20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Candidaţii penali ce râvnesc la primăriile României

REVISTA PRESEI. Candidaţii penali ce râvnesc la primăriile României

Ziarele de miercuri scriu despre candidaţii cu dosare penale care s-au înscris în cursa electorală, dar şi despre cel mai grav accident nuclear din lume.

Sub titlul “Candidaţii penali ce râvnesc la primăriile României. Cine sunt corupţii ieşiţi din închisori să pună mâna pe averile locale”, “Adevărul” scrie că “Zeci dintre politicienii care şi-au anunţat candidatura la alegerile locale din iunie 2016 sunt condamnaţi la închisoare, anchetaţi sau trimişi în judecată în diverse colţuri ale României pentru o gamă largă de fapte de corupţie. În ciuda „dibăciei“ dovedite în deturnarea fondurilor publice, majoritatea dintre ei sunt creditaţi cu şanse mari pentru obţinerea unui nou mandat”.

“Gândul” titrează “Cum se toacă banii din programele de sănătate: medicamente pentru morţi şi achiziţii ilegale” şi citează cel mai recent raport al Curţii de Conturi: “Banii pentru programele naţionale de sănătate se duc oriunde, numai unde trebuie nu. Reţete medicale în valoare de 3.551.000 de lei au fost eliberate de către medici fără specializarea necesară, potrivit Raportului Curţii de Conturi privind evaluarea performanţelor unor Programe Naţionale de Sănătate derulate în perioada 2012-2014 la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). De asemenea, CNAS a validat eliberarea de medicamente în valoare de 63.000 de lei, pentru pacienţi care erau decedaţi la data eliberării din farmacii a respectivelor medicamente. În acelaşi document se arată şi faptul că unităţile sanitare au achiziţionat materiale sanitare şi medicamente peste stocurile necesare şi că preţurile de achiziţie au fost diferite de la o unitate la alta, deşi produsele proveneau de la acelaşi furnizor. Raportul Curţii de Conturi menţionează şi lipsa de implicare a Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte controlul implementării Programelor Naţionale de Sănătate pentru diabet şi boli rare, deşi aceasta este una dintre principalele atribuţii ale sale. În total, cheltuielile nejustificate se ridică la 9.424.000 de lei”.

“Evenimentul Zilei” anunţă că fostul preşedinte Traian Băsescu va face plângere penală pentru abuz în funcție lui Bogdan Licu. Fostul președinte al României a precizat că procurorii nu au “la discreţie destine de oameni doar pentru că sunt procurori”. “Traian Băsescu a ales să nu candideze pentru funcția de primar al Capitalei pentru că nu ar fi putut face acest lucru având calitatea de suspect într-un dosar în care este acuzat de spălare de bani. Cu referire la acest dosar, fostul președinte al României a declarat: ”O intervenţie incorectă după părerea mea a Parchetului General. Nu e normală implicarea instituţiei de talia Parchetului General în jocuri politice. Dosarul Mihăileanu e făcut pe o reclamaţie a senatorului Iorgovan şi alţi 12 senatori PSD a fost închis; l-a redeschis Tiberiu Niţu după ce am terminat mandatul; aceeaşi instituţie contrazice o decizie dată în trecut. Dosarul spălării de bani – altă mizerie a Parchetului General” – scrie ziarul.

“Jurnalul Naţional” scrie că “Mihai Gâdea a prezentat, la Sinteza zilei, documentul care conține declarațiile date de Cristian Sima, cunoscut drept “brokerul fugar”, când a fost audiat de o comisie rogatorie cerută în Elveţia de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Declarațiile lui Sima în fața magistraților români și elvețieni scot la iveală nume importante din spațiul public. În documentul semnat de procurorul Raffaella Rigamonti se arată că unul dintre denunțători în acest caz a afirmat că ‘domnul Sima s-ar fi întâlnit deseori cu ex ministrul Justiției, Predoiu, inclusiv în prezența consilierului prezidențial Iulian Fota, între 2009 și 2014, precum și pe alți reprezentanți ai serviciilor de informare români’”.

Cotidianul” scrie despre “Tergiversarea şi muşamalizarea unui dosar de violare de domiciliu, distrugere şi tentativă de omor”, cu referire la interpelarea senatorului independent Valer Marian adresată ministrului Justiţiei, Raluca Alexandra Prună.

Hotnews” anunţă că “Procurorii DNA l-au retinut marti seara pe Catalin Chereches, primarul din Baia Mare, si au dispus punerea in miscare a actiunii penale sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, in forma continuata. Potrivit DNA, in 2014, Chereches i-ar fi propus unei persoane (denuntator in cauza) sa ocupe o functie de conducere in cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord, iar apoi i-ar promis acesteia sprijin financiar, atat pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cat si pentru continuarea in bune conditii a activitatii clubului, cu conditia ca o parte din banii primiti de club sa-i fie remisi edilului. Ulterior, in 2015, Chereches ar fi pretins si ar fi primit de la persoana respectiva suma de 70.000 lei, in mai multe randuri, direct sau prin intermediar”.

“Ziarul Financiar” titrează “Cu nostalgia vechiului imperiu, unii britanici îşi varsă frustrările şi neîmplinirile pe Uniunea Europeană” şi detaliază “Linda Colley, profesor de istorie la Princeton University, atrage atenţia, într-un articol din cotidianul britanic Financial Times, că miza Brexit-ului nu este alimentată neapărat de dezbaterea privind suveranitatea şi supranaţionalismul, ci de o nostalgie faţă de Imperiul Britanic şi influenţa lui în istoria lumii. Toată campania nu este definită de o bătălie în argumente economice sau fundamentate pe un soclu logic, ci este un amalgam de idei şi sloganuri ce plutesc într-un cadru global plictisit care se pare că nu înţelege încărcătura şi miza politică ce se joacă astăzi în arena lumii. Pe fondul acestui peisaj, se încearcă şi se propun cât mai multe variante sau inginerii politice care să plaseze Marea Britanie în centrul unei noi construcţii globale. Seducerea publicului din Anglia, cu asemenea tertipuri ce fac apel la trecutul glorios al marelui Imperiu Britanic, nu va ajuta decât grupurile ce urmăresc destabilizarea cadrului stabilităţii europene şi mondiale”.

Wall Street” lansează o serie de întrebări: “In ce fel ar putea influenta afluxul de imigranti forta antreprenoriala a Europei? Se mareste decalajul antreprenorial dintre Europa si SUA? Nu in ultimul rand, ce au de invatat liderii de astazi din cursa spatiala a anilor ’60 dintre SUA si Rusia, totul intr-un interviu exclusiv cu Ken Gabriel, unul dintre cei mai influenti si recunoscuti lideri si manageri din lume”.

“Gazeta Sporturilor” ne anunţă că Manchester City și Real Madrid joacă în prima manșă a semifinalelor Ligii Campionilor, pe Etihad Stadium, iar Prosport” scrie că, în această partidă “Cristiano Ronaldo a acuzat probleme medicale chiar înainte de meci şi nu a fost inclus nici măcar în lotul de 18”. 

“Libertatea” scrie despre “30 de ani de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din lume”: “În urmă cu 30 de ani, la ora locală 1.23, reactorul numărul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl, situate la aproximativ 100 de kilometri de Kiev, în nordul Ucrainei, exploda în timpul unui test de siguranţă. Detalii ale acelei nopţi au rămas în memoria colectivă. Inginerul-şef adjunct, Anatoli Diatlov, a rămăs în camera de control pentru că a refuzat să creadă amploarea catastrofei. În timp ce 50 de tone de combustibil nuclear săreau în aer şi distrugeau acoperişul reactoruluim şeful de tură, Aleksandr Akimov, a trimis doi oameni să coboare manual tijele de control. Ambii au murit în mai puţin de un minut în urma expunerii la radiaţii. Nimeni nu a avut dreptul să îşi părăsească postul, deşi unii începuseră deja să verse”.

“Click” observă că “Obrazul subţire cu un palat pe cinste se ţine! Zicala, puţin adaptată, se potriveşte perfect viceguvernatorului Băncii Naţionale a României. La Snagov, departe de privirile indiscrete, Bogdan Olteanu şi-a construit o vilă impunătoare, care sparge toate tiparele. Un adevărat ”palat” în stil brâncovenesc! Asta şi-a construit Bogdan Olteanu, timp de aproape trei ani, pe un teren de 2.000 de metri pătraţi de pe malul lacului Snagov. Construcţia are două etaje, foişor, terase cu coloane, “dantelate” spre acoperiş, în stilul cunoscut drept brâncovenesc. În zonă mai există şi alte vile extrem de cochete, însă majoritatea au o arhitectură modernă, aşa că palatul lui Olteanu iese în mod clar în evidenţă”.

“Cancan” titrează “Divorţ iminent în familia BĂSESCU: SYDA cedează! Cu ultimele puteri, EBA lansează tiribombe ca să-i abată atenţia soţului care pare că a decis!”. 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Mihăiță Dohotar, deputat PNL, propunere legislativă pentru întoarcerea în ţară şi integrarea românilor plecaţi în străinătate

Facilităţi fiscale pentru antreprenorii români din străinătate, clase pregătitoare pentru copiii născuţi în afara graniţelor, burse de studiu pentru elevii din diaspora se numără...

Zelenski face reproșuri partenerilor internaționali după atacul rusesc asupra Harkovului care a ucis șase persoane

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia,...

Mihăiță Dohotar, deputat PNL, propunere legislativă pentru întoarcerea în ţară şi integrarea românilor plecaţi în străinătate

Facilităţi fiscale pentru antreprenorii români din străinătate, clase pregătitoare pentru copiii născuţi în afara graniţelor, burse de studiu pentru elevii din diaspora se numără...
Ultima oră
Pe aceeași temă