16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRomânia şi SUA au marţi cea de-a cincea rundă de negocieri pe...

România şi SUA au marţi cea de-a cincea rundă de negocieri pe tema scutului antirachetă

A cincea rundă de negocieri pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă va avea loc marţi la Bucureşti, a anunţat Ministerul de Externe, citat de Mediafax.

Delegaţia română va fi condusă de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene în MAE, şi va avea o componenţă interinstituţională. Delegaţia SUA va fi condusă de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Cele două delegaţii vor continua, pe fondul rezultatelor pozitive ale rundelor anterioare, negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă.

Programul va include şi o întrevedere între şefii celor două delegaţii, pentru discutarea aspectelor de securitate de interes comun.

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, luna trecută, în conferinţa de presă susţinută la un an de la preluarea mandatului, că negocierile dintre SUA şi România privind scutul antirachetă se vor apropia anul acesta spre toamnă de o formulă mai mult sau mai puţin finală. “Negocierile abil dirijate de domnul secretar de stat Aurescu se vor apropia anul acesta spre toamnă de o formulă mai mult sau mai puţin finală”, a declarat ministrul Baconschi. Răspunzând unei întrebări, şeful diplomaţiei române a afirmat că este o discreţie normală în această fază a negocierilor. “Vom avea şi o parte de comunicare publică de îndată ce lucrurile s-au definitivat”, a mai spus ministrul român de externe.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa luna trecută, într-o întâlnire cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, ca în 2011 să fie finalizate negocierile bilaterale pe tema scutului antirachetă.

“Statele Unite rămân partenerul nostru strategic şi principalul aliat în domeniul securităţii. În prezent, cooperarea pe această linie are ca prim vector proiectul scutului antirachetă, a cărui oportunitate a fost confirmată inclusiv de recentul Summit NATO de la Lisabona. Dorinţa noastră este de a finaliza, în acest an, negocierile bilaterale”, le-a spus Băsescu şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

În decembrie anul trecut a avut loc la Bucureşti a patra rundă de negocieri.

Washingtonul şi Bucureştiul fac progrese excelente către încheierea documentului final privitor la amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în România, a declarat la sfârşitul anului trecut, în Camera Reprezentanţilor, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentului.

La summit-ul NATO de la Lisabona, şefii de state şi de guverne au decis crearea unui sistem de apărare antirachetă al Alianţei, care să apere forţele, teritoriul şi populaţia statelor membre împotriva atacurilor cu rachete balistice.

Cele mai citite

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă