12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Vulpescu:"Bugetul de mită la Hidroelectrica era de 7 milioane de...

REVISTA PRESEI. Vulpescu:”Bugetul de mită la Hidroelectrica era de 7 milioane de euro”

Adevărul scrie, marţi, un reportaj despre un grănicer basarabean care cântă la harpă pe străzile din Capitală: „Vreau să-mi aduc familia în Bucureşti“.

”Obiceiul nevrotic al bucureşteanului activ pare să fie încă o dată zdruncinat de cultură. Se întâmplă la intrarea în Centrul Istoric, chiar lângă Piaţa Unirii, pe unde Leonid, un basarabean de 52 de ani, mai cântă la harpă. A fost grănicer timp de 22 de ani, dar acum este pensionar şi spune că leafa de-acasă nu-i mai ajunge pentru a-şi atinge visele. Pe fiica lui (16 ani) o vede economistă, iar pe băiat (12 ani), medic. De un an a reuşit să obţină cetăţenia română şi a hotărât că va face tot ce-i stă în putinţă să-şi aducă familia în România. Primul pas a fost să înveţe să cânte la harpă, instrument cu care fratele lui a cucerit Europa”, scrie Adevărul.

Evenimentul Zilei prezintă, marţi, un reportaj despre un artist român artist stabilit în SUA, care restaurează obiecte vechi folosind tehnica imprimării 3D: ” Românul care a adus a Treia Revoluţie Industrială în artă”

”Ioan Florea foloseşte tehnica tot mai răspândită a imprimării 3D pentru a crea forme tridimensionale în vopsele, răşini sau metal. Artistul îşi alege obiecte vechi cărora le dă un suflu contemporan printr- o tehnică secretă. Efectul vizual obţinut este spectaculos. Printarea 3D implică modelarea tridimensională pe computer a unui obiect şi confecţionarea lui cu ajutorul unui echipament specializat de printare din material plastic durabil. Creaţiile sale au ajuns inclusiv în prestigioasele publicaţii The Economist sau Der Spiegel”, scrie EVZ.

Gândul titrează, marţi: Remus Vulpescu:”Bugetul de mită la Hidroelectrica era de 7 milioane de euro”.

Citeşte şi: Audieri la DNA, în dosarul Hidroelectrica

”Denunţător în dosarul şpăgii de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica, Remus Vulpescu susţine că, în realitate, “bugetul de mită” era de 7 milioane de euro, suma urmând să fie încasată în patru ani, iar socoteala să se facă pe formula 1 euro pe megawatt. Banii, susţine Vulpescu, ar fi urmat să vină în baza unor contracte de comision, încheiate de firme offshore”, scrie Gândul.

Curentul scrie, marţi, despre rectorul Universităţii Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu, care vrea să candideze la funcţia de judecător la CCR. Curentul o acuză pe profesoară că, încă de la preluarea conducerii la ”Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu a săvârşit înşelăciuni.

„Cei care au în vedere candidatura Corinei Dumitrescu la funcţia de judecător la Curtea Constituţională ar trebui să verifice cu atenţia activitatea rectorului de la Universitatea Dimitrie Cantemir din ultimii ani. Astfel, debutul Corinei Dumitrescu la conducerea universităţii private coincide cu o înşelăciune săvârşită de Universitatea Dimitrie Cantemir. În octombrie 2007, la scurt timp după ce Corina Dumitrescu ajunsese rector , au fost publicate şi răspândite pliante în care Elena Udrea era anunţată de către Universitatea „Dimitrie Cantemir“ ca fiind lector universitar la Masteratul de Integrare Europeană, deşi la acea dată nu susţinuse concursul şi deci nu era nici lector, nici doctor în ştiinţe, cum prevede legea pentru folosirea acestui titlu”, scrie Curentul.

”Cea mai mare listare din istoria României: Valoarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro în prima zi la bursă”, titrează, marţi, Ziarul Financiar.

” Romgaz este cea mai mare companie care se listează pe bursa de la Bucureşti în ultimii zece ani, având o valoare de 2,6 miliarde de euro la preţul din oferta publică iniţială. Dacă estimările analiştilor se vor adeveri însă, capitalizarea Romgaz ar putea urca la peste 3 miliarde de euro în prima zi la bursă. Romgaz va deveni astfel a doua cea mai valoroasă companie locală de pe bursă după OMV Petrom, care este cotată la 6 mld. euro.Paradoxal, deşi statul este considerat cel mai slab administrator, toată lumea salută faptul că statul aduce pe bursă cea mai mare companie a sa, în condiţiile în care piaţa de capital locală nu a reuşit să atragă nicio companie privată în ultimii cinci ani. Investitorii de pe bursă abia aşteaptă să profite de creşterea preţului gazelor, în condiţiile în care tot restul economiei se teme de aceste scumpiri”, scrie ZF.

”Ce spune un sef din BIG 4 despre tranzactia Deutsche Telekom-GTS: se va schimba viitorul Romtelecom si Cosmote?”, titrează, marţi, WallStreet.ro.

”Tranzactia dintre grupul german Deutsche Telekom si GTS Central Europe nu afecteaza foarte mult pe termen scurt business-urile Romtelecom si Cosmote, companii detinute de DT, a declarat pentru Wall-Street.ro, Ahmed Hassan, lider al echipei dedicate sectorului tehnologie, media si telecomunicatii si country managing partner in cadrul companiei de consultanta si audit Deloitte Romania”, scrie WallStreet.ro.

Digi Sport scrie, marţi, că Vlad Chiricheş şi-ar putea amâna intervenţia chirurgicală, ca să joace în meciul Naţionalei României cu Grecia. ”Căpitanul echipei naţionale a fost supus mai multor investigaţii medicale în cursul acestei zile şi are şanse să fie pe teren la returul de pe Naţional Arena. Accidentat ieri, la meciul cu Newcastle, cînd a fost lovit în nas de Gouffran, fundaşul lui Tottenham a primit veşti bune din partea medicilor. Se pare că operaţia nu trebuie efectuată obligatoriu în zilele următoare, iar Chiricheş poate juca în retur. Stoperul e decis să amîne intervenţia chirurgicală pentru a ajuta naţionala să se impună în barajul cu Grecia şi să obţină calificarea la CM 2014”.

ProSport prezintă, marţi, un portret al actualului şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care candidează pentru un nou mandat: ”Hopa-Mitică! Pică-n fund şi se ridică! Feţele lui Dragomir, veşnicul şef al LPF: Săracul, şeful de club, bişniţarul, politicianul sau jucătorul”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă