20.2 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Dezvăluiri despre criza României de acum 30 de ani. Cum...

REVISTA PRESEI. Dezvăluiri despre criza României de acum 30 de ani. Cum a reușit Ceauşescu să treacă prin „criza greacă“

Din ziarele de luni, aflăm care sunt urmările referendumului de duminică, din Grecia, cum cum ne pot înșela marjele de profit ale companiilor și cum să ne ferim de cifrele spectaculoase, c cum a reușit Nicolae Ceaușescu să treacă prin ”criza greacă”, în urmă cu 30 de ani, dar și cum trebuie privită problema energiei în acordul de liber schimb TTIP.

Din Ziarul Financiar aflăm că, prin referendumul de duminică, grecii au au votat pentru propriul program de austeritate, care va fi mult mai dur decât cel cerut de Troică. Chiar dacă grecii nu vor mai plăti un euro din datoria lor de peste 300 de miliarde de euro, trebuie să plătească pentru funcţionarea curentă a Greciei. Până acum plăteau creditorii internaţionali, nemţii, băncile greceşti sau Banca Centrală Europeană, mai nou. De marţi altcineva trebuie să preia această finanţare. Economia Greciei a scăzut cu 25 la sută din criză încoace, iar trendul va continua. Asta înseamnă că statul va lua mai puţine taxe şi impozite din economie. La polul opus statul, adică Ministerul de Finanţe, trebuie să plătească cheltuielile curente şi nu va avea bani destui. Atunci ori va majora taxele, ori va reduce cheltuielile, adică va tăia salariile şi pensiile. În orice situaţie, economia va continua să fie afectată. Acest proces va continua lună de la lună până când se va ajunge la un echilibru. Banii creditorilor internaţionali ar fi însemnat mai puţine luni de scădere. Aşa, în lipsa acestor fonduri,  nimeni nu va şti unde se va opri căderea.

Din Wall Street aflăm cum ne pot înșela marjele de profit ale companiilor și cum să ne ferim de cifrele spectaculoase. Marja netă este un indicator financiar, care arată cât de profitabilă este activitatea totală a unei companii. Marja netă se calculează că procent împărțind profitul la cifră de afaceri. Logica ne spune că este mai bine să investim într-o afacere ce are costuri reduse, decât într-o afacere cu costuri ridicate. Plasamentele ideale sunt cele în acțiunile unor companii care generează sume importante de cash folosind doar sume reduse de capital investit. Rotația stocurilor arată de câte ori sunt vândute și înlocuite stocurile companiei pe parcursul unui an. Dacă de exemplu Carrefour comandă un bax de Coca-Cola în fiecare luna, și îl și vinde în aceeași luna, înseamnă că retailerul a ”rotit” de 12 ori stocul de Coca-Cola într-un an. 

Din ziarul Adevărul aflăm că În urmă cu trei decenii, România trăia experienţa incapacităţii de plată pe care Grecia o traversează în aceste zile. Spre deosebire de statul elen, România, condusă de Nicolae Ceauşescu, a investit toţi banii împrumutaţi în industrie, iar când împrumuturile nu au mai putut fi rambursate, dictatorul a impus o austeritate severă, cu sacrificii imense pentru populaţie, şi până în 1989 a achitat accelerat până la ultimul dolar datorat. 

Din Evenimentul Zilei aflăm că războiul din lumea interlopă a reizbucnit, noaptea trecută, la Timișoara, cu o violență de neimaginat. Un bărbat a ajuns în stare critică la spital, aproape mutilat în bătaie, de nerecunoscut după ”corecția” aplicată. Incidentul a avut loc cu puţin timp înainte ca dosarul grupării conduse de interlopul Sorin Udrea instrumentat de DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, în care se judecă inclusiv atacarea victimei de acum, Tudor Stoiţi, în barul Ibiza, să se finalizeze la Tribunalul Timiş. Udrea și locotenenții săi sunt acuzaţi de şantaj, contrabandă, tâlhărie, tentativă de omor, constituire de grup infracţional organizat, instigare la ultraj şi vătămare corporală gravă.

Din Capital.ro aflăm că problema energiei în acordul de liber schimb TTIP trebuie privită din două unghiuri: cel al competitivității economice și cel al securității energetice, care înseamnă, după cum ne demonstrează comportamentul Rusiei, securitate și în sens geopolitic. Statele Unite au energie ieftină. Europa are energie scumpă. Energia ieftină din SUA este urmarea revoluției gazelor de șist, respectiv a unui embargou la exportul de petrol și a limitării exportului de gaze, introduse de SUA după șocurile petroliere din anii ‘70. Exporturi de gaze, sub formă lichefiată (LNG), pot avea loc doar după obținerea de licențe de la Departamentul Energiei. Exporturile de petrol, cu excepția foarte limitată a Canadei și Mexicului, sunt complet interzise. Rezultatul abundenței interne și limitării vânzărilor la piața națională este că SUA au prețuri mai mici la energie decât prețurile globale. Mai mult, SUA nu au un preț explicit (direct, propriu-zis) al carbonului emis de instalațiile industriale. Europa are un preț explicit al  carbonului, e drept, mic, dar pe care plănuiește să îl crească, pentru a încuraja decarbonizarea economiei. Atât Statele Unite, cât și Europa au prețuri implicite la carbon, adică derivate din reguli legale limitând emisiile (de exemplu un echipament industrial trebuie să respecte anumite standarde limitând emisiile de carbon).

Prosport ne informează că fotbalistul Florin Gardoş se pregăteşte de al doilea sezon în Premier League, după un prim an în care, o spune chiar el, a jucat „prea puţin” pentru revelaţia sezonului din Anglia, Southampton. Omul pentru care Sfinţii au plătit 6,5 milioane de euro este determinat să devină titular din noul sezon şi spune că experienţa primului sezon în cel mai tare campionat din lume i-a adus multe plusuri, care vor reprezenta atuuri importante în acest an.

 

Cele mai citite

Europa, în fața unei ierni complicate: Reuniunea energetică a UE aduce speranțe pentru Est

Ministrul Burduja declară că tranziția energetică nu trebuie să blocheze utilizarea altor resurse Reuniunea miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, va avea loc pe 15 octombrie...

Tragedie la Maratonul Internațional București: Bărbat filipinez de 75 de ani decedat

Un bărbat de naționalitate filipineză, în vârstă de 75 de ani, a decedat în timpul Maratonului Internațional București, după ce i s-a făcut rău...

Producătorul chinez BYD își propune să crească vânzările în Germania în următoarele șase luni

Producătorul chinez de mașini electrice BYD estimează o creștere a vânzărilor în Germania în mai puțin de jumătate de an, a declarat vicepreședintele executiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă