16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialRick Santorum îi administrează o dublă lovitură lui Mitt Romney

Rick Santorum îi administrează o dublă lovitură lui Mitt Romney

Ultraconservatorul Rick Santorum a cucerit cele două state aflate în joc marţi, în cadrul primarelor republicane din cursa pentru Casa Albă, administrându-i o nouă lovitură moderatului Mitt Romney care nu reuşeşte să-şi consolideze statutul de favorit, comentează AFP si Agerpres.

 

Santorum, în vârstă de 53 de ani, a câştigat în statele conservatoare Alabama şi Mississippi, în timp ce Romney a fost nevoit să se resemneze cu locul al treilea, în urma altui ultraconservator, Newt Gingrich, potrivit rezultatelor cvasidefinitive ale consultărilor electorale.

Posturile de televiziune au făcut cunoscut că Santorum a obţinut în Alabama 35% din voturi, în faţa lui Gingrich (30%) şi a lui Romney (28%). În Mississippi, Santorum a fost opţiunea a 33% dintre electori, în faţa lui Gingrich (32%) şi a lui Romney (30%).

Santorum, necunoscut marelui public până la sfârşitul anului trecut, îşi adjudecă astfel cel de-al optulea şi al noualea stat în confruntările electorale demarate la 3 ianuarie.

Romney a învins în 17 din cele 26 de state şi teritorii unde s-au desfăşurat consultări până în prezent, Newt Gingrich în două, iar Ron Paul, un candidat izolaţionist cu poziţii atipice pentru un republican, rămâne fără victorii.

‘Cine ar fi crezut că electoratul de la bază va dejuca astfel pronosticurile zi după zi’, li s-a adresat Santorum simpatizanţilor săi în cursul unei reuniuni electorale desfăşurate în localitatea Lafayette din Louisiana.

Rezultatele de marţi din aceste state cu un electorat foarte conservator confirmă faptul că Romney, în pofida unei organizări şi a imenselor mijloace financiare de care dispune în comparaţie cu adversarii săi, nu reuşeşte să atragă aripa dreaptă a Partdiului Republican, care-l consideră prea moderat.

Cu puţin înainte de difuzarea rezultatelor, Mitt Romney afirmase la postul CNN că ‘pentru Rick Santorum campania se află la final’.

La rândul său, Newt Gingrich, într-un discurs ţinut în faţa suporterilor săi la Birmingham, în Alabama, a avertizat că este decis să meargă până la capăt şi a tratat cu ironie statutul de favorit al lui Romney.

‘Când eşti favorit şi ieşi tot pe locul al treilea, atunci nu mai eşti favorit pentru cine ştie ce mare lucru’, a afirmat el.

Observatorii sunt de acord că Newt Gingrich şi Rick Santorum îşi împart voturile conservatorilor, situaţie de care în ultimă instanţă profită Mitt Romney, singur pe segmentul mai moderat.

Candidatul republican care îl va înfrunta pe preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, la 6 noiembrie va fi învestit cu ocazia convenţiei republicane, prevăzută să se desfăşoare la sfârşitul lunii august în localitatea Tampa din Florida.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...
Ultima oră
Pe aceeași temă