15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialReview: Nokia 808 PureView

Review: Nokia 808 PureView

Nimeni nu s-ar fi gandit ca este posibil sa ai o camera de 41 de megapixeli pe un telefon mobil, in afara de cei de la Nokia, care au si pus in practica aceasta idee si le-a iesit chiar foarte bine, reusind sa impresioneze cu acest “monstru” de 41 de megapixeli.

Desi cand am vazut acest telefon, am fost foarte sceptic in privinta calitatii imaginilor, a reusit sa ma impresioneze totalmente din acest punct de vedere, calitatea pozelor fiind superioara, cateodata demna de un DSLR. Cei 41 de megapixeli, pe care datorita obiectivului senzorul nu ii poate transforma decat in 38 de megapixeli, iti permit, de exemplu, sa faci o fotografie unei masini din departare pentru ca ulterior sa o apropii si sa ii vezi chiar numarul de inmatriculare, fara a scadea din calitatea si din claritatea imaginii. Dar destul cu povestile si sa trecem la niste lucruri mai concrete.

PureView 808 este un telefon care ar putea satiface cerintele oricarui tip de utilizator, avand un ecran AMOLED de 4 inch si curburi destul de bine definite, insa putem spune ca este un telefon mai barbatesc din cauza greutatii (169g) si din cauza faptului ca greutatea este inegal distribuita din cauza obiectivului foto mare, telefonul nefiind chiar placut atunci cand il tii in mana.

Ecranul

Ecranul este un AMOLED ClearBlack de 4 inch, un ecran care se vede chiar excelent fata de alte modele de pe piata, un ecran care ar putea concura usor cu ecranul gigantului S3. Culorile sunt foarte vii, contrastul este unul foarte placut iar unghiurile de vizibilitate sunt excelente. Desi nu este neaparat un ecran perfect pentru a viziona filme, este totusi mai reusit din punct de vedere al fiabilitatii si poate macar concura cu Super AMOLED-urile produse de Samsung. Este ecranul cu vizibilitatea cea mai buna in caz de vreme insorita din cate am vazut pana acum si cu unul din cel mai bune contrasturi de pe piata in acest moment.

Ceea ce nu m-a incantat la acest ecran sunt marginile, care nu sunt foarte rotunjite iar daca ajungi la marginea ecranului te opresti dintr-o data intr-un soi de bordura si poate fi chiar neplacut sa joci un joc sau sa faci lucruri care necesita finete.

Design si carcasa

Pare un telefon care este construit in jurul camerei foto si totusi reuseste sa pastreze un aspect destul de placut, materialele din care este facuta carcasa fiind asemanatoare cu cele folosite in cazul lui N8 si Lumia 800. Este vorba de un plastic carbonat pe care nu raman urme de grasime si nici amprente…un lucru care nu l-am mai vazut de mult la un telefon din gamele superioare.

Iata si cateva poze care evidentiaza lateralele acestui telefon , partea stanga este austera, fara nici un buton, iar pe partea dreapta gasim butonul de camera care este in 2 timpi, butonul de deblocare care este acelasi buton enervant de la majoritatea telefoanelor Nokia, si bineinteles butoanele de volum.

In partea de sus a telefonului , Nokia nu uita sa ne incante cu o mufa mini HDMI, obisnuit-ul jack de 3.5mm si mufa de incarcare si transfer de date microusb, iar in partea de jos nu ne mai ramane decat microfonul.

Daca indepartam capacul din spate gasim sub acesta o baterie de 1400Mah, o baterie care a reusit sa tina undeva la 3 zile cu conexiunea la internet mereu pornita, cu o utilizare normala a retelei si la realizarea a 10 poze pe zi. Apoi vedem slotul pentru microsim precum si slotul microSD care suporta pana la 32 GB.

Camera

Am ajuns si la subiectul care defineste acest telefon: camera de 41 de megapixeli cu inregistrare full HD 1080p si lentile Carl Zeiss, acestea fiind singurele motive pentru care cineva ar deveni interesat de acest telefon si motivul pentru care a atras atat de mult atentia utilizatorilor de gadgeturi.

Rezolutia maxima la care putem sa facem pozele este 38 MP in modul 4:3 si 34 MP in modul 16:9 (wide). Camera incorporeaza si un blitz destul de puternic care ajuta foarte mult la capturarea unor poze destul de reusite, chiar si pe timp de noapte, un beneficiu pe care nu l-am prea intalnit in ultima vreme la multe smatphone-uri. Camera mai beneficiaza si de un filtru cu densitate neutra care ajuta in cazurile in care lumina este excesiva in unele scene deschise.

Interfata camerei este una destul de simplificata si foarte usor de folosit chiar si pentru un incepator: in partea centrala are un buton pe care va aparea tot timpul modul actual folosit, in dreapta jos vom gasi galeria iar dreapta sus gasim modul camerei:video/foto.

Vor fi 3 moduri dintre care puteti alege sa faceti poze cu acest telefon si anume: Automatic – softul va face toate setarile pentru tine in functie de peisaj si imprejurimi, al doilea mod care se numeste Scenes – daca totusi vrei putin control asupra setarilor cum ar fi rezolutie si tip de scena (innorat, soare, sepia etc.) si ultimul mod Creative – care te lasa sa controlezi toate setarile disponibile ale camerei foto inclusiv ISO.

Modurile automatic si Scenes nu permit asa de multe setari, insa beneficiaza de o tehnologie Digital Loss-Less Zoom – adica o tehnologie care permite zoom-ul digital pana la 4x fara a diminua calitatea imaginii cum fac alte aparate foto prezente pe smartphone-uri.

Modul Creative (creativ) iti da control total asupra camerei foto, poti alege intre mai multe tipuri de rezolutii, poti sa ramai in modul PureView unde sunt disponibile 3 rezolutii 3MP, 5MP si 8 MP, toate aceste rezolutii iti permit sa faci poze excelente si apoi sa dai zoom fara ca imaginea sa fie plina de zgomot.

Nokia a implementat o noua tehnologie sau un nou mod de a da zoom in timp ce filmezi sau faci poze si anume un gest cu degetul miscat de la stanga la dreapta apropie imaginea iar o miscare de la dreapta la stanga indeparteaza imaginea acest lucru reusind sa reduca miscarea camerei si numarul de degetele folosite si iti permite sa ramai cu ambele maini pe aparat pentru a-l stabiliza mai bine. Daca vom tine mana pe shutter-ul digital va aparea optiunea de selectie si a tipului de focus pe care il dorim: automatic, macro, hyperfocal si infinit.

Modul creativ te lasa de asemenea sa modifici compensarea expunerii iar in timp ce o modifici poti vedea o istorie a acestei setari, poti modifica ISO de la 50 la 1600, poti schimba modul blitz-ului, balansul alb si setarea filtrului de densitate neutra.

Aparatul foto are cea mai mare distanta focala intalnita pe un telefon pana acum, care, dublata de deschiderea diafragmei de pana la F/2.4 iti poate permite sa faci poze cu o focalizare foarte buna pe obiectul sau persoana din apropiere. In aceste conditii, decorul va ramane in ceata, toate aceste efecte fiind reale, nu efectul unui software.

Calitatea imaginilor

Am testat putin acest aparat foto si trebuie sa spun ca am ramas impresionat de calitatea imaginilor si de nivelul scazut de zgomot din acestea chiar si dupa ce dai zoom la 100%.

Am testat si eu putin aparatul la rezolutie maxima si cam acesta a fost rezultatul:

Rezultatul a fost cel asteptat. Chiar daca pozele sunt facute la rezolutie maxima, senzorul aparatului foto reuseste sa produca niste imagini cu foarte putin zgomot, detaliul fiind incredibil, de multe ori mult mai bun dacat la majoritatea camerelor foto digitale care iti permit sa dai zoom pe poza. Nokia 808 se comporta destul de bine si la procesarea dupa fotografie, aceasta nu dureaza mai mult de o secunda, chiar si la rezolutie maxima iar daca vrei, poti edita poza, o poti taia, poti ajusta culorile sau balansul alb.

Camera se comporta bine si in conditii de lumina scazuta datorita blitz-ului, dar si datorita modului PureView. Astfel daca doresti in conditii de luminozitate scazuta fara zgomot , este solutia perfecta, cu mult peste camerele altor telefoane care produc un zgomot cromatic pe imagini, punand la pamant orice smartphone existent in acest moment pe piata, inclusiv gigantul S3 care se presupune ca are una dintre cele mai bune camere foto.

Camera video nu se lasa nici ea mai prejos, fiind capabila sa filmeze full HD 1080p iar in conditii de luminozitate scazuta se descurca la fel de bine ca si aparatul foto.

Ca si setari, vom gasi aproximativ aceleasi butoane: automatic, scenes si creative, insa vom gasi si doua setari aditionale care ajusteaza lumina la acest video sau creeand focus continuu.

Nokia 808 este unul dintre telefoanele cu camera video cea mai buna, desi nu este la fel de buna cum ne asteptam din specificatii. Telefonul reuseste totusi sa iasa in fata celorlalte telefoane prin posibilitatea de a seta rezolutia, framerate-ul si focusul, functii pe care orice producator de filme si le-ar dori pe telefonul sau.

Conectivitate si browser

Dupa cum ma asteptam, Nokia 808 are o multime de posibilitati de conectare, incepand cu cele de baza cum ar fi conectivitatea quad band GSM/GPRS/EDGE si conectivitatea 3G cu HSDPA (14.4 Mb/s) si HSUPA (5.76 Mb/s) la care se adauga bluetooth 3.0 cu A2DP, wi-fi b/g/n, cu suport DLNA precum si tehnologia Usb-On-The-GO cu care ai posibilitatea, printr-un adaptor sa citesti stick-uri usb sau orice device cu memorie flash. NFC-ul este prezent si el la Nokia, fiind o metoda de conectare care devine din ce in ce mai populara: doar apropii doua telefoane cu tehnologia NFC si sunt conectate. Ultima posibilitate, dar nu si cea din urma este portul Micro HDMI care poate transmite videouri 1080p si audio pe mai multe canale.

Browserul este mult mai rapid odata cu noul update, Nokia lucrand intens la extinderea HTML5 si reusind astfel o treaba destul de buna, browserul fiind acum mult mai rapid si suportand chiar si Flashlite 4.

Concluzie

Desi nu pare unul din cele mai reusite modele, telefonul are integrate toate serviciile Nokia : drive, maps, social networking, Nokia store, si multe altele. Totusi experienta Symbian este foarte departe de ceea ce ofera celelalte sisteme de operare, Nokia poate privi in fata odata cu lansarea Windows 8 care le va deschide multe cai sa se apropie de concurenta.

Este acest telefon unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut in ultimul timp? Nu…Este telefonul cu cea mai buna camera disponibila in acest moment pe piata si care va fi mult timp de acum incolo lider in acest segment. Totusi acest terminal nu lasa de dorit nici pe partea performantei, singurele limite fiind cele impuse de sistemele de operare pe care Nokia le foloseste si anume ca nu suporta procesoare mai mari si mai puternice momentan.

Plusuri

+ Camera cu 38 de megapixeli
+ Functiile camerei foto: senzor urias cu declansare mecanica, facedetection, zoom 4x digital
+ Sistem Symbian Belle cu feature pack 1
+ Ecran AMOLED de 4 inch cu rezolutie 640×360
+ 16 Gb memorie interna cu posibilitate de extindere pana la 32 Gb
+ Suport Divx si Xvid
+ Ecran Gorilla Glass anti-zgarieturi
+ Suport Quad Band GSM/EDGE/GPRS
+ Suport NFC

Minusuri

– Sistemul Symbian mult in urma fata de Android sau IOs
– Rezolutie care nu se impaca cu formatul ecranului
– Putine aplicatii diponibile pe Nokia Store
– Design putin greoi

Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...
Ultima oră
Pe aceeași temă