18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRomania a demonstrat si cu imagini din satelit ca Insula Serpilor nu...

Romania a demonstrat si cu imagini din satelit ca Insula Serpilor nu face parte din coasta Ucrainei

Pledoariile Romaniei de la Haga au continuat miercuri cu demonstrarea faptului ca Insula Serpilor nu este un punct geografic relevant pe coasta ucraineana si prin argumentarea faptului ca Insula Serpilor nu este altceva decat o stanca, informeaza MAE, citat de NewsIn.

Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la CIJ, a demonstrat miercuri Curtii Internationale de Justitie de la Haga, in continuarea pledoariilor Romaniei in cadrul procesului privind delimitarea maritima in Marea Neagra, ca formatiunea Insula Serpilor nu poate fi considerata un punct geografic relevant de pe coasta ucraineana.

De asemenea, Bogdan Aurescu a aratat ca Insula Serpilor nu este altceva decat o stanca, care nu poate sustine locuirea umana sau activitati economice proprii. In sala de judecata au fost proiectate imagini satelitare de la NASA care arata clar faptul ca Insula Serpilor nu este deloc integrata in coasta ucraineana.

Nu numai imaginile din satelit au sustinut argumentele Romaniei, ci si o schita privind centrele populate de pe coasta ucraineana a Marii Negre inclusa chiar de Ucraina in documentele scrise depuse la CIJ in acest proces. Pe schita, Insula Serpilor nu este deloc reprezentata, ceea ce indica implicit ca nici Ucraina nu o considera relevanta si nici populata, a evidentiat Aurescu.

Diplomatul roman a folosit si alte documente depuse chiar de Ucraina la Curte in procesul pentru delimitarea spatiilor maritime, precum si marturii din presa ucraineana sau a altor state, care indica clar caracterul de stanca de "dimensiuni neglijabile", asa cum se mentioneaza in Contramemoriul Ucrainei.

Bogdan Aurescu a invocat in fata Curtii cazul formatiunii maritime malteze Filfla, cu care se aseamana Insula Serpilor, si care a fost un element examinat in procesul de delimitare dintre Libia si Malta, judecat in 1985 de CIJ. Filfla a fost declarata o stanca nelocuita si nu a fost luata in considerare in calcularea liniei de delimitare dintre Libia si Malta.

Reprezentantul Romaniei a folosit numeroase documente istorice si stiintifice pentru a demonstra ca formatiunea marina nu are surse de apa, nu are sol fertil si nici vegetatie sau fauna. Chiar si serpii care au dat numele acestei formatiuni maritime sunt catalogati drept specie disparuta chiar de Lista ucraineana a speciilor de flora, fauna si pesti. In plus, clima Insulei Serpilor este foarte dificila, ceea ce face imposibila o locuire umana propriu-zisa.

In pledoariile de miercuri au fost evocate si documente istorice, atat din perioada interbelica precum si din perioada antica si de Ev Mediu, care atesta faptul ca insula nu a fost niciodata locuibila sau locuita. Documentele Comisiei Europene a Dunarii arata dificultatile intampinate in trimiterea unor lucratori la farul de pe insula, din cauza problemelor de sanatate provocate de climatul locului.

Documentele antice atesta chiar interdictia stabilirii pe insula, tot din cauza pericolelor la care eventualii locuitori s-ar fi expus. Bogdan Aurescu a aratat ca nici cei sase graniceri ucraineni cantonati pe Insula Serpilor care, cu ocazia vizitei presedintelui ucrainean din 2007, au primit documente de identitate in incercarea de a fi "transformati" in "locuitori permanenti", nu pot fi considerati o populatie.

Romania a respins argumentele ucrainene conform carora insula ar avea o notorietate istorica ce i-ar da dreptul la platou continental si zona economica exclusiva, demonstrand ca notorietatea istorica sau importanta strategico-militara din trecut nu au nicio legatura de cauzalitate cu capacitatea de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie, deci cu dreptul la platou continental si zona economica exclusiva.

 

Joi, in a treia zi de pledoarii, profesorul Alain Pellet se va referi la motivele pentru care Insula Serpilor trebuie ignorata in delimitarea spatiilor maritime, pornind de aceasta data de la practica statelor si jurisprudenta internationala in materie.

La randul sau, profesorul britanic de drept Vaughan Lowe va evoca alte aspecte juridice la caracterizarea Insulei Serpilor ca stanca, a precizat Bogdan Aurescu, care va incheia pledoariile de joi cu un discurs consacrat "lipsei de efect al masurilor luate de Ucraina pentru a transforma stanca in insula" – transmite Agerpres.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă