18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialReuniune "amicală şi constructivă" între oficiali francezi şi români la Paris, pe...

Reuniune “amicală şi constructivă” între oficiali francezi şi români la Paris, pe tema romilor

O reuniune de lucru consacrată problemei romilor a avut loc miercuri la Ministerul francez de Interne, cu participarea a doi secretari de stat români, şi s-a desfăşurat într-o “atmosferă constructivă şi amicală”, a declarat ministrul francez pentru Imigraţie, Eric Besson, citat de Mediafax.

Discuţiile la Paris cu doi oficiali români, Valentin Mocanu, secretar de stat pentru Integrarea romilor, şi Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat însărcinat cu Ordinea şi Securitatea Publică, urmează să dureze până joi.

“Am evocat cooperarea în domeniul poliţiei şi aspectele sociale” ale “reintegrării cetăţenilor români” trimişi în ţara de origine, a declarat Besson, în urma întâlnirii la care au participat ministrul de Interne, Brice Hortefeux, şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

“Nu există nici un reproş făcut de români” Franţei, a adăugat Besson. “Vom coopera mai bine în domeniul reintegrării” românilor în ţara lor, a promis el, exprimându-şi dorinţa ca “autorităţile locale române să se implice mai mult”.

Fătuloiu a declarat, la rândul său, că au existat “repatrieri voluntare” ale “cetăţenilor români” şi că “relaţiile” franco-române sunt, “de mai multe secole, excelente”. Există un “dosar comun în 2010” în legătură cu care “nu se poate vorbi de tensiuni” între cele două ţări, a spus el.

Nicolas Sarkozy anunţase la 30 iulie că taberele ilegale de romi din Franţa vor fi desfiinţate şi ocupanţii lor trimişi în România şi Bulgaria. El adăugase că unor infractori de origine străină le va fi retrasă cetăţenia franceză.

Preşedintele francez a fost ţinta a numeroase critici, atât din partea opoziţiei de stânga, cât şi din partea unor membri ai majorităţii sale de dreapta.

În străinătate, măsurile luate de Franţa au provocat criticile ONU, ale Consiliului Europei şi ale Vaticanului, în timp ce Comisia Europeană şi-a exprimat rezervele.

Franţa a repatriat peste 8.300 de români şi bulgari în ţara lor, începând din 1 ianuarie, şi rămâne hotărâtă să continue această politică, în pofida criticilor.

Aproximativ 15.000 de romi din state est-europene trăiesc în Franţa, unde ei beneficiază de regulile liberei circulaţii din cadrul UE, dar deseori ei locuiesc în tabere improvizate. După trei luni petrecute în Franţa, fără domiciliu sau surse de venit, ei ajung într-o situaţie de ilegalitate şi devin expulzabili.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă