12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialRomânia și Slovacia vor colabora pentru a transforma Dunărea într-o "autostradă pe...

România și Slovacia vor colabora pentru a transforma Dunărea într-o “autostradă pe apă”

România și Slovacia vor colabora în perioada următoare pentru a dezvolta infrastructura Dunării, astfel încât aceasta să devină o importantă cale navigabilă pentru comercianții europeni, informează Mediafax.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, s-a întâlnit, miercuri, la București, cu omologul său din Slovacia, Peter Mihok, care este, în același timp, și președintele Federației Mondiale a Camerelor de Comerț.

Cei doi au semnat acordul de colaborare dintre Camerele de Comerț din România și Slovacia.

"Schimburile comerciale dintre cele două țări au atins 2 miliarde de euro, dar nu mai pot crește semnificativ fără proiecte mari de infrastructură comune. În primul rând, vizăm domeniul transporturilor, în special problema Dunării. Am stabilit că vom duce o politică comună pentru a dezvolta această rută de transport, mai ales că se pare că unul dintre comisarii europeni pe transporturi va fi slovac. Mi-am exprimat dezamăgirea că Dunărea nu arată ca Rinul, o adevărată autostradă pe apă", a spus Daraban.

Acesta a adăugat că și portul Constanța trebuie privit nu ca un port românesc, ci ca unul internațional.

"Trebuie să ne unim eforturile și să ieșim pe piețele emergente, pentru că pe plan european parteneriatele sunt deja saturate", a adăugat șeful Camerei de Comerț a României.

La rândul său, Peter Mihok a arătat că firmele slovace vor să-și majoreze exporturile în România și mizează în special pe sectorul IT&C, unde există o bună experiență internațională.

"De asemenea, întreprinderile mici și mijlocii trebuie încurajate să iasă din spațiul local în care s-au obișnuit să activeze și să fie orientate internațional. Este valabil și pentru cele din România, și pentru cele din Slovacia", a precizat Peter Mihok.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă