22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialRETROSPECTIVA - Jafurile din 2009

RETROSPECTIVA – Jafurile din 2009

In 2009, in Romania au avut loc mai multe jafuri armate, trecute in revista de Agerpres.

La 29 ianuarie 2009, la Brasov, doi oameni au fost ucisi, iar un al treilea a fost ranit grav intr-un atac armat. Jaful s-a produs, in timp ce doi angajati ai casei de schimb tocmai urcau in masina pentru a duce la banca incasarile din ziua respectiva. Asupra lor au fost trase focuri de arma, iar agresorul a impuscat mortal si un trecator care a incercat sa sara in apararea angajatilor casei de schimb.

La 13 februarie, a avut loc un atac armat la o sucursala a Bancii Transilvania din cartierul clujean Manastur, cand persoane necunoscute, cu cagule pe fata, au intrat in banca si i-au amenintat cu arma pe cei prezenti. Suma care a fost sustrasa din casieria Agentiei Manastur din Cluj-Napoca, in valoare de sub 70.000 euro, echivalent in lei, a Bancii Transilvania este asigurata si nu sunt riscuri de pierderi nici pentru clienti, nici pentru banca. Unitatile Bancii Transilvania, bancomatele si toate celelalte echipamente electronice de plati functioneaza normal, incidentul neavand niciun alt impact asupra activitatii bancii.

La 4 martie, o casa de schimb valutar de pe strada Iuliu Maniu din centrul orasului Cluj-Napoca a fost sparta, prin fortarea sistemului de inchidere, spargerea fiind anuntata la politie miercuri dimineata, la ora 8,30, de catre un angajat al firmei. Cercetarile au scos in evidenta si faptul ca seiful casei de schimb a fost deschis cu cheile originale, care se aflau in birou.

In seara zilei de 17 martie, caseria unei companii de cablu dintr-un cartier din municipiul Satu Mare a fost jefuita cu cateva minute inainte de inchidere. Autorul a amenintat-o pe femeia de la ghiseul caseriei cu un pistol si i-a cerut toti banii. Speriata, femeia i-a dat 4.995 de lei, dupa care a anuntat politia. Inca nu se stie daca pistolul a fost unul adevarat sau unul de tip bricheta.

In noaptea dintre 20 si 21 martie, o benzinarie din cartierul clujean Manastur a fost jefuita de o persoana, de sex masculin, care, mascata fiind, a intrat si a cerut banii din casa de marcat, amenintand vanzatoarea cu un pistol. Autorul jafului a disparut luand cu el cei 1.400 de lei care se aflau in casa de marcat.

In noaptea dintre 11 si 12 aprilie, doua persoane cu fetele acoperite cu fesuri negre si inarmate cu un cutit si un pistol au jefuit o benzinarie din municipiul Roman, de unde au reusit sa fure un saculet cu circa 40.000 de lei. Jaful a fost anuntat la numarul unic de urgenta 112, in jurul orei 2.20. Cei trei angajati ai statiei peco au relatat faptul ca, in jurul orei 2.00, in timp ce faceau inventarul incasarilor din ziua precedenta, pe usa din spate care este folosita doar de angajati, au intrat doua persoane necunoscute, care aveau fetele acoperite cu fesuri de culoare neagra si care, prin amenintare cu un cutit si se pare cu un pistol, au sustras un saculet in care se gasea suma de aproximativ 40.000 de lei. Dupa plecarea celor doi necunoscuti, angajatii statiei peco au apasat butonul de panica, la fata locului deplasandu-se lucratori ai firmei de paza.

In dimineata zilei de 29 mai, sucursala unei banci din municipiul Constanta a fost sparta, in jurul orei 8.30, doi indivizi mascati patrunzand in unitatea situata intr-o zona centrala a orasului. Atacatorii inarmati, cu un pistol, au amenintat-o pe casiera, reusind sa sustraga suma de 69.210 de lei, dupa care au fugit fara ca cineva sa fie ranit.

In seara zilei de 16 spre 17 iulie, potrivit sefului Inspectoratului Judetean de Politie Giurgiu, Nicolae Dobrin, un bancomat din localitatea Bolintin Vale, judetul Girugiu, a fost spart, suma sustrasa fiind de aproximativ 400.000 de lei. Totodata a mentionat ca exista trei suspecti necunoscuti, care au plecat cu o masina inmatriculata in Germania, o dubita alba. Vehiculul furat din Bucuresti a fost pus sub urmarire.

La 17 iulie, a avut loc in jurul orei 12.00 o tentativa de jaf armat la o banca din Brasov, unde o persoana neidentificata a tras cu un pistol cu bile, fara sa fie inregistrati raniti. Nicio suma de bani nu a fost sustrasa.

La 5 august, in centrul orasului Targoviste. Un barbat cu un pistol l-a amenintat pe casier si i-a cerut sa-i puna intr-o punga toti banii din casa, peste 40 de mii de lei. Hotul l-a incuiat pe casier in sediu si a fugit. Firma de paza a ajuns la doar trei minute, insa, hotul reusise sa fuga cu o masina. Politia a organizat filtre la intrarea si iesirea din oras.

In dimineata zilei de 19 august, in zona Autogarii din Constanta, a avut loc un jaf armat la o casa de schimb valutar. Doi indivizi mascati si inarmati cu un pistol si un cutit, au reusit sa fure 40.000 de lei, dupa ce au amenintat-o pe casiera. Nicio persoana nu a fost ranita. Politistii s-au deplasat la fata locului, unde au pornit o ancheta. Casa de schimb valutar este dotata cu un sistem de supraveghere video, iar imaginile vor fi analizate.

In dimineata zilei de 15 septembrie, o masina de transport valori care urma sa alimenteze bancile din zona municipiului Sighetu Marmatiei a fost atacata de necunoscuti cu armele in pasul Gutai, pe DN 18. Acestia au furat suma de 100.000 de lei si pistoalele celor trei angajati ai firmei de transport valori. Politia a instalat filtre de control pe toate drumurile nationale si judetene, iar jandarmeria verfica drumurile forestiere din Muntii Gutaiului, unde se presupune ca ar fi fugit autorii jafului armat.

In aceeasi zi de 15 septembrie, un barbat inarmat cu o pusca de vanatoare a patruns intr-un magazin alimentar din comuna Bucu, judetul Ialomita si, dupa ce a amenintat-o pe vanzatoare, a furat 200 de lei. Dupa 15 minute, el a fost prins, la aproximativ doi kilometri de localitate, pe un teren extravilan, de cativa localnici care au alergat dupa el.

La 29 septembrie, s-a inregistrat un jaf armat la o agentie Bancpost din Baia Mare, de unde a fost furata suma de 6.200 de lei. Jaful s-a soldat fara victime in randul personalului sau clientilor bancii.

Un alt jaf armat armat a avut loc la data de 5 octombrie. Incidentul a avut loc la o sucursala a unei banci din Galati. Doi indivizi mascati au intrat in sediul sucursalei si au amenintat personalul cu un pistol. Din primele informatii, cei doi au sustras 100.000 de lei. Un echipaj de politie s-a deplasat la fata locului si a demarat o ancheta.

Un nou eveniment de acest gen s-a petrecut in dimineata zilei de 30 noiembrie, in jurul orei 10.00, cand doi barbati, imbracati in costume de motociclisti au jefuit o sucursala a unei banci din Resita. Sub amenintarea armei, cei doi au luat banii aflati la vedere, reprezentand cateva mii de euro, fara a sparge seiful. Dupa numai o zi, l-a Resita s-a petrecut un alt jaf armat. Mai exact, doua persoane necunoscute, mascate si inarmate, au patruns intr-un bar, de unde, prin violenta, au sustras suma de 8.000 de lei. Politistii caraseni au reusit in aceeasi zi identificarea si descoperirea persoanelor care au participat la jaful armat petrecut la un bar din municipiul Resita. A fost vorba trei persoane, doua care au participat efectiv la talharie si un complice. Pentru depistarea autorilor au fost constituite mai multe echipe vizandu-se verificarea tuturor localurilor de alimentatie publica, precum si la unitatile de cazare in comun.

Cele mai citite

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...
Ultima oră
Pe aceeași temă