16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialRitmuri pasionale de flamenco la Opera Naţională

Ritmuri pasionale de flamenco la Opera Naţională

Pe 10 mai, la Opera Naţională din Bucureşti va avea loc cea de-a cincisprezecea ediţie a Întâlnirilor JTI, eveniment care, de-a lungul anilor, a adus în faţa bucureştenilor cele mai prestigioase companii de dans din lume. În acest an, dansatorii şi coregrafii Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui vor susţine spectacolul „Dunas“.

„Dunas este inspirat, după cum o spune şi titlul, de dune, de nisip şi de metamorfoza acestuia. Un spectacol unic, cu muzică originală de Szymon Brzoska şi Rubén Lebaniegos– cu puternice ecouri de flamenco, dar şi cu tonuri de muzică clasică şi arabă. Cu un decor care ne transpune în magia exotică a deşertului, «Dunas» trece dincolo de diferenţele culturale şi – servindu-se de limbajul universal al dansului – construieşte punţi solide de dialog”, declară Sidi Larbi Cherkaoui despre spectacolul care va fi prezentat la Bucureşti.

Recunoscută pe plan internaţional pentru conceptul personal asupra esteticii artei flamenco, Maria Pagés a primit numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul Naţional al Dansului în Spania, Premiul Arta Dansului „Leonide Massine”, şapte premii „Giraldillo” la bienala dansului flamenco de la Sevilla, premiul pentru Cultură din partea Comunităţii din Madrid şi Premiul Publicului la Festivalul de la Jerez.

Sidi Larbi Cherkaoui a creat coregrafii pentru companiile de dans Sasha Waltz, Les Ballets de Monte-Carlo, Culberg Ballet. A primit în 2007 şi-n 2008 titlul de Coregraful de Excepţie al Anului, premiu decernat de Baletul Tanz şi de un juriu format din patruzeci de critici din domeniul dansului din întreaga Europă. În 2009, a primit Premiul Cultural European Kairos şi a fost apreciat de juriu pentru că a înfăţişat “întrebări despre existenţa umană exprimate prin mişcare şi pentru punţile create între diferite culturi”.

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi şi companii de balet celebre în toată lumea precum Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco şi Vortice Dance Company.

Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă