Acest fel de supă se prepara încă din vremea romanilor, iar pe atunci era considerată mâncarea săracilor. Reţeta care se face astăzi prin lume vine din Franţa, iar potrivit legendei ar fi fost inventată chiar de Ludovic al XV-lea. Secretul unei supe reuşite este caramelizarea corectă a cepei în unt.
INGREDIENTE
- 650 g ceapă
- 50 g unt
- 1,5 l supă de vită
- 200 g caşcaval ras
- două linguri făină
- o lingură coniac
- felii de pâine
- sare
MOD DE PREPARARE
Taie ceapa rondele subţiri şi pune-o într-o tigaie cu unt topit, la foc foarte mic. Amestecă mereu, pentru ca rondelele să se caramelizeze uniform. Atenţie! Focul trebuie să fie cât mai mic posibil pentru ca ceapa să nu se ardă şi trebuie să amesteci continuu cel puţin 20 de minute (unii bucătari spun că ceapa e cu atât mai aromată cu cât procesul de caramelizare durează mai mult). Când ceapa devine maronie (în nici un caz arsă), o pudrezi cu făină, amestecând continuu, apoi o stingi cu lingura de coniac şi puţină supă de vită, până devine ca o ciulama mai subţire.
Într-o oală în care restul de supă de vită a fost păstrat cald, toarnă deasupra crema de ceapă şi puţină sare. Acoperă oala şi lasă la fiert, la foc mic, aproximativ 25-30 de minute.
Unge cu unt feliile de pâine şi rumeneşte-le puţin în cuptor. Dacă vrei, poţi folosi crutoane. Apoi lasă cuptorul pornit, să se încingă.
Toarnă supa în boluri termorezistente, pune deasupra fiecărui bol pâine (felie sau crutoane) şi presară caşcaval ras. Pune imediat bolurile într-o tavă şi bag-o în cuptorul încins, la foc tare, până se topeşte brânza. Se serveşte fierbinte.
Poftă bună!