea proceselor.

Procese in instanta

Mostenitorii s-au adresat in instanta in prima etapa pentru modificarea Titlului de Proprietate (L 18/1991) in care locatia terenului a fost trecuta gresit la Albesti. Aceste procese s-au desfasurat separat la noua dintre cele zece Titluri de Proprietate pe care le-au castigat.
Al doilea proces a fost intentat pentru restituirea constructiilor si diferentei de teren pana la 37 ha (de la 10 ha). La acesta s-a emis sentinta 1889 din 09.12.2003 de catre Judecatoria Mangalia, ramasa definitiva si executorie, prin care Median Gheorghe are castig de cauza, dar conditionat de sarcini, care nu sunt specificate in ce constau. Nici pana azi nu a fost pusa in practica aceasta decizie si nici n-am inteles de ce suprafata care a apartinut acestei familii n-ar fi “libera de sarcini”.
Ceilalti sase titulari ai familiei au intentat si ei proces pentru diferenta de teren nerestituit integral pe L 1/2000, dar nu au primit castig de cauza.
Al doilea grup de procese:
– informatii privind constructiile si persoanele de la ferma;
– restituirea integrala si pe vechiul amplasament a terenului cu constructiile aferente;
– despagubire si compensare pentru bunurile confiscate in 1949.

Injustitia justitiei

Din naivitate, mostenitorii mocanului Gheorghe Median au crezut ca un act este valabil numai daca s-au respectat in integralitate toate procedurile, in toate etapele, pana la emiterea lui, asa cum prevad legile 18/1991 si 1/2000 impreuna cu normele de aplicare. Nerespectandu-se procedura legala ar trebui astfel anulate toate Titlurile de Proprietate deoarece nu s-au avut in vedere urmatoarele:
CLFF nu i-a instiintat in scris pentru a participa la Adunarea Generala a Proprietarilor care a desemnat reprezentantii sai in Comisie si sa prezinte confirmarea de primire a instiintarii de la toti membrii familiei Median atat pentru L 18/1991, cat si pentru L 1/2000 (conf. art. 2, alin. 1 din 21.11.2001);
Sa prezinte acordul scris al tuturor membrilor familiei Median ca au acceptat atribuirea terenului pe un alt amplasament decat cel al vechii ferme Median;
Nici pana in prezent nu au fost pusi in posesie asupra terenului si nu s-a semnat un proces-verbal de punere in posesie, contrar art. 43, al. 1 din L 1/2000; CLFF trebuia sa prezinte in original tabelul si semnaturile;
S-au emis fraudulos Titlurile de Proprietate (pe Legea 18/1991) incalcandu-se prevederile art. 7, al. 2 din L 1/2000 (“in cazul in care nu s-a emis nici un Titlu de Proprietate se va emite un singur Titlu de Proprietate pentru intreaga suprafata rezultata atat din aplicarea L 18/1991, cat si din aplicarea L 1/2000”). Titlurile de Proprietate de la L 18/1991 s-au emis in decembrie 2001 si martie 2002, dupa aproape un an de la aparitia L 1/2000 (17.01.2000);
Emiterea Titlului de Proprietate cu noua ani intarziere la L 18/1991 si 3 ani la L 1/2000. Cine plateste daune?
Toate aceste procese au avut diferite termene si se afla in diverse faze. La nici un proces din cele trei familia Median nu a obtinut castig de cauza. Justitia, pentru mostenitorii Median, este intarziata.

Refuzul acordarii drepturilor de deportati

Cu toate ca intreaga familie Median a fost deportata din comuna Pecineaga in judetul Brasov (asa cum reiese din adresa Primariei Pecineaga nr. 1099/15.05.2004), nici unui membru al familiei nu i s-au acordat, pana in prezent, despagubiri cuvenite deportatilor. Motivul? La SRI nu figureaza ca deportati, aceasta institutie neeliberand adeverinta de deportat. Dupa cum am dezvaluit in episoadele anterioare, in situatia in care au solicitat sa participe la Adunarea Generala a Proprietarilor pentru desemnarea reprezentantilor in Comisia Locala de Fond Funciar au fost catalogati drept deportati, interzicandu-li-se participarea, iar in situatia in care au solicitat despagubiri cuvenite deportatilor au fost din nou refuzati pe motiv ca nu figureaza in scriptele SRI.
Daca familia Median nu a fost deportata in martie 1949, atunci ce a fost?

Moartea lui Median Ghe. Gheorghe

Dupa 40 de ani de sperante si asteptare si inca 16 ani de alergatura, zbucium, nervi si cheltuieli in instante, in data de 05.05.2005 Median Ghe. Gheorghe a incetat din viata, fara sa-si fi vazut realizat visul, restituirea Fermei MEDIAN (a intregului teren, pe vechiul amplasament si a constructiilor aferente) si nici a casei din Constanta de pe str. Mircea cel Batran nr. 128. Fiul intemeietorului fermei s-a zbatut deci 16 ani sa redobandeasca proprietatea pentru cei 15 mostenitori. A murit cu vehementa asteptarii.

Spoliatorii regimului “democratic”

O duzina de brute cu pistoale mitraliera, in miez de noapte, au scos in 5 minute familia Median din casa, furandu-le munca de o viata, si i-au deportat la peste 400 km distanta numai cu ce aveau pe ei.
Dupa 16 ani de tergiversari, plimbati ca o minge de biliard de la o institutie la alta intr-un asa-zis regim “democratic”, nu au reusit sa obtina decat o infima parte din ferma-model pe care au avut-o, aflata acum in stare de ruina si rugina, dupa disparitia a doua generatii.
Ce-ar trebui sa faca generatia a treia, sa ramana demna si sa-si reintre in drepturi? Ar trebui sa utilizeze aceleasi metode ca acum 56 de ani impotriva progeniturilor comunisto-securiste care detin parghiile de control in intreg aparatul administrativ si judecatoresc? Prin Constitutie se apara proprietatea. Probabil cea a talharilor care au jefuit tara din 1945 pana azi.
Nu putem sa nu-l citam pe Ion Iliescu care a dat tonul in toti acesti ani: “Aceasta faramitare a proprietatii, respectiv a exploatatiilor agricole, a fost marea nenorocire in toata aceasta confuzie in care ne-am zbatut in acesti ani, confuzie creata intre regimul de proprietate si forma de exploatare agricola”.
Bine ai grait, bibicule! Mandretea de ferma a mocanului Median a trecut in 5 minute la comunisti, unde s-a instalat un IAS, iar dupa 1990, in loc sa fie retrocedata mostenitorilor, a fost faramitata de slugile voastre din Pecineaga si Constanta.
Am trait realitati paralele. Ion Iliescu ne-a impuiat capul cu exploatatiile agricole. Iata, exista exploatatia Median, care putea deveni iarasi un model. Au facut tot ce-au putut sa n-o restituie.
Degeaba li se va turna taranilor in urechi povestea “exploatatiilor”, atata vreme cat statul de drept n-a fost in stare sa refaca in 16 ani minunatia de ferma a mocanului Median.
Mostenitorii Median Ð arhitecti, economisti, mecanici, preoti, ingineri, agricultori, soferi, matriteri, medici Ð au invatat si ei ca fara proprietate privata nu exista piata, fara piata nu exista preturi, fara preturi nu exista rentabilitate, deci economie rationala. Nefericirea dezmostenitilor care au asistat la stingerea exploatatiei este o avertizare de a merge mai departe, desi unii le spun ca singurul argument posibil pentru cei care s-au instalat cu anasana la ferma Median este vatraiul.
Dvs., stimati cititori, ce ziceti?


Examinati inventarul agricol al mocanului Median – din 1949, cand a fost alungat in numai 5 minute de pe ferma sa, si cel al taranului de astazi – si veti constata ca dupa 56 de ani agricultura romaneasca, din punct de vedere tehnologic, are un caracter inapoiat. O economie degradata. Pe de alta parte, din inventar se vede ca stransura, bogatia lui Median nu se exprima in haine, mobila scumpa, vesela, aur, ci in echipamente pentru ferma. O ferma de referinta. Ai zice c-a fost imposibil, daca n-am prezenta documente din care reiese ca marele lucru in viata al familiei Median era sa fie simpla.

Utilaje agricole:
Tractor universal – Mc CORMICK – international; tip 1938 (SUA) (1); plug tractor 3 brate (1); batoza KLEITON (Germania) (1); semanatoare porumb (1); semanatoare grau (1); poly disc (1); boroane – (colector resturi vegetale) (2); prasitoare (2); vanturatoare (1); carute (4); tavalug (1); hamuri piele (10); pluguri de animale (2);

Utilaje:
Centrifuga miere albine (1); masina curatat porumb (1); echipament pentru prelucrarea laptelui si prepararea casului (1 set);

Unelte si accesorii:
Furci metal (30); furci lemn (20); greble (15); coase (10); galeti de muls 20 litri (20); cupe pentru muls (20); butoaie de tabla 200 litri (15); cazane lapte 80 litri, 100 litri, 150 litri (8); toluri pentru cai (paturi) (6); saci cereale 80 kg (250); araci (saci pentru lana) 100 kg, 150 kg, 200 kg (75); unelte pentru atelier mecanic (cleste, ciocan, chei etc.) (3 seturi); arma vanatoare (1);

Mobilier:
Paturi 4 (casa mare) si 5 (casa mica) – 9; dulapuri: 3 (casa mare) si 2 (casa mica) – 5; mese: 3 (casa mare) si 2 (casa mica) – 5; scaune: 4 (casa mare) si 6 (casa mica) – 10; garnitura mobila sufragerie – 1 set;

Imbracaminte:
Haine (costume) + incaltaminte – 2 seturi/persoana (12 seturi); cojoace (15); ghebe (cojoace) (15); sarice (paturi) (4); asternuturi: plapumi, perne, lenjerii de pat (3 duble) (9 seturi);

Vesela:
Vesela si tacamuri pentru 30 persoane (1 set); ustensile bucatarie complet echipata (1 set);

Plantatii:
Salcam (0,5 ha); pomi fructiferi (0,5 ha); vie nobila pe rod (0,8 ha);

Alimente:
Grau (10 t); porumb (20 t); orz si ovaz (15 t); branza telemea (2 t); miere albine (0,5 t); tuica (100 hl); vin (500 hl);

Productie vegetala:
Sira paie grau 12x15x50 m (1,800 t); sira paie orz 5x7x20 m (140 t); sira paie ovaz 5x7x20 m (140 t); sira pleava 5x7x20 m (18 t); capite nutret borceag ¿4×7 m (18 t); capite paie fasole (teci) ¿4×7 m (18 t); capite coceni porumb ¿4×7 m (36 t); capita paie mei ¿4×7 m (18 t);

Animale:
Oi (gestante ce urmau sa fete in 2 saptamani si tunse in 2 luni) (2.052); cai (6); boi (6); vaci lapte (2); juninci (3); porci (18); pasari (27 gaini, 10 curci, 10 rate) (47); stupi (49);

Capital bancar:
Fonduri pentru un an agricol pentru bune conditii a unui ciclu de productie (proprietate – 288 ha); arendat (500 ha); capital pornire activitate ferma pentru teren 288 ha + construc. (288 ha);

Instalatii:
Fantana ¿1,80×60 m adancime cu mecanism scos apa (1); fantana cu cumpana ¿1,5×6 m (1); rezervor apa 10 mc, acoperit (1).

Cele mai citite

NATO ar pregăti o misiune într-o țară din afara Alianței. Ungaria a refuzat să participe, România ar accepta să apere Republica Moldova

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a dezvăluit că NATO lucrează la un scenariu pentru o acțiune într-o țară din afara Alianței, acțiune la care Ungaria...

Bancnota falsă a istoriei

Puțină lume mai asociază momentul distrugerii orașului Pompei cu un eveniment politic. Dincolo de activitățile banale din care au fost întrerupți locuitorii orașului, lava...

Zelenski, din Harkovul devastat, îi îndeamnă pe Biden și Xi să participe la summitul pentru pace

Președintele Volodymyr Zelenski a făcut apel la președintele american Joe Biden și la liderul chinez Xi Jinping să participe la summitul pentru pace, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă