26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecial#REZISTĂM, în a 13-a zi. 70.000 de persoane au lansat „Operațiunea Tricolorul”,...

#REZISTĂM, în a 13-a zi. 70.000 de persoane au lansat „Operațiunea Tricolorul”, în Piața Victoriei. Alte 30.000 au protestat în marile orașe. Românii din Paris, Dublin și Berlin, solidari cu protestatarii din țară | FOTO + LIVE VIDEO

Duminică este a 13-a zi consecutivă de proteste antiguvernamentale. Astfel, mii de români și-au anunțat participarea la demonstrații în Capitală și în alte orașe din țară, în semn de nemulțumire față de acțiunile Executivului PSD, condus de premierul Sorin Grindeanu. Totodată, este a opta zi când au loc manifestații și la Palatul Cotroceni, unde alegătorii formațiunii social-democrate manifestează împotriva președintelui Klaus Iohannis.


UPDATE 23.00. Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat.


Citiți și:  FOTO: Mesaj de încurajare pentru românii care protestează împotriva Guvernului PSD, de pe covorul roșu al premiilor BAFTA. Actorul Levente Molnár, pe Facebook: #Rezist

Actorul maghiar Levente Molnár, renumit pentru rolul din filmul „Fiul lui Saul”, și-a exprimat solidaritatea cu românii care protestează împotriva Guvernului Grideanu. Astfel, el a postat pe pagina de Facebook o imagine de pe covorul roșu, din Londra, unde are loc ceremonia de decernare a premiilor BAFTA 2017, în care ține în mână o foaie pe care scrie mesajul „#Rezist”, devenit motto-ul manifestațiilor din România.


22.00: Se cântă Imnul Național.

 

21.54: Potrivit Digi24, sunt 14.000 de persoane în Cluj Napoca, 3.000 în Iași, 10.000 în Sibiu.

21.47: Agerpres prezintă o situație a manifestațiilor din țară.

Brașov: 1.500 de persoane. Oamenii au scandat: „Demisia”, „Fără corupție”, „Zi de zi aici vom fi”, „DNA să vină să vă ia”, „Nu mai vrem penali în conducerea țării”, „Hoții”, sunt o parte dintre scandările protestatarilor.

Iași – 1.500 de persoane. Oamenii flutură drapele tricolore, suflă în vuvuzele sau fluiere, poartă pancarte cu mesaje prin care cer continuarea luptei anticorupție și scandează lozinci prin care cer demisia guvernanților. Ei scandează „România, trezește-te”, „Jos Tăriceanu, Dragnea și Grindeanu”, „Demisia, demisia”, „Rezistăm, nu capitulăm”.

Alba Iulia – 200 de persoane, iar alte câteva zeci la Sebeș.

Protestatarii s-au strâns la Alba Iulia în fața sediului Instituției Prefectului, de unde au plecat apoi în marș spre cartierul Cetate, solicitându-le celor care îi priveau din balcoane să li se alăture. „Uniți, salvăm toată România’, „Dragnea nu uita, România nu-i uita”’, „Jos, jos, Guvern mincinos”, „Dragnea și ai lui sunt penalii statului”, „rindeanu, ești o rușine” sau „Jos Tăriceanu, Dragnea și Grindean”’ au fost câteva din mesajele afișate pe pancarte sau scandate de către manifestanți.

Constanța – 200. Protestatarii agită pancarte cu sloganuri și scandează lozinci împotriva PSD și a Guvernului — „Rezistăm, nu plecăm!” și „PSD ciuma roșie”.

Piatra Neamț – 150,  în fața Teatrului Tineretului, pentru o nouă seară de proteste împotriva guvernului și a PSD. Manifestanții solicită demisia Guvernului Grindeanu, dar au și câteva revendicări pe plan local, în special de depolitizare a conducerii societăților Consiliului Local și Consiliului Județean. Protestatarii au deschis la un moment dat lanternele de la telefoanele mobile și le-au orientat către cer, după modelul protestului din Piața Victoriei din Capitală, în semn că își doresc o guvernare transparentă, cu decizii ‘la lumină’.

Tulcea – 30 de persoane s-au adunat duminică, în Piața Tricolorului din municipiul Tulcea, solicitând demisia Guvernului.

Suceava – 15 persoane, în fața palatului Administrativ din Suceava.

Brăila – 100 de persoane, pe platoul din Piața Independenței din Brăila, unde au protestat împotriva PSD și au cerut demisia Guvernului. anifestanții au purtat steaguri și pancarte cu mesaje de genul ‘Înc-o seară de speranță pentru țară’, ‘Rezist’, ‘Refuz acest abuz’ și au suflat în vuvuzele și fluiere, fiind acompaniați de claxoanele mașinilor care treceau prin zonă.

 21.43: Corespondentul RL, Ticu Ciobotaru, precizează că, la Galați sunt aproximativ 500 de persoane. Oamenii au mers în coloană, la Palatul de Justiție, unde a fost intonat Imnul.


 România #REZISTĂ. Peste 500 de gălățeni în marș pe străzile orașului. Mesaj pentru Dragnea: „Țara nu-i moșia ta!”

Codul galben de ger nu i-a ținut în case pe câteva sute de gălățeni, care au ieșit în stradă și pentru a 13-a seară consecutiv pentru cere demisia guvernului Grindeanu.


21.22: Imagini video cu tricolorul din Piața Victoriei.

21.20: Fostul ministru al Muncii, Dragoș Pîslaru, pe Facebook: „Ziua a treisprezecea – peste 50.000 de oameni #rezista intr-un protest fabulos! Aviz celor care sperau ca totul se va stinge adoptând in mod nesimțit poziția struțului. Dragi tovarăși și preteni PSDisti, va rugam veniți cu un guvern credibil, fără penali și care sa facă loc social democrației, nu camarilei unui condamnat.”

Protestele din România, live pe Euronews.

 

 

21.17: 70.000 de persoane manifestează, în Piața Victoriei, împotriva Guvernului PSD, potrivit Digi24.

21.17: Sibiu:

 

21.15: Corespondentul RL, Cristian Hagi, precizează că, în Constanța s-au strâns cam 200 de persoane, care se află în fața sediului PSD.

21.05: Corespondentul RL Claudiu Pădurean precizează că la Cluj sunt 10.000 de persoane.

21.00: Piața Victoriei s-a transformat într-un tricolor uriaș. La Guvern sunt aproximativ 60.000 de persoane.

20.54: 50.000 de persoane sunt, la acest moment, în Piața Victoriei. La ora 21.00, se va lansa „operațiunea tricolorul”.

20.44: Numărul protestatarilor a crescut la 40,000.

20.40: Corespondentul RL Ondine Gherguț precizează că Piața Victoriei s-a umplut, însă oamenii continuă să vină.

Și gurile de metrou sunt pline.

 20.30: ​La Cluj protestează 4.000 de oameni. „„Ziua muncim, noaptea vă păzim”, „Aţi obosit deja? Noi nu, ghinion!” sau „Doamne, ia-le ce-au furat, lasă-le cât au lucrat”, sunt mesajele de pe pancarte.

Potrivit Digi24, sunt 1.500 de persoane în Timișoara.

Traficul rutier a fost complet închis în faţa Guvernului. Și traficul de la Piaţa Victoriei spre Piaţa Romană a fost închis.

La Palatul Cotroceni sunt aproximativ 1.000 de persoane.

20.26: „Sunt circa 30,000, bulevardul Lascăr Catargiu fiind ocupat de manifestanții care se îndreaptă spre Piața Victoriei”, transmite corespondentul RL, Ondine Gherguț.

 

 

20.17: Corespondentul RL Ondine Gherguț precizează că, în Piața Victoriei, sunt aproximativ 15.000 de persoane, iar numărul lor este în creștere.

Digi24 a raportat că la Guvern ar fi 10.000 de oameni.

În Sibiu, 2.500 de oameni au plcat în marş de la Piaţa Mare, iar numărul lor a crescut la peste 7.000.

20.08: Peste 9.000 de persoane manifestează în Piața Victoriei.

 19.34: Și la Dublin, românii s-au arătat solidari cu manifestațiile din țară.

Berlin:

 

 

Oamenii manifestează și în alte orașe.

Live video din ALBA.

 

 

19.31: La protest participă și susținători din Republica Moldova, potrivit mesajelor postate pe rețelele de socializare.

 

19.24: Și în Paris, zeci de persoane manifestează.

19.22:  În jur de 1.000 de manifestanți s-au strâns în fața Palatului Cotroceni, ei solicitând demisia președintelui Klaus Iohannis. Protestatarii strigă la unison „Demisia!” și „Jos Iohannis”, flutură steaguri tricolore și suflă în vuvuzele și trompete, potrivit Agerpres.

 

Polițiștii au închis traficul rutier pe bulevardul Gheorghe Marinescu.

Peste 2000 de oameni sunt și în Piața Victoriei.

 

 

 

18.40: Peste 200 de manifestanți s-au strâns în Piața Victoriei duminică seara, la ora 18,00, în a 13-a zi consecutiv, pentru a protesta față de Guvern.

18.10: Aproximativ 400 de persoane manifestează la Palatul Cotroceni, potrivit Digi24. Și în Piața Victoriei, a început să se adune lume.

În jurul orei 17.00, zeci de persoane s-au adunat atât în fața Palatului Cotroceni, cât și în Piața Victoriei.

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Mare din Sibiu pentru a protesta într-un mod inedit împotriva Guvernului, citind cărţi, fără să scandeze sau să fumeze, potrivit Mediafax.

Citiți continuarea aici: #REZISTĂM. Protestul cititorilor, la Sibiu. Aproximativ 200 de persoane manifestat cu cărți, în Piața Mare


 Românii care manifestează împotriva Guvernului Grindeanu s-au mobilizat, din nou, pe rețeaua de socializare Facebook. Duminică este a 13-a zi în care protestatarii manifestează împotriva OUG 13. 

Astfel, 7.300 de persoane și-au anunțat participarea la evenimentul organizat de Corupția Ucide pe Facebook. Alte 7.600 de persoane și-au anunțat participarea, iar alte 21.000 au primit invitații.

„Continuăm protestele în același stil pașnic și creativ care ne-a făcut remarcați peste hotare! Apărându-ne drepturile, ne apărăm pe noi înșine! România NU este divizată, România este unită! Duminica această, creăm împreună cel mai mare TRICOLOR UMAN! Tot ceea ce trebuie să faceți este să veniți cu sursa de culoare: roșu, galben sau albastru + o lanternă. În ajutorul vostru vom veni cu foi de aceleași culori pe care la oră 21:00 ni le vom ridica deasupra capului și vom lumina cerul în culorile tricolorului. Ne vom organiza pe trei sectoare: (cum privești spre Guvern), având că și recepere cei patru stâlpi de iluminat din fața Guvernului. 1. Stânga Palatului Victoria (1-2) -> ALBASTRU;  2. Centru (între stâlpul 2-3) -> GALBEN; 3. Dreapta Palatului Victoria (3-4) -> ROȘU. Surse culori: foi colorate (nu cartoane), saci de plastic, dosare de plastic, materiale foarte subțiri, aplicații pe telefon mobil (poze colorate într-una din culorile de pe steag). Nu uitați de iluminarea foilor în timpul evenimentului, de la o distanță de aproximativ 10-20 cm”, se precizează pe pagina de Facebook a evenimentului.

 Un protest similar este anunțat să aibă loc și în Cluj Napoca. 1.000 de persoane și-au anunțat participarea la manifestațiile care încep la ora 19.00, în Piața Unirii. Alte 518 s-au arătat interesate să participe, iar peste 6.000 au primit invitații.

„Rezistăm de 11 zile. Cu ce EFECTE? 1. OUG 13 nu produce efecte…încă. Statul de drept și independența justiției nu au fost rase . Democrația supraviețuiește doar pentru că 500 000 au decis să o păzească. 2. Iordache și-a dat demisia.  3. Încep să apără crăpături în PSD. Încă nu sunt vizibile Apar oameni care contestă autoritatea/maniera dictatorială de conducere a lui Liviu Dragnea. Nu vă lăsați impresionați de aparența de forță pe care o proiectează. E doar atât, o aparență. 

 Concluzia fundamentată pe opinii mult mai solide decât cele trei: Câștigăm, dacă continuăm! 

 CE FACEM ÎN CONTINUARE? Mingea s-a mutat de la Guvern la Parlament. Și acolo ne mutăm și noi atenția și energia. Partea bună? Aici vocea noastră are mai multă influență decât asupra Guvernului. Uitați de respingerile făcute de CCR s nu vă lăsați demoralizați! Lucrăm cu ce avem.  

 1. SCRIEȚI PARLAMENTĂRILOR DIN FIECARE ORAȘ SĂ VOTEZE OUG 14 ȘI SĂ RESPINGĂ OUG 13!; 2. RAMENM ÎN STRADĂ; 3. FORME DE PROTEST COMPLEMENTARE.

Ce vrem? 

 1. Vrem respingerea de către parlament a OUG 13 și adoptarea de urgență a OUG 14 de așa manieră încât să anuleze toate efectele primei ordonanțe și să respecte și criteriile legale.  

 2. Demisia guvernului Grindeanu, Dragnea și Tăriceanu nu este negociabilă. Cerem partidelor din coaliția de guvernare să vina cu un guvern format din oameni integri și competenți, care să garanteze că nu se vor atinge de statul de drept și independența Justiției.  

 Ne vedem în Piață! Altă întrebare?”, scriu organizatorii, pe pagina de Facebook.

De unde au pornit protestele?

În 4 ianuarie, când Florin Iordache a fost audiat în comisiile parlamentare de specializate, pentru a primi aviz ca ministru al Justiției, a precizat că „nu exclude” o Lege a amnistiei și grațierii.

„Voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM”, mai spunea el.  

În 18 ianuarie, Florin Iordache, a declarat, la Guvern, că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea.

„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii”, a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Drept reacție, mii de români s-au mobilizat și au ieșit în acea miercuri în stradă. Aproximativ 3.000 de persoane au protestat la Guvern, unde au scandat „Jos penalii!” și „DNA să vină să vă ia!”. Oamenii s-au adunat și la  Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timișoara, Constanța.

Acesta a fost primul protest generat de proiectul grațierii.

Un al doilea protest a urmat în 22 ianuarie. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în semn de protest față de Legea grațierii și modificare Codurilor Penale. Protestatarii au strigat „PSD, ciuma roșie”, „DNA să vină să vă ia”, „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”. 

Conform estimărilor oficiale,  30.000 de oameni au protestat în Capitală, în Cluj s-au adunat 5.000 de persoane, Constanța – 1.500, Sibiu și Iași – peste 1.000, Timișoara – peste 2.000. Un moment important a fost apariția în Piața Universității din București a președintelui Klaus Iohannis, care a declarat că a ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezaprobarea că un grup de politicieni cu probleme penale vor să slăbească statul de drept și este „nadmisibil”. Oamenii l-au salutat și i-au strigat numele. 

Al treilea protest a avut loc în 29 ianuarie. Peste 100.000 de români au scandat în București și în zeci de orașe din țară împotriva ordonanțelor Guvernului PSD. În Capitală, în Piața Victoriei s-au adunat peste 50.000 de manifestanți, care au scandat: „PSD/Ciuma Roșie”, „Fără grațiere” , „Hoții!”, „DNA/ Să vină să vă ia”, „Nu amnistie/Democrație!”. Totodată, oamenii au cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, și a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Manifestările au avut loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema acestor proiecte legislative. Astfel, protestatarii au mers în marș la Ministerul Justiţiei, Consiliul Național al Audiovizualului, sediul Avocatului Poporului și sediul Guvernului din Piața Victoriei. La Cluj, numărul protestarilor a fostla circa 15.000. În multe orașe din țară au fost proteste masive. La Sibiu – peste 10.000 de protestari, la Timișoara – peste 11.000, la Brașov – circa 3.000 de persoane, la Iași – peste 3.000, la Constanța – peste 1.000 de persoane. 

Al patrulea protest a avut loc în 31 ianuarie și a marcat începutul a 12 zile de proteste consecutive. Peste 15.000 de persoane s-au mobilizat rapid, în Capitală, pentru a reacționa la decizia Guvernului de a adopta pe ascuns OUG privind grațierea și modificarea Codului penal și de procedură penală, fără să țină cont de protesele masive de stradă. La scurt timp, președintele Klaus Iohannis a publicat, pe contul său de Facebook, o reacție după adoptarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. Șeful statului a notat că misiunea sa este „restabilirea statului de drept”, dar și că „sfidarea PSD la adresa poporului este deplină”.

În seara de 1 februarie: 300.000 de oameni au potestat, în toata țara. Dintre aceștia, 150.000 au manifestat la Guvern. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a încercat din nou să minimizeze efectele ordonanței, spunând că „nu e nimic ilegal sau imoral” în textul ordonanței. Între timp, ambasadele a șase țări occidentale, partenere ale României, își exprimă îngrijorarea și cer Executivului să nu abandoneze lupta anticorupție. După ora 22.30, în Piața Victoriei din Capitală, au apărut suporterii din galeriile echipelor de fotbal, care au aruncat cu petarde spre jandarmi. În vreme ce manifestanții strigau „fără violență!”, jandarmii au izolat Piața și au aruncat cu gaze lacrimogene. În urma conflictului, mulți protestatari au plecat spre case. ​

În seara de 2 februarie, aproximativ 80.000 de oameni au scandat în fața Guvernului „Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit”. La nivel național, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă. La București, la ora 22.30, conform estimărilor oficiale, se aflau în Piața Victoriei 80.000 oameni, număr în scădere. La Cluj, sunt 40.000 de oameni, la Timișoara – 20.000, la Iași – 8.000, iar la Sibiu 10.000 și Brașov – 5.500. Șapte persoane au fost reținute pentru implicarea în incidentele din Piața Victoriei, de miercuri seară, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.  Acuzaţiile sunt: ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice, port si folosirea de obiecte periculoase. O a opta persoane este cercetată, dar oamenii legii nu au luat încă măsuri preventive contra ei. 

În seara de 3 februarie,  peste 350.000 de oameni au protestat în întreaga țară împotriva Guvernului Grindeanu. 150.000 s-au manifestat la București, în Piața Victoriei, iar peste 50.000 la Cluj. S-a scandat „Hoții!” sau „PSD, Ciuma roșie!”. Pentru prima oară la un protest, în Capitală au fost proiectate mesaje gigant pe clădiri, cu mesaje anti-PSD și împotriva Guvernului Grindeanu. 

Și în celelalte orașe din România s-a înregistrat un număr impresionant de persoane. Peste 50.000 de persoane au ocupat Piața Unirii din Cluj, precum și străzile laterale ale pieței. La protestele din Cluj participă și o trupă de toboșari celebri, Cercul Întreg. În Constanța s-au strâns peste 10.000 de oameni, printre care și o persoană ce se află în căruciorul cu rotile. În Sibiu s-au strâns peste 20.000 de persoane, iar în Timișoara – peste 25.000 de oameni.

În cursul zilei de 4 februarie a avut loc Marșul copiilor. Aproximativ 10.000 de părinți cu copii au protestat în fața Guvernului, unde au transmis Executivului: „Lăsați-mă, vă rog, să trăiesc în țara mea!”. În cursul serii, în Bucureşti şi în ţară au protestat peste 420.000 de oameni. Presiunea străzii i-a făcut pe social-democrați să dea un pas înapoi, astfel că au anunțat abrogarea OUG 13.

În seara de 5 februarie, peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În toată ţara, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. Și la Palatul Cotroceni, 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 6 februarie, au continuat protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale continuă şi luni, chiar dacă actul normativ a fost abrogat. Peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă. La Cotroceni, aproximativ 1.000 de persoane au cerut demisia preşedintelui

În seara de 7 februarie, peste 6.000 de manifestanţi au strigat „Zi de zi aici vom fi!”. La Cotroceni, aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia preşedintelui Iohannis. S-a scandat: „Vă dăm suta înapoi numai să scăpăm de voi!”, „Refuz! Refuz! Refuz acest abuz!”, „Jos guvernul mincinos!”, „Cine nu sare nu vrea schimbare!”, „În democrație, hoții stau la pușcărie!”, „Iliescu nu fi trist și Dragnea e comunist!” și „Dragnea și ai lui, trădători neamului!”.

În seara de 8 februarie, aproximativ 7.000 de oameni au protestat împotriva Guvernului Grindeanu, în Piața Victoriei. La Cotroceni, aproape 200 de persoane i-au cerut demisia președintelui Iohannis. Manifestanţii au scandat „Hoţii”, „Demisia”, au cântat imnul şi au aprins lanternele telefoanelor mobile. 

În seara de 9 februarie, peste 5.000 de persoane au scandat împotriva Executivului. Aproximativ 400 de persoane au cerut, în faţa Palatului Cotroceni, demisia preşedintelui. Manifestanții au scandat: „Votați Ordonanța 14!”, „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați!”, „Hoții!”, „PSD, ciuma roșie!”, „Nu mai vrem hoţie, vrem democraţie!”, „Vă dăm suta înapoi, numai să scăpăm de voi!”, „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”, „Tăriceanu şi ai lui, slugile Kremlinului!” şi „Rămânem uniţi, nu ne păcăliţi!”.

În seara de 10 februarie, peste 7.000 de persoane au scandat, în Piaţa Victoriei, lozinci împotriva Cabinetului Grindeanu. Şi la Cotroceni, zeci de persoane au manifestat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis.

În seara de 11 februarie, Aproximativ 10.000 de protestatari au manifestat, în țară, în ciuda temperaturilor scăzute. În fața Guvernului au demonstrat aproximativ 5.500 de persoane, iar alte 300 au cerut demisia președintelui Iohannis, la Palatul Cotroceni.


Pe aceeași temă:

12 zile în Piața Victoriei. New York Times: În România, tentaculele corupției cuprind viața de zi cu zi. Protestul #rezist este un exemplu de atitudine civică

Cotidianul american New York Times publică un amplu articol legat de situația din România. Articolul, publicat în limba română, cuprinde mărturia unor români despre mită și proteste. Protestatarii din Piața Victoriei sunt dați exemplu de civism. România a atras atenția întregii lumi în ultima săptămână de când sute de mii de oameni au ieșit în stradă, protestând împotriva unei ordonanțe de urgență a guvernului percepută ca o frână în lupta împotriva corupției.


Despre #REZIST. REACȚIA SĂPTĂMÂNII. Gabriel Liiceanu îi explică lui Liviu Dragnea cine manipulează protestul anti-PSD: Fiecare protestatar este manipulat de cel mai mare manipulator pe care-l cunoaște omenirea | TOP CITIRI


Despre #rezist. ABERAȚIA SĂPTĂMÂNII: Senatorul PSD Șerban Nicolae crede că blițul telefonului poate consuma din minutele abonamentelor de telefonie mobilă. Acesta este ditamai președintele Comisiei Juridice a Senatului | VIDEO


Despre #REZIST. Dezvăluirea săptămânii:
EXCLUSIV. Revoltă la Ministerul Justiției împotriva ministrului Florin Iordache, autorul ordonanțelor penale care au indignat România. Funcționarii din MJ s-ar fi opus adoptării Ordonanței 13 | TOP CITIRI


Despre #REZIST. ANALIZA SĂPTĂMÂNII:
TOP. Cea mai citită analiză a săptămânii: Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de PSD și Liviu Dragnea | EXCLUSIVITATE


 

REZIST. Simbolul protestelor de la Cluj este o tânără flautistă. Alexandra Luca: Haideți să rezistăm! Să nu cedăm! Trăim un moment istoric | FOTO+VIDEO


 Editorial Washington Post: România, un semn încurajator pentru democrație. Pariul că o populație indiferentă va înghiți această manevră insolentă s-a dovedit a fi teribil de nechibzuită. Manifestațiile românilor fac Europa mai stabilă, iar Trump ar trebui să țină cont înainte să critice UE

Într-o perioadă în care democrația se erodează în mai multe țări din Europa de Est și Centrală, în România – fostă țară comunistă cu 20 de milioane de locuitori, de pe malul Mării Negre – a izbucnit, brusc, o contramișcare încurajatoare. În ultimele săptămâni, Capitala țării și alte orașe mari au fost zguduite de demonstrații stradale masive, ce sunt considerate a fi parte din cea mai amplă mobilizare politică de la căderea regimului comunist, în 1989, notează The Washington Post, într-un editorial.


Opiniile jurnalistilor Romania libera pe aceasta tema: 

Răzvan Chiruta, redactor-șef
PSD trebuie să „abroge“ şi Guvernul Grindeanu
Cariera politică a lui Liviu Dragnea poate fi rezumată în doar două declaraţii. Prima a fost enunțată la numirea premierului Sorin Grindeanu, când pesedistul-şef se simţea pe cai mari și se vedea guvernând ţara timp de patru ani cu mâna de fier cu care era obişnuit pe moşia sa Teleorman… continuarea aici!


Malin Bot, redactor-sef online:
Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu nu au fost votați ”pe persoană fizică”, demisiile lor nu schimbă rezultatul alegerilor | OPINIE 
Problma este că votul din decembrie 2016 a fost dat unor partide și unor programe de guvernare. Niciunde în aceste programe de guvernare nu exista planul împotriva Justiției pe care ei acum încearcă să-l pună în practică… continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor

Am apărat Justiția de politicieni! Cum ne apărăm de Justiție?
Ce ar trebui să se schimbe după această formidabilă descărcare de energie civică? Descărcare pe care, sincer, nu o mai credeam posibilă, după absenteismul de la alegerile parlamentare, care a făcut posibilă victoria PSD. Mărturisesc că mă bântuie întrebarea în aceste zile, în care românii își apără democrația în stradă, refuză abuzurile politicienilor la adresa Justiției și cer schimbarea din temelii a mentalităților care domină clasa politică… continuarea aici!


Cătălin Prisăcariu, senior editor:

Dragnea deja minte în legătură cu OUG 14 | OPINIE

Printr-un comunicat postat pe prima pagină de internet a Camerei Deputaților, președintele PSD și al camerei parlamentare inferioare anunță că-și dorește celeritate maximă pentru adoptarea OUG 14, cea care aprobă infama OUG 13. Numai că prima cameră sesizată, Senatul, deja trage de timp. Cu știința lui Dragnea.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă