În ziarele de miercuri, citim povestea baronului Nicolae Mischie, care a făcut un an de închisoare, deși motto-ul său în viață este să ”își vadă de treabă”, cine a decis construirea unei gropi de gunoi ecologice în inima Bucovinei, proiectul de lărgire a Centurii de Sud a Capitalei, dar și care sunt țările în care s-ar putea renunța la banii cash.
Adevărul prezintă povestea baronului Nicolae Mischie, care a făcut un an de închisoare pentru trafic de influență și luare de mită. Nicolae Mischie, deputat al României vreme de 6 ani, preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj timp de 8 ani și puşcăriaş la Penitenciarul Târgu-Jiu un an, a intrat acum la pensie și își povestește viața subliniid că el întotdeauna și ”văzut de treabă”. „Despre viaţa parlamentară… ce să vă spun, e şi o zicală: fie omul cât de prost, se formează după post“, a afirmat Mischie.
În Gândul citim continuarea poveștii lui Maxim Aristide, apicultorul care luptă pentru stoparea construirii unei gropi ecologice într-un vârf de munte din Bucovina. Miercuri, aflăm cine sunt responsabili pentru aprobarea acestui proiect. Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, ştie că la Pojorâta „este o problemă” care urmează să fie „dezamorsată”. Nu va fi oprită construcţia gropii de gunoi în vârful muntelui, ci vor fi liniştiţi oamenii. Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, instituţia beneficiară a viitorului depozit ecologic de gunoi, o contrazice. „Contractul este în derulare. Nu am fost notificaţi de nimeni de la minister de încetarea lucrărilor, ele continuă”. Depozitul ecologic de gunoi de la Pojorâta este parte a unui proiect mai amplu intitulat Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) din judeţul Suceava.
Hotnews scrie despre modernizarea și lărgirea la patru benzi a celor 35 de km de Centura Sud a Capitalei, proiect inclus în Master Planul pe Transport. Studiul de fezabilitate realizat în 2007 prevede intersecții proiectate să permită virajul la stânga, tăind practic o direcție de trafic. Intersecțiile sunt similare celor construite pe centură Nord la Tunări și Stefănești, intersecții unde au fost nenumărate accidente și pe care autoritățile tocmai încearcă să le modifice acum. ”Este inacceptabilă repetarea greșelilor de la reabilitarea Centurii București Nord unde avem soluții proaste, periculoase și cu capacitate redusă de trafic. CNADNR trebuie să solicite imperativ proiectantului să fie eliminate conflictele de trafic la intrarea și ieșirea din șoseaua de centură”, a subliniat Asociația Pro Infrastructura.
Evenimentul Zilei arată care erau ceremoniile pe care geto-dacii le închinau zeității supreme Zalmoxis. Zalmoxis, care ar fi fost sclav/elev al lui Pitagora s-a întors în țara lui, dându-le geților legi și o religie, iar după moarte a fost zeificat. Istoricul Alex Mihai Stoenescu explică faptul că la fiecare cinci ani, geto-dacii îi trimiteau zeului câte un sol pământean. „Tot în al cincelea an aruncă sorţii şi întotdeauna pe acel dintre ei pe care cade sorţul îl trimit în solie la Zalmoxis/Zamolxis, încrediţându-i de fiecare dată toate nevoile lor”.
În Ziarul Financiarul citim un interviu cu noul director al RCS&RDS, Serghei Bulgac. RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din regiune şi cea mai mare controlată de un antreprenor român, are ca ţintă principală pentru acest an expansiunea pe piaţa de telefonie mobilă din România – unde preţurile „mari“ ale rivalilor oferă spaţiu pentru o creştere semnificativă.„Cu siguranţă zona cea mai importantă pe care ne vom concentra cel mai mult va fi telefonia mobilă. (…) Pe telefonie mobilă totuşi vedem o oportunitate şi pe undeva o lipsă de concurenţă. Este piaţa unde ne dorim să creştem. Există concurenţi pe telefonie mobilă şi există concurenţă pe piaţa din România, dar încă încearcă să rămână în zona lor de confort, în zona lor de preţuri mari“, a declarat Serghei Bulgac.
Capital prezintă topul țărilor în care banii cash ar putea dispărea. Danemarca ar putea fi prima ţară care elimină banii cash, iar în ţări precum Belgia, Germania şi Suedia plăţile cu banii cash sunt o raritate. Aproape o treime dintre danezi au renunţat deja la banii fizici, utilizând MobilePay, o aplicaţie de smartphone care permite transferul banilor către magazine sau chiar către alte telefoane. Oficialii guvernului danez au anunţat că intenţioneaza să elimine din 2016 obligaţia pentru benzinării, restaurante şi retailerii de a accepta plăţi în numerar.
Wall Street arată cum pot fi obținute fonduri mai ușor de cei care doresc să își deschidă o afaceri în domeniul agriculturii. Agricultura din România va primi prin PNDR fonduri europene în valoare de 8,12 miliarde de euro, la care se adaugă 1,34 miliarde de dolari din bugetul de stat. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că în următorii ani speră să apăra mai multe cooperative agricole. „Vrem să-i convingem pe agricultori să facă un pas următor în dezvoltarea agriculturii sau a afacerilor pe care le-au pornit, și anume să constituie cooperative, prin care fie să cumpere în comun anumite bunuri, fie să lucreze sau să valorifice producția pe care o obțin. Această este dezvoltarea viitorului și ea va fi stimulată și cu fonduri europene, și cu punctaj suplimentar în programul pe care îl aveam în vedere, de dezvoltare a agriculturii până în anul 2020”, a declarat ministrul Constantin.
Pro Sport prezintă cum se pregătesc ASA Târgu Mureș și Astra pentru meciul de duminică și care este interesul Stelei în acest meci. Astra dă asigurări că se va prezenta cu toate forţele la meci, însă situaţia echipei este una dezastruoasă. Majoritatea jucătorilor importanţi sunt deja în negocieri cu alte cluburi, iar restanţele la fondul de salariu sunt de aproape 1 milion de euro. Steaua speră într-o victorie a Astrei duminică, de la ora 21:00, în meciul pe care giurgiuvenii îl vor disputa pe teren propriu cu ASA Tg. Mureş