15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialRitmul de creștere a investițiilor străine scade alarmant

Ritmul de creștere a investițiilor străine scade alarmant

Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni ale anului 785 milioane de euro, cu 8,7% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut. Totuși, ritmul de creștere a încetinit simțitor faţă de cel consemnat în primul trimestru din 2014, când s-a situat la peste 30%, potrivit Mediafax.

Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 705 milioane euro, iar creditele intragrup 80 milioane euro, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a României.

În luna aprilie, investiţiile au totalizat 215 milioane de euro, în scădere faţă de 290 milioane de euro în luna martie (cel mai ridicat nivel de la începutul anului). În ianuarie, investiţiile străine directe au fost de 36 milioane de euro, iar în februarie de 244 milioane de euro.

În primele trei luni, investiţiile străine directe au totalizat 570 milioane euro, în creştere cu 30,1% faţă de perioada similară, astfel că la patru luni ritmul de creştere s-a redus de aproape 3,5 ori, mai scrie sursa citată.

Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.

Cele mai citite

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...

Premierul a sesizat că plătim aceeași bani pentru cantități mai mici și cere sancțiuni pentru comercianți

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în...

Grupul BVB a obţinut un profit în creştere cu 68% în primele trei luni

Grupul BVB a raportat un profit net de 2,96 milioane de lei pentru primul trimestru din 2024, în creştere cu 68%, respectiv 1,2 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă