22.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialRomii, intr-o expozitie nomada prin Europa

Romii, intr-o expozitie nomada prin Europa

» Au trecut 60 de ani de cand o parte din romi au fost exterminati in Holocaust, asemenea evreilor. Spre deosebire de acestia insa, romii continua sa fie marginalizati si discriminati in toata Europa.

» Expozitia "Holocaustul impotriva populatiei rome si sinti. Rasismul in Europa zilelor noastre" a fost lansata la Parlamentul European din Strasbourg.

» Ea a calatorit prin Ungaria, Cehia si Polonia, iar acum a ajuns la Muzeul National de Istorie (MNIR), unde poate fi vizitata pana la sfarsitul lunii.

Expozitia e ca o lectie de istorie in patru acte. Ea reconstituie parcursul romilor din lagarele naziste in ghetourile comuniste construite la marginea oraselor si, in final, la periferia societatii de consum. Arata cum negarea, unul cate unul, a drepturilor romilor a ajuns rapid sa insemne exterminare, iar repunerea lor in drepturi nu s-a produs nici pana acum. Expozitia vine pe fondul unei miscari din ce in ce mai pronuntate pentru drepturile romilor din Romania si arata cum istoria se repeta, cel putin cand vine vorba de discriminare.

De unde vine expresia "tigan imputit"
Romii sunt cea mai numeroasa minoritate din Europa, cu aproape 10 milioane de membri. In cel de-al doilea razboi mondial, Europa ocupata de nazisti si-a trimis romii si evreii in lagare. Sute de mii de romi au murit atunci. Genocidul impotriva evreilor este cunoscut, discutat si comemorat in intreaga lume, iar statul german incearca de atunci sa-si "repare" greselile. A mai fost nevoie de 50 de ani, insa, ca acelasi stat sa recunoasca macar oficial genocidul romilor. Iar discriminarile impotriva acestora continua, de multe ori chiar pe tiparul folosit de nazisti. Pana si cuvantul folosit de multi pentru a desemna etnia roma are conotatii rasiste. Termenul de "tigan" nu exista in limba romani si este folosit doar pentru insultarea romilor, spune intr-un articol Delia Grigore, lector universitar doctor la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti si presedinte al Centrului Romilor "Amare Rromentza". Cuvantul ar proveni din limba greaca medie (athinganos/athinganoy), unde semnificatiile sunt "pagan", "eretic", "de neatins" sau "impur". Lucrul este valabil si in Germania, unde termenul "Zigeuner" este folosit cu sens umilitor.

Stereotipuri rasiste
Doctrina national-socialista vorbea despre "superioritatea" si "inferioritatea" raselor si despre impartirea oamenilor in "membri ai rasei conducatoare" si "suboameni". Evreii si romii au fost declarati "oameni de rasa straina", care trebuie exclusi din "comunitatea nationala". Acelasi avant de a se delimita de "rasa straina" se regaseste si acum, inclusiv in mass-media romaneasca. Un ziar central a demarat o campanie pentru revenirea la denumirea de "tigani", pentru ca acestia sa nu fie "confundati" cu romanii.

Batai, incendieri, atacuri cu bomba
Romii si sinti sunt subgrupuri ale populatiei romani. In Europa de Est predomina romii, iar sinti sunt specifici zonelor vorbitoare de limba germana din centrul Europei.
Asa cum explica expozitia organizata de Institutul Goethe, MNIR, Romani CRISS si Centrul Cultural si de Documentare a Romilor si Sinti Germani, rasismul functioneaza la toate nivelurile societatii: la autoritati, la oamenii de rand si in mass-media.

De notorietate este situatia din satul Hadareni, din septembrie 1993. Atunci, in urma unui conflict, un roman a fost injunghiat de un rom si a murit. Romanii furiosi s-au strans cateva zile mai tarziu si au dat foc la 14 case ale romilor, iar patru persoane au murit in incendii.
Tot in 1993, un grup de extrema dreapta din Austria a realizat un atac cu bomba intr-o asezare a romilor din orasul Oberwart, in urma caruia au murit patru persoane.
Segregarea nu este doar simbolica. Un alt caz e zidul de 3 metri ridicat de primarie intre romanii si maghiarii, pe de o parte, si romii din satul Tarlungeni, de langa Brasov. Copiii romi trebuie sa ocoleasca zidul pentru a ajunge la scoala.
Un zid inalt de 2 metri si lung de 64 m a fost ridicat si in Ustí nad Labem, oras din Cehia, pentru a separa locuitorii de populatia roma. A fost daramat la scurt timp, in 1999, din cauza scandalului.
Romii sunt si victime ale autoritatilor (politisti care bat romi, stiind ca nu vor fi pusi sub acuzatie), iar puncte de vedere discriminatorii ale acestora sunt preluate ca atare, de multe ori, de mass-media.
Expozitia de la Muzeul de Istorie, sponsorizata de Comisia Europeana si de mai multe fundatii din Germania, va pleca la sfarsitul lunii spre alte destinatii de pe batranul continent.

RASISM
Discriminarea romilor nu este o problema recenta in Romania. Dupa sute de ani de sclavie, in 1864, Alexandru Ioan Cuza recunoaste libertatea romilor din Principatele Unite. In perioada interbelica, istoricii remarca o integrare tot mai buna a romilor in societatea romaneasca. Lucrurile se schimba o data cu cel de-al doilea razboi mondial si ascensiunea extremei dreapta. Evreii si romii sunt persecutati, iar in 1941 Antonescu deporteaza 25.000 in Transnistria. In perioada comunista, li se construiesc ghetouri la marginea oraselor. In prezent exista mai multe asociatii care lupta pentru drepturile romilor, insa la nivelul societatii se pastreaza stereotipurile si segregarea.

Cele mai citite

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă