16.8 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialRezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scăzut prima...

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scăzut prima dată în peste un deceniu

Uriaşele rezerve valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au scăzut în trimestrul al patrulea, pentru prima dată în mai mult de un deceniu, cu 20,5 miliarde de dolari, la aproape 3.200 miliarde de dolari, informează Mediafax.

Declinul rezervelor a fost cauzat de diminuarea excedentului comercial şi a intrărilor de capital, la fel ca pe multe alte pieţe emergente.

Aceasta este prima scădere a rezervelor valutare de la criza financiară asiatică din 1998, scrie Financial Times.

Scăderea este probabil temporară, consideră analiştii, iar avansul ar putea fi reluat în acest an, într-un ritm mai lent însă comparativ cu anii trecuţi, ca urmare a trendului de diminuare a excedentului comercial.

În ultimii cinci ani, China a acumulat în medie 160 de miliarde de dolari în fiecare trimestru.

Deşi invidiată de alte state, China are şi probleme din cauza rezervei valutare, între care cea mai importantă este efectul inflaţionist.

Sursa creşterii rezervelor valutare a fost menţinerea monedei locale la un curs artificial scăzut faţă de dolar. Banca naţională a Chinei este astfel obligată să cumpere cea mai mare parte a valutei care intră în ţară, injectând monedă proprie în sistemul financiar.

Pentru a împiedica o inflaţie puternică din cauza banilor tipăriţi, banca trebuie să deruleze constant operaţiuni de sterilizare. În cadrul acestora, rata rezervelor minime obligatorii pentru băncile comercile s-a situat aproape tot anul trecut la nivelul record de 21,5%. Declinul rezervelor valutare a ajutat însă China să relaxeze regulile privind depozitele obligatorii ale băncilor, eliberând astfel bani în economie, pentru a stimula creşterea.

Banca centrală a redus rata rezervelor minime obligatorii în noiembrie, iar analiştii se aşteaptă la o serie de noi astfel de decizii în lunile următoare.

Cele mai citite

Eugen Tomac dezvăluie abuzul făcut de Austria în privința aderării României la Schengen

Marți, pe 28 mai, europarlamentarul Eugen Tomac a scris pe rețelele de socializare că a primit o scrisoare în care Austria este atacată pe...

Ce au în comun Donald Trump și Viktor Orban. “Nu vrem să…”

Donald Trump, fostul președinte al Americii și actual candidat pentru scaunul de la Casa Albă, a afirmat, într-un interviu, că el și Viktor Orban...

RL a pus din nou ALPAB la tuns iarba

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), instituție subordonată Primăriei Capitalei, susține că a demarat lucrări de cosire a ierbii din zona Piața Unirii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă